Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Η Θεία Μεταμόρφωση προσφέρει την εν Χριστώ εμπειρία

«Δεῦτε ἀναβῶμεν εἰς τὸ ὄρος Κυρίου, καὶ εἰς τὸν οἶκον τοῦ Θεοῦ ἡμῶν», μάς καλεί ο ιερός Υμνωδός. 

Μία διαρκής πρόταση για να ξεκινήσουμε την ανάβαση μας προς τον Θεό, τηρώντας το θέλημά Του.

Εορτάζοντας την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, ο Κύριος μας, μας υπενθυμίζει τη δόξα Του και φανερώνει το μεγαλείο της Θεότητάς Του στους μαθητές Του. Παράλληλα, υπενθυμίζει στον καθένα από εμάς, την αποστολή του· διά του αγώνα μας, να γίνουμε μέτοχοι της θεότητας Του, αφού πλαστήκαμε κατ’ εικόνα Του.

Μέσα στον θεομητορικό μήνα του Αυγούστου, στην καρδιά του καλοκαιριού, πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, με τους ευσεβείς πιστούς να προσέρχονται στον υπερμεγέθη Ναό για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα της Θείας Μεταμορφώσεως και να προσευχηθούν στον Κύριο της Δόξης!
 
Των όλων λαμπρών Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της ακριτικής Μητροπόλεως.
 
Παραμονή της εορτής, Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022, τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός ενώ το θείο λόγο κήρυξε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο Πανοσιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευστάθιος Κοντοζίδης, Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.
 
Ακολούθησε πάνδημη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας ανά τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ευσεβών πιστών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τον Αντιπεριφέρειαρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιο Καριοφύλλη, τους Αντιδημάρχους κα Κατερίνα Ζιούτα και κ. Γεώργιο Μπαλάσκα, τον Διοικητή της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” κ. Βασίλειο Τσάμη, τον Αστυνομικό Διευθυντή ν. Κιλκίς κ. Δημήτριο Μικρό, κ.α.
Την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 6 Αυγούστου τ.έ., τελέστηκε πανηγυρικός Όρθρος και λαμπρή Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου της εν Κιλκίς Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίου, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, τον Παν. Αρχιμ. π. Απόστολο Πορτοκαλίδη, τους Εφημερίους του Ναού Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Κουτρή και Πρωτ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου καθώς και τους Διακόνους του π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη, π. Σάββα Αμοιρίδη και π. Κωνσταντίνο Παζιώκη.
 
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην ακουσθείσα Ευαγγελική περικοπή, εστιάζοντας στο σημείο “Καὶ μεθ᾿ ἡμέρας ἓξ παραλαμβάνει ὁ ᾿Ιησοῦς τὸν Πέτρον καὶ ᾿Ιάκωβον καὶ ᾿Ιωάννην τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ καὶ ἀναφέρει αὐτοὺς εἰς ὄρος ὑψηλὸν κατ᾿ ἰδίαν” για να τονίσει ότι όλοι ζητούμε (ή θα έπρεπε) από τον Μεταμορφωθέντα Χριστό να μας παραλάβει και να μας έχει υπό την ευθύνη και την επιστασία Του.
Υπογράμμισε ότι μέσα από την φανέρωση της Δόξας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού αναδεικνύεται ο σκοπός της πνευματικής πορείας του ανθρώπου, που δεν είναι άλλος παρά μόνο η θέωση και η δοξοποίησή του.
Κάλεσε τους πιστούς να γίνουν δεκτικοί της εμπειρίας του Ακτίστου Φωτός, της αληθινής Δόξας του Σωτήρος Χριστού και της ζωής που κοινωνεί το Άγιο Πνεύμα.
“Ας χαρούμε έτι περισσότερο τη σημερινή εορτή βιώνοντας την εμπειρία του Μεταμορφωθέντος Χριστού μας και της παραλαβής μας από τον Δημιουργό μας και να εργαστούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας εντός του ζωηφόρου χώρου της Αγίας μας Εκκλησίας!” είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε πατρικώς στους έχοντες τα ονοματήριά τους.
Προ της απολύσεως ευλόγησε τα σταφύλια κατά την παράδοση της Εκκλησίας, τα οποία διενεμήθησαν σε όλο το εκκλησίασμα και απένειμε μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς το οφφίκιο του Αρχιδιακόνου στον π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη, τον οποίο επαίνεσε για το ήθος, την υπακοή και την ευσέβειά του, αναφωνόντας με θέρμη άξιος!
Τους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών απέδωσε κατά θαυμάσιο τρόπο χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ναού, Μουσικολογιωτάτου Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής, κ. Κωνσταντίνου Γαϊτανίδη.