Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Παράδειγμα λόγων και έργων ο Μέγας Αθανάσιος”

Με την δέουσα αναστάσιμη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτά­σθηκε σήμερα, Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, μέσα στην αναστάσιμη και πανευφρόσυνη περίοδο που διανύουμε, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Καμπάνη της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.

Πλήθος πιστών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Δημήτρη Κυριακίδη και Κωνσταντίνο Ζώτο καθώς και τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας κ. Γεώργιο Φιλιππίδη υπερεπλήρωσε τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου για να τιμήσουν τον Μέγα κατά τους λόγους και τον βίο του Αθανάσιο, να προσκυνήσει την Ιερή του Εικόνα και το χαριτόβρυτο Λείψανο του και να καταθέσει την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη στον προστάτη του.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Παν. Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, ο οποίος διατηρεί πνευματικούς δεσμούς με πολλούς κατοίκους του Καμπάνη, τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της τοπικής Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, τον Αρχ. Επίτροπο Ν. Σάντας Παν. Αρχιμ. Δημήτριο Μπίκα, τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα Κ. Τούμπας Πρωτ. π. Χαράλαμπο Καραδήμο με τον Ιεροδιάκονο π. Ευγένιο Καμπουράκη, τον Εφημέριο του Ναού Αιδ. Οικ. π. Ιωάννη Ευσταθιάδη, Ιερείς της περιφερείας και τους Ιεροδιακόνους του.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον φωστήρα των πιστών και Αποστόλων σύσκηνον Αθανάσιο, τον στύλο της Ορθοδοξίας και στους αγώνες του  ενάντια στις κακοδοξασίες και στις κακοδαιμονίες του Αρείου, υπογραμμίζοντας δύο στοιχεία από τον θαυμαστό βίο του. Την βίωση της πίστεως στον Τριαδικό Θεό και την υπαρξιακή τοποθέτηση του Αγίου Αθανασίου που τον οδήγησε να αντιταχθεί στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στον Αρείο και να υπερασπιστεί την μόνη αλήθεια, ομολογώντας τον Σωτήρα Χριστό και τη στάση ζωής του, ακόμα και όταν εξορίστηκε και απομακρύνθηκε από το ποίμνιο του, αλλά έμεινε εδραίος κοντά του.

Κάλεσε τους πιστούς να παραδειγματίζονται από τους Αγίους που στερεώνουν την Αγία μας Εκκλησία, όπως του Αγίου Αθανασίου, να μην απογοητεύονται από τις συγκυρίες της ζωής, μη γνωρίζοντας τι επιτρέπει εν τέλει ο Θεός, παρά μόνο να Του δείχνουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, εκφράζοντας με όλη τη δύναμη της καρδιάς μας την αγάπη μας. “Ο Θεός καθορίζει τη ζωή μας γι’ αυτό και εμείς πρέπει να έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την αγάπη του Θεού, καθώς Εκείνος στεφανώνει τους κόπους μας, τα όνειρά μας, τις προσδοκίες μας! Ο Άγιος Αθανάσιος μας μιλά με τη ζωή του και μας προτρέπει στην υπευθυνότητα του βίου μας” είπε ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος και ευχήθηκε ο Μέγας Αθανάσιος να πρεσβεύει για όλους και να προσφέρει αθανασία στις καρδιές όλων!

Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα, μνημόνευσε τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω τις πρώτες πρωινές ώρες, βυθίζοντας σε θλίψη την Ιερά Μητρόπολη Δράμας αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στο τέλος, προσφέρθηκε παραδοσιακό κουρμπάνι σε όλους τους πανηγυριστές.