Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Πολιούχων του Κιλκίς

“Αγάλλεται ενθέως, η του Κιλκισίου Μητρόπολις  ευφραινομένη πανεύφημοι, Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες, επί τη θεία υμών πανήγυρει…”
 
Τους θείους κήρυκες του Χριστού, τους εν Τιβεριούπολη μαρτυρήσαντες και Προστάτες της πόλεως του Κιλκίς Αγίους Ενδόξους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες εορτάζουν πανηγυρικά και περίλαμπρα οι Κιλκισιώτες, τη Δευτέρα 27 και αύριο Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 επί την ιερά μνήμη των Αγίων.
 
Πλησίον του χαριτόβρυτου Ιερού Λειψάνου του Πρεσβυτέρου Πέτρου, ενός εκ των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, με τους Αγίους του Κιλκίς συνεορτάζουν και οι Νεοφανείς Άγιοι Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τα Ιερά Λείψανα των οποίων ευλογούν με την αγιαστική παρουσία τους από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, προερχόμενα από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης.
 
Του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προσκάλεσε ευγενώς τους αγίους αρχιερείς για να συμπανηγυρίσουν τα αρχαία καυχήματα, τους Πολιούχους του Κιλκίς. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν Κληρικοί της τοπικής Μητροπόλεως αλλά και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.
 
Πλήθος ευλαβών πιστών, τόσο από την πόλη, όσο και από την ευρύτερη περιοχή του Νομού , προσήλθε παρά το δριμύ ψύχος στον περικαλλέστατο των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων για να προσκυνήσει τους θεοτίμητους άγρυπνους φρουρούς του, να καταθέσει τον σεβασμό, την αγάπη του αλλά και την ευγνωμοσύνη τους που σκεπάζουν και φυλάττουν την πόλη, εκζητώντας την πρεσβεία τους .
Ο χοροστατών Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός οικοδόμησε τους πιστούς κηρύσσοντας τον θείο λόγο με θεολογική ενάργεια, εστιάζοντας στην πίστη, στην Ομολογία και στο Μαρτύριο των Αγίων που αναδείχθησαν στο ουράνιο στερέωμα της Εκκλησίας. 
 
“Κάθε φορά που εορτάζουμε τη μνήμη ενός Μάρτυρος, μας προσφέρεται η δυνατότητα να ακολουθήσουμε τα ίχνη της επί γης παρουσίας και διαδρομής, πολλώ δε μάλλον σήμερα, που δεν τιμούμε τη μνήμη ενός Μάρτυρος, αλλά Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, που αποτελούν τη χορεία των Προστατών Αγίων του Κιλκίς και ολάκερης της Ιεράς Μητροπόλεως”  είπε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τους τρεις βασικούς σταθμούς των Αγίων, ιχνηλατώντας την Πίστη, προσεγγίζοντας την Ομολογία και εμβαθύνοντας στο Μαρτύριο.
 
Τόνισε ότι οι Άγιοι, σε διαφορετικούς τόπους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ο καθένας προσωπικά αλλά και όλοι μαζί βίωσαν τη μεγίστη δωρεά της πίστης, που οδηγεί στην αποκάλυψη του Θεού και τελεσιουργείται μέσα στην καθαρότητα της ψυχής και την θέρμη της καρδιάς του κάθε ανθρώπου.
Σ’ αυτήν την πίστη τους αξιώθηκαν να βρεθούν σε κοινό τόπο, να ενώσουν τον βηματισμό τους και ταγμένοι στην ίδια αποστολή εκδαπανήθηκαν στο ιερό έργο της διδασκαλίας, δίδαξαν με τον λόγο τους, νουθέτησαν με το παράδειγμά τους και ενίσχυσαν τους ανθρώπους με την αγία βιωτή τους.
Προχώρησαν, είπε ο Σεβασμιώτατος, στην Ομολογία, δεν απέκρυψαν την αγάπη τους για τον Θεό, δεν κυριέυθηκαν από φόβο και γνώριζαν ότι η ομολογιακή τους διάθεση θα τους οδηγούσε στο κατηγορητήριο που σήμαινε την θανατική τους καταδίκη, κάνοντας πράξη αυτό που είπε ο Κύριος Πᾶς ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς…”.
 
Την Ομολογία τους ακολούθησε το Μαρτύριο, διότι όντας γενναίοι και τολμηροί μαχητές, δεν συμβιβάστηκαν, δεν συνθηκολόγησαν, δεν ολιγοψύχησαν, αντιστάθηκαν με ηρωικό φρόνημα! Έχοντας ακλόνητη και αδιαπραγμάτευτη πίστη στον μόνο και αληθινό Θεό μαρτύρησαν, γνωρίζοντας ότι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ενίκησε με τον θανατό Του τον θάνατο, χαρίζοντας στο ανθρώπινο γένος τη ζωή, πιστεύοντας ότι και ο δικός τους θάνατος θα καταστεί όχι ήττα αλλά νίκη, όχι τέλος αλλά αρχή και πέρασμα από τα πρόσκαιρα και εφήμερα στα αιώνια, ουράνια και παντοτινά.
 
Ευχαρίστησε εγκαρδίως και εκ μέρους του Μητροπολίτη Λευκάδος κ. Θεοφίλου τον σεπτό Ποιμενάρχη του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίο για την τιμητική πρόσκληση να προσέλθουν ως συνεορταστές και συμπανηγυριστές μαζί με τον Ιερό Κλήρο, τους εντιμότατους άρχοντες και τον λαό του Θεού στη μεγάλη θρησκευτική και εκκλησιαστική πανήγυρη επί την Ιερά Μνήμη των Αγίων ενδόξων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων.
 
Τους αγίους Αρχιερείς προσεφώνησε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της τοπικής Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίος εκφράζοντας λόγους ευγνωμοσύνης, αγάπης και τιμής στα πρόσωπά τους, που με την παρουσία τους τιμούν την Ιερά Μητρόπολη και λαμπρύνουν έτι περισσότερο τις πανηγυρικές και εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Πολιούχων του Κιλκίς.
 
Μεταξύ του χριστεπώνυμου πληρώματος παρέστησαν προσευχητικώς ο Πρόεδρος του Κόμματος “ΝΙΚΗ” κ. Δημήτριος Νατσιός, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατερίνα Ζιούτα, Ιωάννης Χατζηαποστόλου και Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” Ταξίαρχος κ. Αναστάσιος Κυριακίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος Μικρός, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ ν. Κιλκίς κ. Μηνάς Παπαδόπουλος, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, κ.α.