Μουσικό αφιέρωμα Δήμου Κιλκίς ‘’Εις Μνήμην’’ για τους Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες

Με την κεντρική εκδήλωση «Εις μνήμην» κορυφώθηκε το πρόγραμμα εορτασμού του Δήμου Κιλκίς για τους Πολιούχους Αγίους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες.

Με πλοηγούς τον κεμανέ και τη λύρα η νεανική ομάδα του Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου ‘’Ακρίτες του Πόντου’’  Σταυρούπολης διέσχισε τα νερά της μνήμης και ταξίδεψε το κοινό του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς το απόγευμα της Τρίτης 28 Νοεμβρίου 2023 σε μουσικές νοσταλγικές, νοτισμένες με την αύρα της ιωνικής γης.  Μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που άλλαξε ριζικά τη ζωή των κατοίκων της Ανατολίας επιφυλάσσοντάς τους την οδυνηρή ταυτότητα του πρόσφυγα.

Υπό τη μουσική επιμέλεια του Γιώργου Πουλαντζακλή οι μουσικοί απέδωσαν ορχηστρικές συνθέσεις και παραδοσιακά τραγούδια του ηρωικού Πόντου, της αλησμόνητης Μικράς Ασίας, της αγιοτρόφου Καππαδοκίας και της Βασιλίδας των Πόλεων, της Κωνσταντινούπολης ενώ θετικές κριτικές απέσπασαν οι υπέροχες ερμηνείες των τραγουδιών από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων Πρωτ. Πολύκαρπο Κοντοζίδη και τον τραγουδοποιό και μουσικό Χάρη Πορφυρίδη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ενώ παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα,  Θεμιστοκλής Κοσμίδης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και ο Δήμαρχος στους χαιρετισμούς τους εστίασαν στο Μαρτύριο των Πολιούχων αλλά και στο αίμα και το δάκρυ των Προσφύγων που πάνω στη στάχτη άναψαν και πάλι τη φωτιά, όχι για να καταστρέψει αλλά για να σιγοκαίει το καντήλι της μνήμης και να φωτίζει δρόμους ειρήνης και δημιουργίας, ευχόμενοι χρόνια πολλά με τις πρεσβείες των Αγίων.