Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς

Μέσα σε ευφρόσυνο κλίμα πνευματικής χαράς τελέσθηκε απόψε, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, ο Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη  των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Προστατών της πόλεως του Κιλκίς και Εφόρων της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, στον ομώνυμο περικαλλή πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων.

Φέτος, τις λατρευτικές Ακολουθίες λάμπρυναν με την παρουσία τους, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, αποδεχόμενοι την ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου να προσέλθουν στο Κιλκίς για να συνεορτάσουν τους τοπικούς Αγίους.

Συμμετείχαν ακόμα πλήθος Ιερέων της τοπικής Μητροπόλεως και εκατοντάδες Κιλκισιώτες κάθε ηλικίας που έσπευσαν να προσκυνήσουν την ιστορική Ιερά Εικόνα των Αγίων και να τιμήσουν τους προστάτες της πόλεως.

Τον φετινό εορτασμό λαμπρύνει πνευματικά έτι περαιτέρω και η παρουσία αποτμήματος εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού, η υποδοχή του οποίου πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν.

Το Θείο Λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δόξα που δέχθηκαν οι Άγιοι Πεντεκαίδεκα διά του Μαρτυρίου τους και στην τιμή της ομολογία τους για την πίστη τους στον Κύριο Ιησού Χριστό. Οι Άγιοι, αποτελούν, είπε, φωτεινούς αστέρες που φωτίζουν την Ορθοδοξία και τον κόσμο και λάμπουν από τη χάρη του Θεού!

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι αγώνες τους, όπως και όλων των Αγίων, χαρακτηρίστηκαν από την θέρμη της πίστεώς τους, την αντοχή, την υπομονή, την καρτερικότητα και το μεγαλείο ψυχής αφού εκζητούσαν το έλεος του Θεού, όχι για τους εαυτούς τους, αλλά για τους βασανιστές τους!

Επεσήμανε ότι η χάρη του Παναγίου Πνεύματος ποτίζει τα έμψυχα όντα αλλά περιβάλλει και τα άψυχα, γι’ αυτό και θαυμαστό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι τα αντικείμενα των Αγίων έχουν αγιαστικό και θαυματουργικό χαρακτήρα.

Ευχήθηκε η θεία Χάρις να βρίσκεται στη ζωή κάθε Χριστιανού και σε όλους όσοι προστρέχουν στους Αγίους να γίνουν μέτοχοι της Χάριτος, αντλώντας δύναμη και ελπίδα για τον καθημερινό σκληρό αγώνα και πίστη και υπομονή για την αντιμετώπιση των δοκιμασιών.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Κιλκισίου για την πρόσκληση του και τη δυνατότητα να συμπανηγυρίσουν τους ΠεντεκαίΔεκα Μάρτυρες.

Παρόντες ήταν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, οι Αντιδήμαρχοι κα Κατερίνα Ζιούτα και κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος Μικρός, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, κ.α.

Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν Ιεροψάλτες με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Γεώργιο Ποιμενίδη και τον Ιεροψάλτη κ. Τριαντάφυλλο Καμψιάδη.

“Πεντεκαίδεκα ἄνδρας πολυάθλους τιμήσωμεν, Τιβεριουπόλεως πάσης, τά ἀρχαία καυχήματα, ὁμού δέ καί προστάτας τοῦ Κιλκίς, τούς σκέποντας λαόν τόν εὐσεβῆ, τόν τιμώντα τήν ἐπέτειον καί ὀστᾶ, αὐτῶν καί ἀναμέλποντα, δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῶν ἐνεργούντι δί’ ὑμῶν, πάσιν ἰάματα”.