Κιλκισίου: “Ο Άγιος Ευγένιος επέλεξε το Μαρτύριο, για την αγάπη του στον Χριστό”

Με κατάνυξη και μέσα σε κλίμα ευλάβειας τελέστηκε ο εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός επί την ιερά μνήμη του Μεγαλομάρτυρος του Χριστού Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, το εσπέρας τους Σαββάτου 20 Ιανουαρίου 2024.

Παρά την ισχυρή χιονόπτωση που επικράτησε στην πόλη, ευλαβείς πιστοί προσήλθαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, προκειμένου να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την ιερή Εικόνα του Μεγαλομάρτυρος καθώς και απότμημα του Ιερού του Λειψάνου, τιμώντας το Μαρτύριο του, εκζητώντας την πρεσβεία του.

Άλλωστε το ακριτικό Κιλκίς αποτελεί τόπο προσφύγων που στη μεγάλη του πλειοψηφία αποτελείται από Ποντίους, οι οποίοι ευλαβούνται όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο που μαρτύρησε στην Τραπεζούντα και είναι πολιούχος της, συμμετέχοντας στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Ο Άγιος Ευγένιος είναι επίσης και προστάτης των καρκινοπαθών στο Κιλκίς και το όνομά του φέρει ο Σύλλογος των καρκινοπαθών του Νομού Κιλκίς, τα μέλη του οποίου τον τιμούν κάθε χρόνο.

Της Ακολουθίας του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Ιεροδιακόνους ενώ στη φετινή πανήγυρη που λαμβάνει χώρα προσωρινά στον Μητροπολιτικό Ναό έως ότου ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου μετείχαν αντιπροσωπείες Ποντιακών Συλλόγων με επικεφαλής τους Προέδρους τους και συγκεκριμένα των “Αργοναυτών” Κιλκίς, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Μάρκου, του Γερακαριού, του Χωρυγίου και της Ευκαρπίας με τα μέλη ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές να κρατούν τα λάβαρα των Συλλόγων.

Στο λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος τόνισε στην αρχή ότι σήμερα και αύριο ο Πόντος μας λαμπροφορεί, γιορτάζει και καυχάται για έναν μεγάλο καρπό ανδρείας και τόλμης, γενναιότητας και αυτοθυσίας στο όνομα Χριστού, τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο. 

“Ο Άγιος έκανε γνωστή στην οικουμένη την παρουσία και την αλήθεια του Χριστού και γι’ αυτήν μαρτύρησε στην πατρογονική του γη. Και η ημέρα της θλίψεως που αποχωρίζεται με μαρτυρικό τρόπο τον κόσμο, γίνεται ημέρα πνευματικής χάρας και ανανήψεως διότι συγκαταλέγεται στη μεγάλη χορεία των ζώντων της Βασιλείας του Θεού…” είπε ο Σεβασμιώτατος.

Αναφερόμενος στην θαυμαστή βιοτή του και τα θαύματα που επιτέλεσε, υπογράμμισε ότι η Μαρτυρία του Αγίου Ευγενίου έκανε πολλούς να αφήσουν την πίστη των ειδώλων και να ακολουθήσουν την πίστη στην αλήθεια του Χριστού, στο φως της Αναστάσεώς Του! Μιλώντας για την αξία αυτού του Μαρτυρίου, κάλεσε τους πιστούς να σκεφτούν και να προβληματιστούν για το γεγονός ότι οι Άγιοι δεν συνθηκολόγησαν και δεν επέλεξαν τη ζωή προδίδοντας την πίστη τους αλλά προτίμησαν το Μαρτύριο, μια επιλογή που σήμερα φαντάζει τρελή και παράλογη! Για τους Χριστιανούς όμως δηλώνει μία οντολογική συνθήκη υπάρξεως, η οποία ακούει στο όνομα αγάπη του Χριστού! Και η επιλογή αυτή δεν χαρακτηρίζεται παράλογη αλλά υπέρλογη για την αγάπη τους στον Χριστό.

Και αν στις ημέρες μας, είπε, δεν υπάρχει το Μαρτύριο του αίματος, όπως του Αγίου, υπάρχει το Μαρτύριο συνειδήσεως, το οποίο καλούμαστε καθημερινά να δίνουμε όλοι μας και να παραμείνουμε ενωμένοι με την αλήθεια που ο Άγιος του Πόντου μαρτυρεί σε όλα τα πέρατα της Οικουμένης, την αλήθεια του Χριστού, ενωμένοι με τη χάρη και την ευλογία, δίδοντας τη μαρτυρία, εις τρόπον ώστε να είμαστε χαριτωμένοι από τη χάρη των Αγίων μας και εν προκειμένω από τη χάρη του Αγίου Ευγενίου.

Ευχήθηκε προς όλους καταλλήλως και συνεχάρη θερμώς τα μέλη των Συλλόγων για τη συμμετοχή τους καθώς και τους πιστούς που παρά την κακοκαιρία προσήλθαν για να τιμήσουν καθηκόντως τον Άγιο Ευγένιο, όπως και τις ρίζες των προγόνων τους, που κρατούν από την ηρωϊκό, αγιοτόκο και μαρτυρικό Πόντο.