Μήνυμα Πρωτοχρονιάς 2024 Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Αδέλφια και παιδιά μου εν Χριστώ,

Υποδεχόμαστε το ελπιδοφόρο έτος 2024 με ένα εφαλτήριο προβληματισμού για όσα συνέβησαν. Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από τον πόνο της συγκλονιστικής σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, από νέες σφαγές και πολεμικές συρράξεις που εξερράγησαν σε όλο τον πλανήτη, από τις πληγές των πρωτοφανών και υπέρμετρα ζημιογόνων φυσικών καταστροφών στην πατρίδα μας. Μπορούμε σίγουρα να διαφωνήσουμε ευγενώς μεταξύ μας για τις ακριβείς επιμέρους αιτίες, αλλά μπορούμε και να συμφωνήσουμε για την κύρια πηγή όλων αυτών των δεινών. Και τούτη, δεν είναι άλλη από τον αμοραλισμό, την ανηθικότητα, την έλλειψη κοινωνικής παιδείας και ενσυναίσθησης, την απουσία του Χριστού από την πυξίδα των πράξεών μας.

Ας είμαστε προσεκτικοί αδελφοί μου, γιατί οι αιτίες αυτές δεν εμφανίζονται μόνο ως εκ προθέσεως κακία. Η αρετή, δηλαδή, δεν υπάρχει μέσα μας μόνο και μόνο επειδή λείπει το προφανές κακό. Μπορεί και εμείς να είμαστε φορείς αυτών των αιτιών, όταν απλώς αδιαφορούμε, όταν είμαστε απαθείς, αμελείς. Το κακό, ως πρόξενος των δεινών που μας σημάδεψαν το 2023, υπάρχει και στην απουσία μας από την πολιτική συνύπαρξη και συζήτηση, στην απαξίωση της ενασχόλησης με τον συνάνθρωπο, τη γειτονιά, την πατρίδα και τον κόσμο, στην αδιαφορία για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, στην εντελώς επιφανειακή και επιλεκτική συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Σήμερα, την πρώτη μέρα του χρόνου, που επιτελούμε την μνήμη του Μεγάλου Βασίλειου, μας δίνεται έναλαμπρό και αγιασμένο παράδειγμα για την επιστροφή στην κατά Χριστόν ζωή. Η άθλησή του Αγίου στην παιδεία, ο ζήλος Του για θεόπνευστη μόρφωση, μάς υποδεικνύει ότι η θέση μας δεν είναι αυτή ενός επαναπαυμένου και αμέτοχου πλάσματος, αλλά μία συνεχής δράση με προσευχή, Θεία Ευχαριστία, παιδείακαι ουσιαστική προσφορά στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον και τελικά στην κοινωνία.

Αδελφοί μου, με αυτές τις ταπεινές σκέψεις, σας καλώ, στο ξημέρωμα του νέου έτους, να επαναφέρουμε στη ζωή μας τον πόθο για συμπόρευση με τον Θεό, το ενδιαφέρον μας για την πλάση, την αγάπη μας για την παιδεία, την προθυμία μας για συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Καλούμαστε δε να τα επιχειρήσουμε όλα αυτά σε μία χρονιά με μοναδική σημασία για την περιοχή μας, καθώς συμπληρώνονται φέτος τα 100 χρόνια ζωής και διακονίας τις Ιεράς μας Μητροπόλεως. Θα τιμήσουμε αυτή την ιστορική επέτειο με πλήθος λατρευτικών, πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων, στις οποίες,παιδιά μου, είστε όλοι μα όλοι σας καλεσμένοι. Σας θέλω όλους κοντά μου, σε μια ουσιαστική συνεργασία ενθύμησης του παρελθόντος και οικοδόμησης του μέλλοντος της εκκλησιαστικής μας επαρχίας. Θα έχουμε δε την ευλογία να πραγματώσουμε δύο εκδηλώσεις, που καταλαμβάνουν την πλέον εξέχουσα θέση στον προγραμματισμό μας: την επίσκεψη του ΠαναγιωτάτουΑρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στις 20 και 21 Ιουνίου.

Εύχομαι σε όλους μας δύναμη, υπομονή, υγεία, προκοπή και συμμετοχή!

Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος 2024!

Ο Μητροπολίτης

ο Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος