Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Ποιμενάρχου μας

Στις 11 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων πανευφήμων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα καθώς και του Αγίου Λουκά, Επισκόπου Συμφερουπόλεως, του θαυματουργού και ιατρού.

Την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, όνομα που του χάρισε ο ευγενής Γέροντας του, Επίσκοπος Τράλλεων κυρός Ισίδωρος.

Φέτος, εκ του γεγονότος ότι η κυριώνυμος ημέρα της εορτής συνέπιπτε με το Ψυχοσάββατο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιλκισίου εθεώρησε καλό να μεταθέσει την ημέρα τιμής προς τον προστάτη του Άγιο την Παρασκευή 10 μηνός Ιουνίου, κατά την οποία τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Συγκεκριμένα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, της Ακολουθίας του Όρθρου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας,  Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, της Θείας δε Λειτουργίας προέστη ο εορτάζων Μητροπολίτης, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Σύρου, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο και Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από τις Ιερές Μητροπόλεις Δημητριάδος, Ιερισσού και Λαρίσης καθώς και από την τοπική Μητρόπολη.

Τον θείο λόγο, κατόπιν παρακλήσεως του εορτάζοντος Ποιμενάρχου,  εκήρυξε γλαφυρότατα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος. Ο ομιλητής συνεδύασε τις εορτές των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, του Αγίου Λουκά του Συμφερουπόλεως με το γεγονός της Αποδόσεως της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου. Υπογράμμισε ότι και η μεγάλη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, ως η τελευταία εορτή της κατά Χριστόν Οικονομίας, αλλά και οι εορτές των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα και εκείνη του Αγίου Λουκά, ένα και μοναδικό τονίζουν: “Ότι η πίστη της Εκκλησίας μας στο πρόσωπο του Χριστού μας δεν στηρίζεται σε όνειρα, μύθους, χίμαιρες ή φιλοσοφικές μυθοπλασίες επενδεδυμένες με δήθεν ανθρώπινη σοφία, αλλά η πίστη της Εκκλησίας μας στηρίζεται στο ιστορικό Πρόσωπο του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όπως αυτό αποκαλύπτεται και φανερώνεται από τα Ιερά Ευαγγέλια και την παράδοση της Εκκλησίας, αλλά και από τη Μαρτυρία, το Μαρτύριο και τη ζωή των Αγίων Αποστόλων, των Αγίων Πατέρων και των Διδασκάλων της Εκκλησίας μας. Είναι, δηλαδή, πίστη Αποστολική και Αγιοπατερική, γιατί στηρίζεται στα όσα είδα, άγγιξαν και άκουσαν οι Άγιοι Απόστολοι από το Πρόσωπο και για το Πρόσωπο του Κυρίου και σε όσα αγιοπνευματικά οι Διδάσκαλοι και Πατέρες της Εκκλησίας μας εβίωσαν”.

Κατέληξε δε ο ομιλητής λέγοντας: “Πιστεύω στον Θεό σημαίνει πιστεύω στον Χριστό. Και τούτο γιατί η Εκκλησία αυτήν της την αλήθεια δεν τη δανείστηκε από ανθρώπινα μυαλά ή φιλοσοφήματα ή γεννήματα ανθρώπων και μύθους, αλλά τις αλήθειες για τον Χριστό της δέχθηκε από τον ίδιο τον Κύριο μας, δηλαδή, είναι αυτές θεοδίδακτες.

Τέλος έπλεξε το εγκώμιο του εορτάζοντος Αγίου Κιλκισίου, καθότι ως σοβαρό στέλεχος της Εκκλησίας μας στην Ιερά Σύνοδο, διακόνησε με ευπρέπεια, με πληρότητα και με αξιοσύνη τον ένα και μοναδικό σκοπό της Εκκλησίας ·  να δοξάζεται η Παναγία Τριάς και να φανερώνεται στην πραγματική της αλήθεια η δόξα και η προσφορά της Εκκλησίας στην καθημερινότητα της ζωής του κάθε Χριστιανού, κάθε εποχής!

Ο Σεβασμιώτατος Κιλκισίου κατόπιν ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τους αγίους Αρχιερείς που μπήκαν στον κόπο να προσέλθουν για να του ευχηθούν στα ονομαστήρια του διακονώντας την ενότητα της Εκκλησίας και τιμώντας την αγάπη του αδελφού, τον σεπτό ιερό Κλήρο ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Διοικητή της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” Ταξίαρχου κ. Βασίλειο Τσάμη, τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Δημήτριο Μικρό, τον Προέδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Παύλο Θωμαίδη, των Αντιδημάρχων Κιλκίς κα Κατερίνα Ζιούτα και κ.κ. Ιωάννη Χατζηαποστόλου, Θεμιστοκλή Κοσμίδη και Γεώργιο Μπαλάσκα κ.α. αλλά και τον ευλογημένο Λαό, που προσήλθε για να τιμήσει τον πνευματικό του πατέρα.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον εορτάζοντα Ιερομόναχο π. Βαρθολομαίο Τασιούλη, ο οποίος διακονεί στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς.