Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Ο Μέγας Αθανάσιος θωρακίζει την ορθόδοξη πίστη”

Η πανσεβάσμια ιερή μνήμη του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εορτάστηκε με λαμπρότητα στους ομώνυμους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2024.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της παραμονής, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στην Ν. Μεσήμβρια του Δήμου Χαλκηδόνος ενώ ανήμερα της εορτής προέστη των Ιερών Ακολουθιών και Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του ορεινού οικισμού του Λευκοχωρίου του Δήμου Λαγκαδά.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Εφημέριοι των Ιερών Ναών, Ιερείς της ευρύτερης περιοχής και οι Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως ενώ επικεφαλής του εκκλησιάσματος στο Λευκοχώρι ήταν η Δήμαρχος Λαγκαδά κα Νίκη Ανδρεάδου.

Απευθυνόμενος στους ευλαβείς πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου αυτού Αγίου της Ορθοδοξίας και να προσευχηθούν στη χάρη του, ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος, τόνισε μεταξύ των άλλων:

“Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου συγκεντρώνει την Εκκλησία επί 17 αιώνες για να πανηγυρίσει έναν Άγιο, ο οποίος έδωσε τα μέγιστα στη συνείδηση στο πιστεύω της. Ο Άγιος Αθανάσιος, από μικρός στην ηλικία, είχε πολλές εκκλησιαστικές εμπειρίες από τη συμμετοχή του στα Μυστήρια της Εκκλησίας και απέκτησε σταδιακά μεγάλη θεολογική κατάρτιση από την αγάπη του προς την μελέτη, του Λόγου του Θεού και των ιερών συγγραμμάτων. 

Είμαστε υποχρεωμένοι στη συνεισφορά του Αγίου Αθανασίου, διότι με τη δική του συμβολή γράφτηκαν τα πρώτα άρθρα του Συμβόλου της πίστεώς μας, εις τρόπον ώστε να θωρακιστεί η πίστη των Χριστιανών έναντι των κακοδοξιών και της αιρέσεως του Αρείου…

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η σημερινή κοινωνία των μελών της Εκκλησίας από την μικρή τους ηλικία αγνοούν το Σύμβολο της Πίστεως όπως και το “Πάτερ ημών” και τούτο διότι η εκμάθηση τους δεν γίνεται πλέον στο σχολείο. Θα πρέπει κάθε χριστιανική οικογένεια να προσεύχεται προς τον Θεό και να μαθαινει στα μικρότερα μέλη το “Πάτερ ημών” και το Σύμβολο της πίστεώς μας. Με αυτόν τον τρόπο δεν τιμούμε μόνο το Μέγα Αθανάσιο αλλά θωρακίζουμε την πίστη μας από σύγχρονες κακοδοξασίες και σύγχρονες αιρέσεις. 

Επιπλέον, με τη μελέτη της Αγίας Γραφής και με την ακοή προγραμμάτων από τους εκκλησιαστικούς ραδιοσταθμούς, μπορούμε να συμπληρώνουμε τις γνώσεις μας επί των θεμάτων της πίστεώς μας…

Ο Άγιος Αθανάσιος ευλογεί τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες δηλώνουν τη συμμετοχή του βαθύτερου εαυτού μας στο Μυστήριο της Εκκλησίας και τούτο διότι και ο ίδιος το ίδιο έπραξε στην εγκόσμια ζωή του. Δημιούργησε πνευματική εστία του Παναγίου Πνεύματος εντός του εαυτού του”.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους καταλλήλως για την εορτή και ιδιαίτερα σε όσους φέρουν το όνομα του Αγίου Αθανασίου.