Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Η αγία Ιερωσύνη είναι τιμή και ευθύνη”

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής χαράς, εορτάσθηκε λειτουργικώς η εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Προστατών και Εφόρων της πόλεως του Κιλκίς.

Των Ιερών Ακολουθιών του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, με την συμπροσευχητική παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, του Δημάρχου Κιλκίς κ. Δημητρίου Κυριακίδη, των Αντιδημάρχων κα Κατερίνας Ζιούτα και κ. Ιωάννη Χατζηαποστόλου, και πολλών ευσεβών πιστών.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας  ετελέσθη η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του ευλαβεστάτου Διακόνου π. Γαβριήλ Ποικιλίδη, ο οποίος υπηρετεί στην ακριτική Μητρόπολη του Κιλκίς τα τελευταία 4 περίπου έτη.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν Κληρικοί τόσο της τοπικής Μητροπόλεως, όσο και από τις Ιερές Μητροπόλεις της Θεσσαλονίκης, του Λαγκαδά και της Γουμένισσας. Ανάμεσά τους ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Παν. Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Λαγκαδά Πρωτ. π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο Πρωτοσυγκελλεύοντας της τοπικής Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, κ.α.

Στην ομιλία του προς τον νέο Πρεσβύτερο της Εκκλησίας του Κιλκίς, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ ιεροδιάκονε π. Γαβριήλ, ιδού ότι, μετά την παρέλευση ικανού χρόνου από της εις Διάκονον χειροτονίας σου, επέστη ο καιρός, καθώς έχεις και ώριμη ηλικία και εμπειρία αλλά και βεβαία απόφαση να υπηρετήσεις τον Θεόν, να προσέλθεις ενώπιον της Εκκλησίας και του Επισκόπου σου, για να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της αγίας Ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου. 

Να κατασταθείς δηλαδή οικονόμος των μυστηρίων του Χριστού, να ευαγγελίζεσαι τον σωστικό Του λόγο, να αγιάζεις τον λαό Του, διά της χάριτος των ιερών μυστηρίων, να είσαι συνεπής Διάκονος προς δόξαν του Θεού και του ευλογημένου Λαού Του.

Καλείσαι να υπηρετήσεις με τιμή και ευθύνη το μυστήριο της πίστεως και της σωτηρίας των ανθρώπων με ήθος ευχαριστιακό, με ταπείνωση και με υπακοή στο άγιο θέλημά Του. Θα παίρνεις την απαραίτητη για σένα δύναμη από τους Αγίους και δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο έλεος και την αγάπη του Θεού, ο ίδιος ο Κύριος μας θα σε στερεώνει και θα σε κραταιώνει. Είσελθε παιδί μου εις την χαρά του Κυρίου!”

Από την πλευρά του ο Διάκονος, προ της χειροτονίας του, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς προς όλα εκείνα τα πρόσωπα που ο Πανάγαθος Θεός απέστειλε στην ζωή του ώστε σήμερα να βρίσκεται σε αυτή τη θέση:
“Επιτρέψτε μου λοιπόν Σεβασμιώτατε Πατέρα μου, τούτη την ευλογημένη ώρα, απλά να εκφράσω την ευχαριστία της καρδιάς μου στον Πανάγιο Θεό που με ευεργέτησε στέλνοντας πάντοτε τον κατάλληλο άνθρωπο στην απαραίτητη στιγμή ώστε να με κρατήσει από το χέρι και να με οδηγήσει εμπρός του Ιερού Θυσιαστηρίου προς διακονίαν του Λαού του Θεού.
Εν πρώτοις ευχαριστώ του σεβαστούς μου Γονείς Ευριπίδη και Αναστασία που με ανέθρεψαν με πολλούς κόπους αλλά και εν παιδεία Κυρίου καθώς και την αδελφή μου Αλεξάνδρα.
Έπειτα τον μακαριστό π. Γεώργιο Χρυσό, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Κατερίνης, ο οποίος με βάπτισε στην Αγία Κολυμβήθρα και τον επίσης μακαριστό π. Στέφανο Παπαθανασίου, τον πρώτο μου Πνευματικό Πατέρα. Πως να μην ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Κίτρους κύριο Αγαθόνικο, τον μειλίχιο Ιεράρχη της ταπείνωσης και της αγάπης όπου κοντά του έζησα ανεπανάληπτες πνευματικές στιγμές και ο οποίος με έκειρε αναγνώστη.Πως μπορώ να ξεχάσω τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αλέξανδρο Λουκάτο που συμμαρτύρησε για την εισοδό μου στην Αγία Ιερωσύνη αλλά και τον πολύκλαυστο, αρχοντικό και Επίσκοπο της αγάπης μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Ιωάννη, ο οποίος με χειροτόνησε Διάκονο και μου έμαθε να αγαπώ την Εκκλησία και τον κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις.
Τούτη την ώρα ευγνωμόνως στρέφομαι στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κύριο Χαρίτωνα για την πολύ αγάπη και στοργή που δέχθηκα διακονώντας πλησίον του για ένα έτος. Αλλά πως να λησμονήσω και τον Μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Εμμανουήλ ο οποίος άνοιξε την αγκαλιά του και με δέχθηκε στην Μητρόπολή μας πριν τρία χρόνια. Θα μνημονεύω πάντοτε την ανυπόκριτη και ειλικρινή του αγάπη καθώς και την υποστήριξή του στις δύσκολες στιγμές της διακονίας μου.
Με αισθήματα σεβασμού ευχαριστώ και τον νυν Πνευματικό μου Πατέρα Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Γεώργιο Παντελίδη Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αλλά και όλους του Κληρικούς και λαΐκούς εν Κιλκίς οι οποίοι με περιέβαλαν με αγάπη από την πρώτη στιγμή της εδώ παρουσίας μου. Ξεχωριστά μνημονεύω τον
καθηγούμενο της Ιεράς Μονής μου Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Αρσένιο Ιωάννου και τον συμμοναστή μου π.Βαρθολομαίο Τασιούλη, τον π.Ευστάθιο Κοντοζίδη, τον π.Κωνσταντίνο Τσαβδαρίδη και τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη και όλους τους Ενορίτες των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων που μαζί εργασθήκαμε στην Ενορία αυτή για την αγάπη και συμπαράστασή τους.
Ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Επιφάνιο Θεοδωρίδη, τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας που με πολύ διάκριση με κράτησε σε ώρες δύσκολες.
Ιδιαίτερη μνεία ευχαριστίες επιθυμώ να κάνω για τους συνδιακόνους μου π.Φιλόθεο και π. Σάββα που μαζί υπηρετήσαμε το Ιερό Θυσιαστήριο.
Ευχαριστώ δε όλους τους αδελφούς κληρικούς που υποβλήθηκαν στον κόπο να έρθουν από άλλες Ιερές Μητροπόλεις και να συνπροσευχηθούν για την πνευματική προκοπή μου με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Πανοσιολογώτατο Αρχιμανδρίτη π.Ιάκωβο Αθανασίου.
Εν κατακλείδι στρέφω το πρόσωπό μου με όλη την δύναμη της ψυχής μου προς το Σεπτό πρόσωπό Σας Σεβασμιώτατε και Σας εκφράζω με κάθε κύτταρο της ύπαρξής μου την άπειρη μου ευχαριστία για την πατρική αγάπη και στοργή με την οποία με περιβάλλετε από την πρώτη στιγμή της ποιμαντορίας Σας. Μας σηκώσατε επί του ομωφορίου Σας, στους αρχιερατικούς Σας ώμους με μία σπάνια αγάπη. Νιώθω ότι μας αγαπήσατε πριν καν μας γνωρίσετε. Αυτή Σας η αγάπη λειτούργησε ως βάλσαμο στην ψυχή μου. Αυτή σας η αγάπη έδιωξε τους φόβους και τις ανησυχίες μου. Αυτή σας η αγάπη δυνάμωσε την καρδιά μου και φώτισε το νού μου. Σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να φανώ αντάξιος αυτής σας της Αγάπης και σας παρακαλώ να μη με λησμονείτε στις αρχιερατικές σας προσευχές.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος προχείρισε τον νέο Πρεσβύτερο σε Αρχιμανδρίτη, αναφωνόντας “Άξιος”!