Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Οι Άγιοι Ανάργυροι ως παιδιά, πρότυπο για κάθε χριστιανική οικογένεια”

Την ιερά μνήμη των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων, των εκ Μικράς Ασίας Κοσμά και Δαμιανού, τίμησαν με πνευματική κατάνυξη οι Κιλκισιώτες, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Κιλκίς.
Στον λόφο δυτικά της πόλης, δίπλα ακριβώς από τις Γ’ Εργατικές Κατοικίες, στέκει ο λιθόκτιστος Ιερός Ναός των Αγίων, στον οποίο προσήλθαν ευλαβείς Χριστιανοί για να προσκυνήσουν την Ιερή τους Εικόνα να προσευχηθούν για να λάβουν την ευχή τους. Άλλωστε οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, ανεδείχθησαν με την θερμή τους πίστη στον Χριστό και την χάρη του Παναγίου Πνεύματος θαυματουργοί και ανάργυροι ιατροί ψυχών και σωμάτων, προσφέροντας την ίαση στους ανθρώπους, ιδίως στους αδύναμους, αλλά και τον λόγο του Θεού!
Την κυριώνυμο ημέρα, του πανηγυρικού Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Ιεροδιακόνους, καθώς και από τον Εφημέριο του Ναού Πρωτ. π. Γεώργιο Μουρατίδη, συμμετέχοντος του πιστού και φιλάγιου λαού του Θεού.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος ανέφερε μεταξύ των άλλων: “Η τιμή στους Αγίους Αναργύρους, Κοσμά και Δαμιανό, είναι μία πνευματική ευκαιρία αναστοχασμού για το πως πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά στη σημερινή εποχή μέσα σε κάθε χριστιανική οικογένεια. Η παρουσία των Αγίων Αναργύρων στη ζωή της Εκκλησίας είναι εν μέρει καρπός της πνευματικής εργασίας που κατέβαλε η μητέρα τους Θεοδότη, η οποία τους κατήχησε εν Χριστώ, τους έδωσε ευκαιρίες πνευματικών εμπειριών στη ζωή τους, τους οδήγησε στην Εκκλησία για να μεταλάβουν Σώμα και Αίμα Χριστού, μελέτησε μαζί τους το Ευαγγέλιο και οραματίστηκε μαζί τους την προσωπικότητα τους ολοκληρωμένη και χαριτωμένη μέσα στη χάρη του Παναγίου Πνεύματος”.
Επίσης πρόσθεσε: “Στη σημερινή εποχή, όπου υπάρχει μία μεγάλη πολυδιάσπαση, ένεκα των πολλών υποχρεώσεων της Μητέρας και του Πατέρα, οφείλουν οι γονείς να ξαναβρούν τα σημαντικότερα στολίδια της ζωής τους, τα οποία ποθούν να τα μεταδώσουν τα παιδιά τους και μαζί με το οποιοδήποτε άλλο μορφωτικό ή υλικό εφόδιο, να τους μεταδώσουν την αγάπη προς τον Χριστό! Κατ’ αυτόν τον τρόπο και σήμερα θα έχουμε αγίες μορφές διότι επιλέγουν εν τέλει τον Χριστό, αφού έχουν κατορθώσει ελεύθερα να έρθουν κοντά Του!”