Οι Στενημαχιώτες του Κιλκίς τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα

Την ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του Ανάργυρου τίμησαν οι εξ Στενημάχου καταγόμενοι Κιλκισιώτες, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.

Τον Άγιο Τρύφωνα ως είναι γνωστόν, τον τιμούσαν στην Στενήμαχο, διότι καλλιεργούσαν αμπέλια και όπως γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των αμπελιών και των κηπευτικών.

Μεγάλο πανηγύρι γινόταν από τους προγόνους των Στενημαχιτών με πολλές ετοιμασίες και πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, λαϊκές κ.α. στην εορτή του Αγίου προς τιμήν του. Ακόμη όταν ήταν ο καιρός του φυτέματος, του κλαδέματος και του τρύγου.


Στο Κιλκίς, και ιδιαίτερα στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που κατοικείται ως επί των πλείστων από Στενημαχίτες, μεταφέρθηκε η ευλάβεια αυτή προς τον Άγιο Τρύφωνα από τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από την Στενήμαχο. Γι΄αυτό και κάθε χρόνο, στην εορτή του, γιορτάζουν οι Στενημαχίτες, αλλά και ολόκληρη η Ενορία, την μνήμη του, παρόλο που σήμερα δεν καλλιεργούνται αμπέλια.
Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι τελείται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και αρχίζει από την παραμονή με το άναμμα των καζανιών του κουρμπανιού όπου ετοιμάζεται για να προσφερθεί σε όλους όσους θα συμμετέχουν στο Πανηγύρι.


Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του ι. Ναού Παν. Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Εφημέριο Παν. Αρχιμ. Ευστάθιο Κοντοζίδη και τους Ιεροδιακόνους π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη και π. Σάββα Αμοιρίδη.Προ της απολύσεως ο Πρωτοσυγκελλεύων π. Επιφάνιος ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί του Γάμου.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος με αφορμή τη σημερινή εορτή της ιεράς μνήμης του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, όνομα που έφερε ο πνευματικός του Πατέρας, ο αείμνηστος Επίσκοπος Τράλλεων Ισίδωρος, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του και ακολούθως ευλόγησε κατά το έθος τον μόσχο, τους καρπούς της αμπέλου και τον άρτο, τα οποία διενεμήθηκαν σε όλο το εκκλησίασμα.

Ευχήθηκε όσο ο Θεός μας το επιτρέπει να τιμούμε καθηκόντως τους προγόνους μας, όπως αυτοί θέσπισαν στην Ιερή Εικόνα του Αγίου Τρύφωνος να θυμούνται τις πατρογονικές τους εστίες, να διατηρούν τα ήθη, τα έθιμά και τις παραδόσεις τους, και να έχουν πλούσια τη χάρη του Αγίου στη ζωή και στα έργα τους”.

Ακολούθως ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιτα της Ενορίας στο παρακείμενο Πνευματικό της Κέντρο “Στενήμαχος” με το φλουρί να πέφτει στον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Σε όλους τους εκκλησιαζόμενους μετά τη Θεία Λειτουργία διανεμήθηκε το παραδοσιακό κουρμπάνι, που ετοίμασε ο Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς “Ο Άγιος Τρύφων”, ο οποίος διοργάνωσε στη συνέχεια σε γνωστό κέντρο της περιοχής μεγάλη εκδήλωση με αναβίωση εθίμων από την όμορφη περιοχή της Στενημάχου και τραγούδια από τη βόρεια Θράκη.

Στην λατρευτική σύναξη, εκτός των άλλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Κόμματος “ΝΙΚΗ” κ. Δημήτριος Νατσιός, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” Ταξίαρχος κ. Αναστάσιος Κυριακίδης, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Στενημαχιτών κα Ευαγγελία Μαυρομάτη.