Πάνδημη συμμετοχή των Κιλκισιωτών στον Επιτάφιο Θρήνο

Μέσα σε κλίμα ευλάβειας και ιδιαίτερης κατάνυξης, τελέσθηκε απόψε, Μεγάλη Παρασκευή, η Ακολουθία του Επιταφίου και η περιφορά του, στους Ιερούς Ναούς της ακριτικής Μητροπόλεως του Κιλκίς.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, προέστη κατά την Ακολουθία του Επιτάφιο Θρήνου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού ενώ το πρωΐ χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως του Κυρίου μας.

Οι χοροί των Ιεροψαλτών απέδωσαν με κατανυκτικό τρόπο, τόσο τα τροπάρια της Ακολουθίας, όσο και τις τρείς στάσεις των Εγκωμίων του Επιταφίου Θρήνου.

Εν συνεχεία και με την συνοδεία τιμητικού αγήματος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος”, το οποίο και έφερε όπως προβλέπεται τα όπλα σε στάση υπό μάλης και τις μελωδικές ψαλμωδίες των μελών των Κατηχητικών του Μητροπολιτικού Ναού, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλεως, η συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού, των Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκατοντάδες πιστοί όλων των ηλικιών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Ταξίαρχο της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας κ. Βασίλειο Τσάμη και τον Αστυν. Διευθυντή κ. Δημήτριο Μικρό με κεριά στα χέρια συμμετείχαν προσευχητικώς στην κορύφωση του Θείου δράματος.

 

Στο σύντομο μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε λίγες ώρες το μνήμα θα είναι κενό, γιατί ο Θεός της ζωής δεν μπορεί να γίνει ένοικος του θανάτου. Σε αυτήν την κενότητα ας γνωρίσουμε και εμείς το Φως της Αναστάσεως που ήδη τρεμοσβήνει μέσα από τον τάφο του Ιησού Χριστού αυτή την ώρα. Ας αγκαλιάσουμε το Φως της Αναστάσεως και ας μην το αφήσουμε ποτέ στη ζωή μας ως παιδιά, φίλοι και μαθητές του Χριστού που είμαστε. Ας τιμήσουμε αυτήν την μαθητεία κάθε ημέρα της ζωής μας».

Ακολούθως ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ναού συναντήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο του Κιλκίς με τον Επιτάφιο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου με τον Σεβασμιώτατο να εύχεται σε όλους καλή Ανάσταση!