Πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή στη μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την Τουρκική εισβολή στο νησί πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου από 22 έως 26 Ιουλίου 2024.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος με τους Κιλκισιώτες προσκυνητές, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Κύπρου, ενός τόπου που υποφέρει εδώ και 50 χρόνια και ζητά δίκαιη λύση και επανένωση.
Την πρώτη ημέρα της εκδρομής οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα, όπου και προσκύνησαν τον δεύτερο τάφο του Αγίου, την τιμία Κάρα του και τα θαυματουργικά Ιερά του Λείψανα.
Την επόμενη ημέρα το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στην οροσειρά του Τροόδους, μίας από τις δύο οροσειρές που διέρχεται την Κύπρο, με πρώτη επίσκεψη την περίφημη και ξακουστή Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ελεούσης του Κύκκου.
Η Ιερά Μονή Κύκκου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς, 18 μόλις χιλιόμετρα από την πιο ψηλή βουνοκορφή της Κύπρου, τον Όλυμπο. Είναι η πλουσιότερη Μονή της Κύπρου με σπουδαίο ιστορικό και φιλανθρωπικό έργο.
Κέντρο αναφοράς είναι η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας, που, όπως μεταδίδεται από γενεά σε γενεά, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά, ο οποίος τη ζωγράφισε, έχοντας ως πρότυπο την ίδια την Θεοτόκο ενώ ευρίσκετο στη ζωή.
Η Εικόνα είχε επικαλυφθεί το 1576 με αργυρή και επίχρυση πλάκα, ενώ νέα επικάλυψη έγινε το 1795. Το πρόσωπό Της είναι σκεπασμένο και ποτέ δεν αποκαλύπτεται, γιατί έτσι το θέλησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός που την προσέφερε στην Μονή.
Ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα και τα σεβάσμια Ιερά Λείψανα που αποθησαυρίζονται στην Ιερά Μονή.
Σε απόσταση 3 χλμ. από την Ιερά Μονή βρίσκεται το Θρονί της Παναγίας, ο τόπος που λιτανευόταν η Ιερά Εικόνα σε περιόδους ανομβρίας.
Με πολλή συγκίνηση πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στο Θρονί, όπου προκαλούν θαυμασμό τα υπέροχα ψηφιδωτά και η Ρωσική κομψοτεχνία. Ακολούθησε επίσκεψη και Τρισάγιο στον απέριττο τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ’ και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν αδελφός της Μονής και επέλεξε τον τόπο αυτό ως τόπο ταφής του, δύο έτη προ του θανάτου του, το 1975.
Τελευταίος σταθμός ήταν το χωριό Όμοδος, όπου προσκύνησαν στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου αλλά και της Ιεράς Κανάβεως, του σχοινιού που έδεσαν Τον Κύριο μας.
Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επαρχία της Πάφου, τον τόπο που είναι γνωστός ως η «Πέτρα του Ρωμιού» και έγιναν δεκτοί από τον Σεβ. Μητροπολίτου Πάφου κ. Τυχικό, έχοντας τη δυνατότητα να προσκυνήσουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου.
Προσκύνησαν επίσης τη στήλη του Αποστόλου Παύλου, την κατακόμβη της Αγίας Σολωμονής και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νεοφύτου στην Ιερά Του Μονή, στην οποία έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Μονής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο.
Την επόμενη ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.
Η τελευταία ημέρα της εκδρομής ξεκίνησε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου που είναι άβατη και φυλάσσεται εκεί ένα μεγάλο τμήμα του Τιμίου Ξύλου δωρεά από την Αγία Αυτοκράτειρα Ελένη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση κατά μήκος της πράσινης γραμμής.
Οι εκδρομείς επισκέφθηκαν το χωριό Πύλα, που αποτελεί το μοναδικό χωρίο που ακόμη ζουν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και παρατήρησαν από μακριά την εγκαταλελειμμένη πόλη της Αμμοχώστου που βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή.
Το μεσημέρι η ξενάγηση συνεχίστηκε στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου οι εκδρομείς θαύμασαν τα καταγάλανα νερά και τις υπέροχες παραλίες για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για το ακριτικό Κιλκίς, καταθέτοντας τις προσευχές τους στην μεγαλόνησο της Κύπρου.