Κιλκισίου Βαρθολομαίος: «Ο Άγιος Αθανάσιος, πρότυπο ορθοδοξίας και ορθοπραξίας!»

Στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ν. Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης μετέβη σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, για να χοροστατήσει του πανηγυρικού Όρθρου και να προεξάρχει της λαμπρής Θείας Λειτουργίας επί την εορτή της μνήμης των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.
 
Στο κήρυγμά του προς το πυκνό εκκλησίασμα που προσήλθε για να τιμήσει τον Άγιο Αθανάσιο με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χαλκηδόνος κ. Σταύρο Αναγνωστόπουλο ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο βίο και τους αγώνες του τιμώμενου Αγίου για την ορθή πίστη και την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού.
 

“Ο προστάτης και έφορος της ευλογημένης αυτής Ενορίας της προσφυγικής Ν. Μεσήμβριας, έζησε πολλά χρόνια εν διωγμώ, σε καιρούς σκληρούς και απαράκλητους, όπου η πίστη στον Χριστό εδιώκετο από τις κακοδαιμονίες και τις αιρέσεις, έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της Εκκλησίας και στάθηκε “στύλος” ακλόνητος ορθοδοξίας.

Ομολόγησε με θάρρος και ανδρεία τον Χριστό και την ορθή πίστη σ’ Εκείνον, υπερασπίζοντας την αλήθεια, μαχόμενος με σθένος την αίρεση του Αρείου.

Αλλά και την εξορία που έζησε για αρκετά χρόνια από την πατριαρχεία του τον βοήθησε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να αυξήσει την πίστη του στον Σωτήρα Χριστό και να καλλιεργήσει τις αρετές με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, υπηρετώντας με συνείδηση και εκκλησιαστικό φρόνημα την ενότητα της Εκκλησίας, κρατώντας εδραία την πίστη του στη μία και μόνη αλήθεια που σώζει και ελευθερώνει τον άνθρωπο!

Η πορεία του Αγίου Αθανασίου τον ανέδειξε δικαίως σε Μέγα διδάσκαλο της πίστεως και των αρετών, Μέγα στο μαρτύριο, στους αγώνες και στη φλογερή αγάπη του για τον Χριστό, αποτελώντας για όλους εμάς έναν φωτισμένο εμπνευστή για τον δικό μας πνευματικό μας αγώνα”.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Αντώνιο Σακελλάρη και δέχθηκε ευγενώς αντίγραφο της ιστορικής Εικόνας του Αγίου Αθανασίου από τον Εφημέριο του Ναού Πρωτ. π. Θεόδωρο Κερεστετζή, Αρχιερατικό Επίτροπο Αγίου Αθανασίου και τους συνεργάτες εις ένδειξη αγάπης και τιμής για την πρώτη επίσκεψη του Μητροπολίτη στην Ενορία τους.