Κιλκισίου Βαρθολομαίος: «Η ορμή του Προφήτου Ηλιού παίρνει νόημα απ’ την γνησιότητά του»

Τον ένσαρκο άγγελο, των Προφητών η κρησπίς, τον δεύτερο Πρόδρομο της παρουσίας Χριστού Προφήτη Ηλία τον ένδοξο εόρτασε με ευλάβεια και πανηγυρικά η ακριτική Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου μετέβη στην Φύσκα Κιλκίς, όπου χοροστάτησε του Αρχιερατικού Εσπερινού και κήρυξε τον θείο λόγο στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ενοριακό Ναό, για να τελέσει εν συνεχεία την Ακολουθία της Αρτοκλασίας στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Προφήτου Ηλιού στην περιοχή Σαλάτς του Κιλκίς.

Πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τους Αντιδημάρχους Κιλκίς κ.κ. Ιωάννη Χατζηαποστόλου, Θεμιστοκλή Κοσμίδη, Κωνσταντίνο Πουντζουκίδη και Γεώργιο Μπαλάσκα, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Φύσκας κ. Παναγιώτη Γραμματικόπουλο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιο Καριοφύλλη, κ.α. συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του μεγάλου αυτού Προφήτου της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος προανήγγειλε την έλευση του Χριστού στη Γη, 816 χρόνια πριν από τη γέννησή Του.

Στην προσλαλιά του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς μίλησε για τη δράση του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου και το προφητικό χάρισμα που άσκησε προικισμένος με θαυματουργή δύναμη, υπογράμμισε τους αγώνες που έδωσε με ζήλο και αυταπάρνηση για την εξύψωση της λατρείας του Θεού, καταπολεμώντας με πάθος την ειδωλολατρία και προσπαθώντας με τον λόγο του να εξυγιάνει τον ηθικό βίο του λαού του. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε τη βροχή και ανάστησε νεκρούς.

Παρουσίασε δε τα κύρια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του, την αυστηρότητα, την ακεραιότητα της πίστεώς του και την δυνατή ενότητα της αγάπης του με τον Θεό, επιτελώντας πλήθος θαυμάτων προς συνετισμό των ανθρώπων.

Κάλεσε τους ευλαβείς πιστούς να έχουν ακεραιότητα πίστεως και γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα, όπως δίδαξε με τη ζωή του ο Προφήτης Ηλίας.

Να σημειωθεί ότι στον εόρτιο Εσπερινό στο Παρεκκλήσιο του Κιλκίς παρέστησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Κιλκίς «Προφήτης Ηλίας» με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Νικόλαο Χατζηεφραιμίδη, που τιμούν τον Προφήτη ως προστάτη τους.