Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Ο λόγος του Χριστού λειτουργεί για όλους αφυπνιστικά”

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου Κολχίδας Κιλκίς ιερούργησε την Κυριακή 27η Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ναού και τους Ιεροδιακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ευσεβείς πιστοί του μικρού οικισμού αλλά και από την πόλη του Κιλκίς προσήλθαν στον μικρό αλλά καλαίσθητο Ιερό Ναό για να τιμήσουν τον Μάρτυρα του Χριστού Φανούριο και να λάβουν τη χάρη του προσκυνώντας την ιερή του Εικόνα.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος, λαμβάνοντας αφορμή από την Ευαγγελική Περικοπή που αναγνώσθηκε, μίλησε για τον μεγάλο πόθο του νέου που ήταν η αιώνια ζωή και σημείωσε ότι αυτός ο πόθος είναι κοινός για όλους τους ανθρώπους, γιατί γι’ αυτό το λόγο δημιουργηθήκαμε. Σκοπός λοιπόν, της δημιουργίας μας από τον Θεό είναι ο παράδεισος. Ο νέος όμως του σημερινού ευαγγελίου, όπως και όλοι οι συμπατριώτες του οι  Ισραηλίτες, περίμεναν την αιώνιο ζωή ως μια πραγματικότητα των εσχάτων. Εμείς όμως, μέσα στο χώρο της Αγίας μας Εκκλησίας, την βιώνουμε ως μία πραγματικότητα του παρόντος,  σε σχέση πάντοτε με τον συνάνθρωπο και τον Θεό.

Και είναι αυτή η αιώνια ζωή, ο χαμένος δηλαδή Παράδεισος, η αληθινή θεογνωσία, όπως μας την αποκαλύπτει ο Κύριος στην Αρχιερατική Του προσευχή «αύτη δε εστιν η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωσί σε τον μόνον αληθινόν Θεὸν και ον απέστειλας Ἰησούν Χριστόν» (Ιωαν. ιζ, 3).

Για τον Χριστιανό η «κατάκτηση του παραδείσου», δεν προϋποθέτει κάποιες τυπικές και νομικές υποχρεώσεις, αλλά την τήρηση των εντολών του Θεού, η οποία μεταφράζεται σε τρόπο σωστής και αληθινής χριστιανικής ζωής, που μας επιφέρει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουμε σε ένα στείρο ευσεβισμό και μια τυπική θρησκευτικότητα, που μας παραπέμπει στα Φαρισαϊκά πρότυπα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: “Βλέπετε ο νέος της περικοπής τηρούσε όλες τις τυπικές και νομικές του υποχρεώσεις, έναντι του Θεού. «Πάντα ταύτα εφυλαξάμην εκ νεότητός μου· τι έτι υστερώ;» (Ματθ. ιθ΄, 20) ρώτησε τον Ιησού. Και ο Χριστός του απάντησε «αν θέλεις να είσαι τέλειος σε όλα, πούλησε τα υπάρχοντά σου, μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς και ακολούθησέ με». Και τι έκανε τότε ο νέος αδελφοί μου; Έφυγε λυπημένος, γιατί ήταν πλούσιος. Σ’ αυτό λοιπόν υστερούσε ο νέος. Δε μπορούσε να αποχωριστεί τα υλικά αγαθά του. Δυστυχώς οι άνθρωποι δενόμαστε με τα υλικά πράγματα αυτού του κόσμου και απομακρυνόμαστε από τα ουράνια αγαθά. Έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στη γη και όχι στον ουρανό. Αλλά πλούτος  που μας δένει με τη γη δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι και η αγάπη για τον εαυτό μας, είναι η θέληση για απόκτηση  δύναμης και εξουσίας, είναι ο ναρκισσισμός μας και πολλά άλλα. Όλα αυτά είναι «ο πλούτος μας», που δεν τολμάμε να τον αφήσουμε, να τον πουλήσουμε και να ακολουθήσουμε τον Χριστό.

Στον καθένα μας αγαπητοί μου, υπάρχει το αδύναμο σημείο, το οποίο μας κάνει να υστερούμε. Ο καθένας μας έχει το αδύναμο σημείο του και τις ελλείψεις του. Άρα το ερώτημα παραμένει «Τις άρα δύναται σωθήναι;» (Ματθ. ιθ΄, 25). Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον Χριστό «Η σωτηρία είναι για τους ανθρώπους έργον αδύνατον, αλλά για τον Θεόν όλα είναι δυνατά».

Και κατέληξε ο Ποιμενάρχης του Κιλκίς: “Ο λόγος του Χριστού λειτουργεί για όλους και για όλες τις περιπτώσεις αφυπνιστικός. Προσπαθεί ο Χριστός με πολλούς τρόπους και  παιδαγωγικές μεθόδους να μας μυήσει στην όντως ζωή. Ο άνθρωπος δεν σώζεται από μόνος του, τον σώζει ο Χριστός. Μόνον η χάρις του Θεού μας αγιάζει και μας σώζει. Και τούτο ως «τέλειον δώρημα άνωθεν καταβαίνον», ως δικαίωση «παρά του Πατρός των φώτων», για τον πνευματικό μας αγώνα προς κατάκτηση του Παραδείσου!”.

Προ της απολύσεως ευλόγησε το κόλλυβο του τιμωμένου Αγίου καθώς και τις παραδοσιακές φανουρόπιτες, ενώ αναπέμφθηκε δέηση, όπως και σε όλους τους Ιερούς Ναούς της ακριτικής Μητροπόλεως υπέρ κατάσβεσης των πυρκαγιών που πλήττουν το τελευταίο διάστημα την πατρίδα μας.