Κιλκισίου: “Η Ορθοδοξία είναι το χριστιανικό μέτρο ποιότητας της ζωής μας”

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας έναντι των αιρέσεων στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον υπερμεγέθη Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγίου Αθανασίου ν. Θεσσαλονίκης της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκισίου, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ναού και τους Ιεροδιακόνους ενώ συμμετείχε πλήθος πιστών που προσήλθε να πανηγυρίσει την εορτή της Ορθοδοξίας, πολλοί εξ αυτών κρατώντας ανα χείρας Ιερές Εικόνες.
“Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα της εορτής της Ορθοδοξίας, καλούμεθα να κηρύξουμε την πίστη μας, την ζωή μας, την ταυτότητά μας, την ελπίδα μας. Η Ορθοδοξία γιορτάζει τη Νίκη της. Θριαμβεύουσα και Στρατευόμενη Εκκλησία, όλο το Σώμα του Χριστού γιορτάζει” τόνισε στην αρχή του κηρύγματος του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς και συνέχισε:
“Μιλώντας για Ορθοδοξία, πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για μια ιδεολογία, για κάποιο κοινωνικό ή φιλοσοφικό ή πολιτικό σύστημα, που επικράτησε και θριαμβολογεί. Πρόκειται για ένα νέο τρόπο ζωής και ύπαρξης, που εισήχθηκε στην ιστορία με τη Σάρκωση του Λόγου του Θεού. Σήμερα μνημονεύονται όλοι οι Άγιοι και οι θεοφόροι Πατέρες, γιατί μας διέσωσαν την εν Χριστώ Αλήθεια, τον τρόπο δηλαδή ζωής, που οδηγεί στη θέωση και τη σωτηρία. Οι Άγιοι της Π. Διαθήκης έμειναν πιστοί στην Αλήθεια, που τους απεκάλυψε ο Θεός. 
Με κέντρο τον Χριστό, συναντώνται στην ίδια μαρτυρική πορεία με τους Αγίους της Π. Διαθήκης και όλοι οι Άγιοι της Καινής Διαθήκης, για να υπάρχει πάντα στον κόσμο η σωστική κοινωνία, η κοινωνία των Αγίων, το Σώμα του Χριστού. Αυτή την πραγματικότητα της Εκκλησιαστικής κοινωνίας εικονίζει, εκφράζει και πραγματώνει, η συστολή των Τιμίων Δώρων στο άγιο Ποητήριο. Ο Λειτουργός συστέλλει (συγκεντρώνει) μέσα στο άγιο Ποτήριο, κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ό,τι άλλο υπήρχε στο Δισκάριο εκτός από τον Αμνό, την μερίδα της Θεοτόκου, τα τάγματα των Αγγέλων και των Αγίων, τα μνημονευθέντα ονόματα ζώντων και τεθνεώτων, όλα τα μέλη του Σώματος του Χριστού, που συνεπιτέλεσαν με τον λειτουργό τη Θεία Λειτουργία. Έτσι ο Χριστός και η Εκκλησία Του, της οποίας μέλη γίναμε κι εμείς με το άγιο βάπτισμα, βρίσκονται σε αγιοπνευματική κοινωνία μέσα στο άγιο Ποτήριο. Γίνονται δηλαδή και κατά τον Ι. Χρυσόστομο, «γένος ένα, Θεού και  ανθρώπων»”.
Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι σήμερα είναι και η γιορτή των εικόνων. Η γιορτή των εικόνων είναι και κατ’ επέκταση και γιορτή του ανθρώπου, ο οποίος αποτελεί εικόνα Θεού. Γι’ αυτό και καλούμεθα όλοι να μαρτυρήσουμε περί της Εκκλησίας ως πασχάλιας κοινότητας, πορευομένης προς το αιώνιο Πάσχα. Να μαρτυρήσουμε περί της Εκκλησίας ως ευχαριστιακής κοινότητας, που αναλαμβάνει στην προσευχή της ολόκληρη την ανθρωπότητα προσκαλώντας την στην αγάπη του Τριαδικού Θεού. Να μαρτυρήσουμε, ότι ο Θεός είναι η ελευθερία, η χαρά και η ζωή του ανθρώπου και ότι ο άνθρωπος μπορεί να Τον γνωρίσει ενώνοντας το πνεύμα του και την καρδιά του  με τον Χριστό, ο οποίος κατά τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα αποτελεί «την καρδιά της Εκκλησίας». Οι Άγιοι Πατέρες επικαλούνται την κοινή ανθρώπινη εμπειρία, για να υποστηρίξουν την άποψη, ότι η προσκύνηση των ιερών εικόνων μεταβαίνει στο πρωτότυπο που η εικόνα φανερώνει.
“Από όλα αυτά αδελφοί μου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν σώζεται κανείς μόνος του, αλλά μέσα στο Σώμα του Χριστού, στην κοινωνία των αδελφών του. Ο απόστολος των εθνών Παύλος τονίζει «Τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω» (Α’ Κορ. θ’ 22). Καρπός αυτού του πνεύματος της θυσίας για την Αλήθεια και για τους αδελφούς μας είναι η ιεραποστολή της Εκκλησίας. Γι’ αυτό το λόγο η ιεραποστολή είναι η πεμπτουσία της Ορθόδοξης μαρτυρίας. Έργο της Ορθοδοξίας σε κάθε εποχή είναι να κρατήσει ανόθευτο και αναλλοίωτο τον τρόπο ύπαρξης, που έφερε ο Χριστός στον κόσμο και να τον μεταδώσει σε κάθε γωνιά της γης. Για να σωθεί ο κόσμος! Εύλογα λοιπόν η σημερινή Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι αφιερωμένη στην εξωτερική Ιεραποστολή, για να μη λησμονούμε ότι υπάρχει ακόμη κόσμος, που περιμένει να γνωρίσει τον Χριστό, έχοντας δικαίωμα σ’ αυτό, αρκεί εμείς να τον βοηθήσουμε με την συμμετοχή μας στον σημερινό δίσκο που περιάγεται, για το σκοπό αυτό. Και ας μη ξεχνάμε πως σκοπός της ιεραποστολής δεν είναι η κατάκτηση του κόσμου, αλλά η διακονία του κόσμου μέσα από την ταπείνωση”.
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: “Η Ορθοδοξία είναι το χριστιανικό μας μέτρο. Έχοντας δικά της κριτήρια ηθικής και βιοθεωρίας καλεί τον άνθρωπο κάθε εποχής να την ακολουθήσει για να του προσφέρει πληρότητα και ποιότητα ζωής με σωστή κοσμοθεωρία και πραγματική λύτρωση από τον πόνο και το θάνατο. Αμήν! Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!”.
Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων σε ανάμνηση της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων το έτος 843, κατά την οποία ο Ποιμενάρχης ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, με τον λαό με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χαλκηδόνος κ. Σταύρο Χαλκηδόνος να υψώνει τις Ιερές Εικόνες!