Κιλκισίου: “Η Εποχή μας έχει ανάγκη από Δημητρίους”

“Γῆ καὶ οὐρανός, τὸ πρᾶγμα θαυμάζουσι, τὸ σὸν Δημήτριε· τὴν γὰρ ἐν σαρκὶ ζωήν, καλῶν παντοίων κοσμήσας εἴδεσι, τὸ κατ’ εἰκόνα βέλτιστε, λαμπρῶς ἀπείληφας, τὸ δὲ σῶμα, βάψας σου τοῖς αἵμασι, Βασιλεὺς ὡς λαμπρὸς μύρῳ κέχρισαι”

 
Τον Μεγαλομάρτυρα και πιστό στρατιώτη του Χριστού Δημήτριο, προστάτη και έφορο του, τίμησε το Περιστέρι της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.
Οι ευλαβείς κάτοικοί του προσήλθαν στον μικρό αλλά ευπρεπισμένο Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την Ιερή του Εικόνα και μετάσχουν του Αρχιερατικού Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ναού Παν. Αρχιμ. Δημήτριο Μπίκα, Διδάσκοντα στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, Ιερείς της ευρύτερης περιοχής και Διακόνους.
 
Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο κήρυγμά του: “Η Εκκλησία μας με πολύ δυσκολία δίδει κάποια προσωνύμια στους Αγίους μας. Και τούτο διότι θέλει να είναι πιστοποιημένη η αξία του προσωνύμιου. Στον Άγιο Δημήτριο αμέσως η Εκκλησία έδωσε το προσωνύμιο Μυροβλύτης και Χριστομίμητος, διότι ο Άγιος Δημήτριος παρουσίασε την ευλογία του Αγίου Πνεύματος μετά το Μαρτύριο του με την έγχυση του Αγίου Μύρου του, το οποίο ως και τις ημέρες μας πιστοποιεί την αγιότητά του και την ουράνια χάρη του Θεού στα ανθρώπινα πράγματα… Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο μόνος Άγιος που διατηρεί κατά το πρότυπο του Κυρίου μας υμνολογικά Μ. Εβδομάδα. Και τούτο διότι πράγματι ήταν Χριστομίμητος. Το μαρτυρεί η ζωή του… Αδελφοί μου, ένα ερώτημα μας γεννά ο χαρακτηρισμός αυτός του Αγίου Δημητρίου, πόσο χριστομίμητη είναι η ζωή μας; πως ανατρέφουμε τα παιδιά μας, τα οποία από μικρή ηλικία μιμούνται τους μεγαλύτερους, ώστε να μιμούνται τον Άγιο Δημήτριο στην πίστη και στο θάρρος ή και τον ίδιο μας τον Κύριο; Εάν η σημερινή περιοχή μαρτυρά εξέλιξη και υλισμό, πολέμους και διχόνοιες, και δεν αναδεικνύει χριστομίμητες προσωπικότητες, τότε η εποχή μας έχει ανάγκη από Δημητρίους, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα πρότυπα, τα οποία μεγαλώνουν οι γενιές των ορθοδόξων και μάλιστα των Ελλήνων ορθοδόξων…”.
 
Ευχήθηκε πατρικώς σε όλους τους μετέχοντες στην πανήγυρη του Αγίου, ιδιαιτέρως σε όσους φέρουν το όνομά του και εορτάζουν καθώς δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Εφημέριο και τους συνεργάτες του για τους κόπους που κατέβαλαν για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως.