Λαμπρή γιορτή με φρόνημα ενότητας η 110η επέτειος της Ιστορικής Μάχης του Κιλκίς

1913 – 2023: 110 χρόνια ελευθερίας
Σήμερα γιορτάζουμε τη Μητέρα Ημέρα του Κιλκίς.
Σήμερα γιορτάζουμε τα νικητήρια.
Σήμερα τιμούμε την επέτειο της Μητέρας των Μαχών, της φονικότερης μάχης επί ελληνικού εδάφους εδώ και πολλούς αιώνες.
Σήμερα τραγουδάμε τον ύμνο που η πατρίδα έφερε στο μνημόσυνο των ηρώων, με τους στίχους του Κωστή Παλαμά, στίχους που ο ίδιος απήγγειλε στα αποκαλυπτήρια του Ηρώου, το 1929, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου:
“Βάγια, τρισάγια, Λαχανά, Κιλκίς, προσκυνητάρια…
Στου Χάρου την ολονυχτιά σας φώτιζα, αγιοκέρι,
θυσιαστήρια, Λαχανά, Κιλκίς,
στη νύχτα του δαρμού σας ήμουν της αυγής το αστέρι·
για σας είν’ ο ύμνος μου πλατύς…
Στου Λαχανά και στου Κιλκίς την εκκλησιά την πλάστρα,
πνοές κι αν πλανάστε σ’ άλλη ζωή, λείψανα κι αν κοιμάστε,
σας λειτουργώ στη δόξα μου. Μακαρισμένοι να ‘στε!”.
Ο Δήμος Κιλκίς και οι πολίτες του γιόρτασαν τα εκατόν δέκα χρόνια ελευθερίας από την πολύνεκρη Μάχη του Κιλκίς, τιμώντας τους απελευθερωτές της πόλης που την υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Βουλγάρων, το 1913, στον σύντομο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Η επική Μάχη ήταν κομβικής σημασίας για τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου, έχοντας μάλιστα χαρακτηριστεί ως πολεμικό μεγαλούργημα, ωστόσο οι απώλειές της ήταν βαρύτατες για τον ελληνικό όσο και τον βουλγαρικό στρατό.
Του πανηγυρικού Όρθρου και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, πλαισιουμένων από Κληρικούς της πόλεως και Ιεροδιακόνους με επικεφαλής τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη.
Προ της Δοξολογίας ο σεπτός Ποιμενάρχης Κιλκίς εξήρε το μεγαλείο θυσίας των πεσόντων για να κερδίσουν και να προσφέρουν το πολύτιμο δώρο της ελευθερίας και τη σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης στους Ήρωες δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό και την Κυρία Θεοτόκο για τις ευεργεσίες και την σκέπη τους.
Την απαράμιλλη γενναιότητα του ελληνικού στρατού στην τριήμερη μάχη εκθείασε στον Πανηγυρικό Λόγο της Ημέρας ο κ. Αδάμ Χριστοδουλίδης Συμπαραστάτης του Δήμου και της Επιχείρησης του Δήμου Κιλκίς συμπυκνώνοντάς την σε μια φράση: “Δεν ήταν η υλική αρτιότητα αυτή που έδωσε την νίκη στα Ελληνικά όπλα αλλά το ήθος, το ηθικό και το φρόνημα των έμψυχων συντελεστών του έπους τούτου. Και εδώ πρέπει να επιμείνει κανείς, αν αναζητεί το νόημα αυτής της επετείου”.
Στην κεντρική εκδήλωση των Ελευθερίων την υπηρεσιακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ενώ αξιοσημείωτη ήταν η υψηλόβαθμη εκπροσώπηση του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αντιπροσωπεία από τον αδελφό Δήμο Λατσιών με επικεφαλής της τον Δήμαρχο Χρίστο Πιτταρά προσέδωσε επίσης, ξεχωριστή τιμή στην εορταστική επέτειο.
Μετά τον Πανηγυρικό της Ημέρας μετέβησαν στο Ηρώο της Μάχης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου. Ακολούθησε, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, προσκλητήριο των νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Οι επισκέπτες και οι πολίτες περιηγήθηκαν και στους χώρους του Πολεμικού Μουσείου Κιλκίς στο οποίο εκτίθενται ιστορικά ντοκουμέντα, πολεμικό υλικό από τους Βαλκανικούς Πολέμους και προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που έλαβαν μέρος στη Μάχη του Κιλκίς.
Η επετειακή εκδήλωση των Ελευθερίων ολοκληρώθηκε με εορταστική παρέλαση μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, Πολιτιστικών Συλλόγων, κοινωνικών φορέων και τμημάτων του στρατού επί της κεντρικής οδούς της 21ης Ιουνίου.
Στο μήνυμά του για την 110η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Κιλκίς ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης τόνισε τα εξής:
Το Κιλκίς, η Πόλη των Ηρώων γιορτάζει φέτος τα 110 χρόνια Ελευθερίας του, με φωτεινό ορόσημο την Μάχη του Κιλκίς, μια σφοδρή πολεμική σύγκρουση – σταθμό για τη νικηφόρα εξέλιξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και για την νεότερη ιστορία της πόλης μας που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της.
Η χρονική απόσταση του ενός και πλέον αιώνα από την τριήμερη Ιστορική Μάχη δεν απομειώνει σε τίποτε το αξιακό βάρος και τη σημασία της για τις νεότερες γενιές.
Στεκόμαστε με ιερό δέος στα επικά κατορθώματα του ελληνικού στρατού. Συγκινούμαστε με το θάρρος, τη γενναιότητα και την ευψυχία που επέδειξαν στο πυρακτωμένο πεδίο της μάχης αξιωματικοί και απλοί στρατιώτες σαν ένα σώμα με μια ψυχή, που απαρνήθηκε τη ζωή του για το υψηλό ιδανικό της ελευθερίας περιφρονώντας το θάνατο.
Το θαύμα της στρατηγικής σ ΄αυτή την πολύνεκρη μάχη ήταν το ομόψυχο φρόνημα των Ελλήνων που αχρήστευσε τις ισχυρές αμυντικές γραμμές του εχθρού.
Με την ένδοξη θυσία τους οι ήρωές μας, μας δίδαξαν ότι η φλόγα της αγάπης για την Πατρίδα είναι υπέρτερη αρετή και η ελευθερία το πιο ακριβό της τίμημα.
Με πρόταγμα διαρκές την θυσία τους και ως εντολοδόχοι των αξιών που μας κληροδότησαν, συνεχίζουμε τη μάχη στον τόπο μας, σε μια Ελεύθερη και Εθνικά Περήφανη Πατρίδα, με έργα δημιουργίας, ειρήνης και προόδου”.
Τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ , ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Λατσιών Χρήστος Πιτταράς, ο Δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο Αρχηγός του Γ’ Σώματος Στρατού Πάρις Καπραβέλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Τζήμας, ο ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Αναστάσιος Κυριακίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Δημήτριος Μικρός, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νικόλαος Παλαμούτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς Γιάννης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Μπαλάσκας, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Κώστας Πουντζουκίδης, Βλάσιος Κουρτίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο δημοτικός σύμβουλος Χαρίλαος Ξενιτίδης, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών Νίκος Στανημερόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Λατσιών Κυπριανός Φιλίππου, οι δημοτικοί σύμβουλοι από τον αδελφό Δήμο Λατσιών Κώστας Γεωργίου, Θάλεια Παρπέρη, η περιφερειακή σύμβουλος Νατάσα Σωτηριάδου, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χρυσή Σοφού, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς Σωτήρης Μαρκάδας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Κιλκίς Νίκος Τοπαλίδης, ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Λάζαρος Παζαρτζικλής, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ν. Κιλκίς ο κ. Σπυρίδων Τσερτσίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς Κώστας Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας ο κ. Αθανάσιος Σεφερίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης, οι πρώην βουλευτές Κώστας Κιλτίδης, Πέτρος Παππάς, Στέφανος Παραστατίδης, υποψήφιοι βουλευτές και πλήθος πολιτών.