Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο «Μαρτυρικά 2023» στην Ι. Μητρόπολη Κιλκισίου

Επιτυχές χαρακτηρίστηκε το Διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο υπό τον τίτλο “Μαρτυρικά 2023” που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, με γενικό θέμα «Χριστιανισμός και Ευρώπη».

Τα “Μαρτυρικά” διοργανώνονται εξ αφορμής των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή ενόψει του εορτασμού των πολιούχων του Κιλκίς, Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων και πρόκειται για πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου που ξεκίνησε για πρώτη φορά πέρσι, συνεχίστηκε φέτος και στόχο έχει να καταστεί θεσμός προς τιμήν Πολιούχων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα εορτασμού του Δήμου για τους Προστάτες και Εφόρους του Κιλκίς, έλαβαν χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς ενώ το παρακολούθηαν σύνεδροι εξ αποστάσεως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Στην αρχή ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων: “Ευχαριστούμε και δοξάζουμε εκ μέσης καρδίας το Υπερύμνητο Όνομα του Θεού, ο Οποίος μας δίνει τη διάθεση, τον πόθο, την επιθυμία να ασχολούμεθα με έργα καλά και αγαθά, να διαλεγόμαστε, να καταθέτουμε τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις απόψεις, την γνώση μας σε συνάξεις και συνέδρια, όπως το παρόν. Την δυνατότητα αυτή θεωρούμε άκρως ευεργετική για την ανθρώπινη ύπαρξη, καθότι εάν ο άνθρωπος έχει τη συναίσθηση ότι του έχει δοθεί άνωθεν ως δωρεά το προνόμιο, όχι μόνο να γνωρίζει, αλλά να έχει και την συνείδηση πως “γνωρίζει ότι γνωρίζει”, τότε κατανοούμε τι σημαίνει να βιώνει κάποιος την περιπέτεια του πολιτισμού, της γνώσεως, του διαλόγου, του αναστοχασμού” και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίο για την πρωτοβουλία και τους εισηγητές για τη συμμετοχή τους.

Στον δικό του χαιρετισμό ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος, ανέφερε μεταξύ των άλλων: “Βιώνοντας μία εποχή ταχύτητας, μαζικότητας αλλά και ακρότητας, αισθανόμαστε την ανάγκη να τραβήξουμε για λίγο τα χαλινάρια της ζωής μας και να αναρωτηθούμε «γιατί;». Γιατί ο κόσμος μας σταμάτησε να κινείται γύρω μας και – αντ’ αυτού- τρέχουμε εμείς να τον προλάβουμε; Γιατί σταματήσαμε να ζούμε και απλώς επιβιώνουμε; Πού σκορπίστηκε η συνθετική ουσία του κοινωνικού ιστού;

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σχηματίζουμε ήδη μία απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες να εξυφαίνεται η απονοηματοδότηση της ζωής, η απογύμνωσή της από κάθε ηθικό, από κάθε αξιακό διαβατήριο. Και τούτο δεν είναι μόνο πρόβλημα θεολογικό. Είναι, πρωτίστως, ζήτημα πολιτισμικό. Διότι, ως πολίτες αυτής της ενωμένης ηπείρου, παρατηρούμε ότι κατεδαφίζεται ο ένας από τους τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, που είναι η Χριστιανική διδασκαλία και παράδοση. Αντιλαμβανόμαστε δε ότι έτσι συγκαταβαραθρώνονται οι αξίες στις οποίες θεμελιώθηκε η ειρήνη, η ταυτότητα και τελικά η ένωση των εθνών αυτής της γωνιάς του πλανήτη. Και μάλιστα, τη θέση των λαμπρών αυτών αξιών, καταλαμβάνουν ιδεολογήματα, κοινωνικά μορφώματα και ασταθείς προτάσεις, που αντιστρατεύονται κάθε υπαρξιακό υπόβαθρο και πνευματικό στερέωμα. Έχοντας υπόψη αυτή την παγιωμένη, πλέον, ευρωπαϊκή συνθήκη, όπως επίσης τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που απορρέουν εξ αυτής, αποφασίσαμε να την μελετήσουμε στα φετινά «ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ».

Το Συνέδριο χαιρέτησαν επίσης ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης ενώ παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, εκπρόσωπος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κ.κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, Θεμιστοκλής Κοσμίδης και Γεώργιος Μπαλάσκας, εκπρόσωποι πολιτικών, επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτιστικών Φορέων του Νομού, κ.α.

Ακολούθησε η εναρκτήρια εισήγηση του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνου Κωτσιόπουλου, για να λάβει χώρα η Α’ Συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο κ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και εκφώνησαν τις εισηγήσεις τους: η κα Ελένη Καλοκαιρινού, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Κλείτος Ιωαννίδης, Δρ. Φιλοσοφίας και Πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, ο π. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ο κ. Απόστολος Κραλίδης Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ..

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 μηνός Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Β’ Συνεδρία, υπό την προεδρία του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. πατρός Αθανασίου Γκίκα ενώ τις εισηγήσεις πραγματοποίησαν: η κα Βασιλική Μητροπούλου, Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., η κα Μαρία Ράντζου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Ευάγγελος Πεπές Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Α.Π.Θ..

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, δεύτερη ημέρα του Επιστημονικού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η Γ’ Συνεδρία, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος και παρουσιάστηκαν οι Εισηγήσεις των κ. Νικολάου Ιντζεσίλογλου, Ομ. Καθηγητού της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., κα. Ασπασίας Τσαούση, Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και κ. Μιχαήλ Μαριόρα, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α..

Στην Δ’ Συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Μαριόρας εκφωνήθηκαν οι Εισηγήσεις των κ. Δημητρίου Νικολακάκη, Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., κ. Νικολάου Δεναξά, Επίκουρου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και κ. Αχιλλέα Παπατόλιου, Μεταδιδάκτωρα της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ..

Μετά το πέρας της κάθε Συνεδρίας ακολουθούσε συζήτηση επί των Εισηγήσεων και τέλος, το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τον Καθηγητή κ. Κωτσιόπουλο, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο οποίος τόνισε ότι από το σύνολο των εισηγήσεων καταδείχθηκε ένα βασικό γεγονός: ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε 3 πυλώνες, στην αρχαια φιλοσοφία, στο Ρωμαϊκό δίκαιο και στον Χριστιανισμό, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του διαλόγου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος, κλείνοντας το Συνέδριο, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Κωτσιόπουλο και στα μέλη της, στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που εργάστηκαν άοκνα για την επιτυχή διοργάνωση του διήμερου επιστημονικού Συνεδρίου, στον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη για την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου και σε όλους όσοι συμμετείχαν στις εργασίες, Κληρικούς και λαϊκούς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν βεβαιωτικά συμμετοχής.