Το πανηγύρι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο μεθόριο της Δοϊράνης

Την ιερά μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, αδελφών Θεσσαλονικέων, τίμησαν οι Κιλκισιώτες στο περικαλλέστατο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων που βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή της Δοϊράνης, την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022.
Των όλων Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Ιεροδιακόνους της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως ενώ επικεφαλής του φιλάγιου Λαού που προσήλθε ήταν ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δοϊράνης κ. Κωνσταντίνος Παπακώστας.
Στις εσχατιές της πατρίδος μας, το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αποτελεί πνευματικό φάρο που στηρίζει τους ακρίτες της περιοχής, οι οποίοι ακόμα επιμένουν να κατοικούν και να αγαπούν τον τόπο τους και να φυλάττουν “θερμοπύλες”, κρατώντας τα ιδανικά της πίστεως ψηλά!
Μέσα σε αυτές τις στιγμές πνευματικής χαράς και αναζωογόνησης, τόσο στον Αρχιερατικό Εσπερινό, όσο και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο βίο και στη δράση των δύο Αγίων, οι οποίοι έδρασαν τον 9ο αι. μ.Χ. και ανήκουν χωρίς αμφιβολία στις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας. Φώτισαν, όπως είπε, με το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου, τους ευρισκομένους στα σκοτάδια της πλάνης λαούς Κεντρικής Ευρώπης και ταυτόχρονα τους εκπολίτισαν, μεταλαμπαδεύοντας σ’ αυτούς τον θαυμαστό βυζαντινό πολιτισμό!
“Σήμερα εορτάζοντας την ιερή τους μνήμη ας σκεφτούμε ότι ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς, είναι κλιτοί σε μία πνευματική αναγέννηση στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η Αγία μας Εκκλησία μας προσφέρει όλα εκείνα που χρειαζόμαστε για να εργαστούμε γι’ αυτήν. Τη μετοχή μας στα Ιερά Μυστήρια, στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού μας, στη μελέτη της Αγίας Γραφής και των Πατερικών κειμένων, στην προσευχή μας…ώστε να αγγίξουμε τη Χάρη του Θεού, για την καλή αλλοίωση του καθενός μας” τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Εφημέριο της Δοϊράνης π. Χριστόδουλο Κοταΐδη και όλους όσοι εκοπίασαν για την οργάνωση της πανηγύρεως αλλά και όλους τους πανηγυριστές που βρέθηκαν στο μεθόριο της Δοϊράνης.