Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Ο προοδευτισμός του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου”

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με επίκεντρο το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.
Παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Παν. Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη και κληρικούς της τοπικής Μητροπόλεως του Κιλκίς. 
Ανάμεσα στους πιστούς, που προσήλθαν για να τιμήσουν τον ιδρυτή της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, προσευχήθηκαν και οι κτήτορες του καλαίσθητου Ιερού Παρεκκλησίου κ. Μιχαήλ και κα Αλίκη Γιαννάτσκου.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο του Οσίου Αθανασίου, αναλύοντας δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: τον θείο πόθο του για τον Χριστό και την προοδευτικότητα του για την εποχή του, με την θεμελίωση του κοινοβιακού μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Τόνισε τις αρετές και τα χαρίσματά του και ευχήθηκε καταλλήλως για την εορτή που πανηγυρίζει ιδιαιτέρως η Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.