Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Η Εγκράτεια είναι ένας πλούτος για κάθε Χριστιανό”

Σήμερα πανηγυρίζει η Αγία μας Εκκλησία τον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας, τον θαυματουργό και Μυροβλύτη και παράλληλα πανηγυρίζει ο οικισμός του Δήμου Κιλκίς Μ. Βρύση, έναν από τους δύο προστάτες της!
Του Όρθρου και της λαμπρής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.
“Ο Άγιος Νικόλαος χαρακτηρίζεται ως Διδάσκαλος της εγκράτειας και είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε ότι μία ευλογημένη αρετή, όπως η εγκράτεια, δεν αναφέρεται πουθενά στον κοινωνικό βίο, παρά μόνο υπάρχει στην εκκλησιαστική ζωή ως μία αρετή, η οποία  βοηθά και αναγεννά την ύπαρξη κάθε ανθρώπου! Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να ζήσουμε την αρετή της εγκράτειας, μιας και οι καταναλωτικές κοινωνίες στις οποίες ζούμε δεν την προβάλλουν αλλά αντιθέτως την αποσιωπούν από τον αξιακό χάρτη του κάθε ανθρώπου” είπε στην αρχή του λόγου του και συνέχισε:
“Ο Άγιος Νικόλαος με την πολυκύμαντη ζωή του, από μικρή ηλικία πλούσιος ων, εγκρατεύτηκε στη διαχείριση του πλούτου και τόσο ως λαϊκός, όσο και αργότερα ως Κληρικός, έχτισε θεραπευτήρια και σχολεία, παρθεναγωγεία και ιδρύματα και μέσα σε αυτά βρήκαν χιλιάδες άνθρωποι παρηγοριά και υποστήριξη. 
Σήμερα σε έναν άνθρωπο πλούσιο η κοινωνία λέει ξόδεψε και ζήσε και σε έναν άνθρωπο όπως είμαστε οι περισσότεροι, χωρίς άφθονα χρήματα, η κοινωνία λέει χρεώσου στις πιστωτικές κάρτες να ξοδέψεις για να αισθανθείς ότι είσαι πλούσιος. Γι’ αυτούς τους λόγους και για πλήθος άλλων που προωθούν το καταναλωτικό μοντέλο ζωής θα πρέπει να μάθουμε να εγκρατευόμαστε, διότι με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψουμε τα πραγματικά μας όρια. Όμως εγκράτεια οφείλουμε να κάνουμε και σε άλλα σημεία της ζωής μας. Η πιο βασική νηστεία μέσα στο πρόγραμμα του χρόνου μας είναι η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής. Αξίζει να μάθουμε να εγκρατευόμαστε και να ζούμε όμορφα τη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής. Η Εκκλησία μας λέει “αθλήσου”, εγκρατεύσου την Τετάρτη και την Παρασκευή, και όταν συμβαίνει το θλιβερό φαινόμενο να μην εγκρατευόμαστε αυτές τις δύο ημέρες από το κρέας και να τρώμε λαδερό τις υπόλοιπες ημέρες, τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν κυριαρχεί η παρότρυνση της Εκκλησίας για εγκράτεια αλλά μία απερισκεψία και μία ανευθυνότητα πνευματική. Εγκράτεια οφείλουμε να κάνουμε και στους λογισμούς, στα λόγια μας και στις πράξεις μας, ούτως ώστε η μία συμπεριφορά να μην μας συμπαρασύρει σε μια άλλη, οδηγώντας τα βήματά μας σιγά σιγά σε έναν όλεθρο κακοπραγίας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να εγκρατευόμαστε στους λογισμούς, διότι τότε τα λόγια μας θα είναι συνετότερα και οι πράξεις μας αγαθότερες.
“…Αγαπητοί μου Αδελφοί, ας τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο τηρώντας την εγκράτεια που ο ίδιος μας διδάσκει με το παράδειγμα της ζωής του και ας γνωρίσουμε ότι όσο και αν η εποχή μας δεν προωθεί αυτή την αρετή, η αρετή της εγκράτειας παραμένει ένας πλούτος για κάθε Χριστιανό”!