Πανδήμως και με αίσθημα πνευματικής χαράς ο φιλάγιος Λαός του Κιλκίς τίμησε με μεγαλοπρέπεια και κάθε τιμή σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, τους Αγίους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες, τους εν Τιβεριουπόλει αθλήσαντες και μαρτυτικώς τελειωθέντες, Προστάτες του Κιλκίς και Εφόρους της ακριτικής Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.
Στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό του Κιλκίς, εκατοντάδες Κιλκισιώτες προσήλθαν στην πνευματική πανήγυρη για να τιμήσουν τους 15 άγρυπνους φρουρούς τους, προσκυνώντας παράλληλα και την ιστορική τους Εικόνα, καθώς και το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού, το οποίο τέθηκε προς προσκύνηση για τον αγιασμό και την πνευματική ενίσχυση των πιστών.
Του πανηγυρικού Αρχιερατικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος προέστη και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.
Τους αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Ιεροδιάκονοι με επικεφαλής τον Παν. Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Το θείο λόγο κήρυξε με θεολογική ενάργεια ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος συνεδύασε τον βίο και το Μαρτύριο των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων με την πίστη, την ομολογία και την προσδοκία της αναστάσεως. Χαρακτήρισε τους Αγίους πρότυπα για όλους τους Χριστιανούς και επαίνεσε τον Κιλκισιώτικο λαό για την τιμή διά της συμμετοχής που αποδίδουν στους προστάτες τους.
Ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Κιλκισίου για την πρόσκλησή του να συνεορτάσουν με τους φιλάγιους πιστούς τους Κιλκίς του Αγίους Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες.
Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης, ο Διοικητής του Γ’ Σ.Σ. Υποστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος”, οι αντιδήμαρχοι κα Κατερίνα Ζιούτα και κ.κ. Θέμης Κοσμίδης, Γιώργος Μπαλάσκας, και Ιωάννης Χατζηαποστόλου, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚ κ. Αναστάσιος Καζαντζίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής ν. Κιλκίς κ. Δημήτριος Μικρός, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Γρηγόρης Σαλαβασίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, κ.α.
Ακολούθησε μεγαλοπρεπής Λιτανεία της ιστορικής Εικόνας των Αγίων και του τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Πρεσβυτέρου Πέτρου, ενός εκ των εορταζόντων Αγίων, συνοδεία των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, της Φιλαρμονικής της Ν. Σάντας και του Γ’ Σώματος Στρατού, τιμητικού αγήματος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, Σημαιοφόρων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία Ειρήνης.
Εκεί αναπέμφθηκε δέηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίο να ευλογεί τα πρόσωπα όλων, χαρακτηρίζοντας ότι με την ομολογία τους οι Άγιοι προστάτες του Κιλκίς παρέδωσαν εκτός των άλλων ένα παράδειγμα ήθους και αυταπάρνησης, το οποίο πρέπει να καλλιεργήσουμε και να μιμηθούμε. Η λιτανεία ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στον περικαλλέστατο Ναό που κοσμεί τη δυτική είσοδο της πόλης.
Την ευθύνη διοργάνωσης της πανηγύρεως είχε ο Πρωτ. π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, ο οποίος με τους συνεργάτες του εργάστηκαν για την αρτιότητα και την επιμέλεια του λατρευτικού διημέρου.