Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ξυλοκερατιάς του Δήμου Κιλκίς ιερούργησε την Β’ Κυριακή των Νηστειών, 16η Μαρτίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.
Ημέρα, κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία προβάλλει τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Μιας εμβληματικής μορφής, που ανέπτυξε αξιοθαύμαστη και μοναδική συγγραφική παραγωγή, με εκτενή γνώση της κοσμικής παιδείας και σε βάθος μελέτη των πατερικών κειμένων.
Ο Σεβασμιώτατος, πλαισιωμένος από τους Εφημερίους του Ναού και τους Ιεροδιακόνους της τοπικής Μητροπόλεως τέλεσε την Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και κήρυξε τον θείο λόγο, αφού με την χάρη του Αγίου Θεού, προχωρήσαμε στη δεύτερη εβδομάδα του πνευματικού μας αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
«Η Αγία μας Εκκλησία προβάλει δια του σημερινού Ευαγγελικού Αναγνώσματος ένα από τα θαύματα του Κυρίου μας στην πόλη της Καπερναούμ, την θεραπεία ενός παραλυτικού. Παράλληλα όμως εορτάζει και εγκωμιάζει ένα μεγάλο πατέρα, τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης.
Ο Κύριος θεράπευσε τον παραλυτικό, αφού προηγουμένως συγχώρησε τις αμαρτίες του. Ο άνθρωπος είναι διπλός, ψυχή και σώμα. Και τα δύο αυτά συστατικά είναι δημιουργήματα του Θεού. Όπως νοσεί το σώμα γηράσκει και πεθαίνει, έτσι νοσεί, γηράσκει και πεθαίνει και η ψυχή. Ψυχή και σώμα λοιπόν συνθέτουν τον όλον άνθρωπο. Ο σύνδεσμός τους διατηρεί τον άνθρωπο στην παρούσα ζωή, ενώ η διάλυσή τους επιφέρει το θάνατο του σώματος. Η ψυχή μας δεν δημιουργήθηκε από τον Θεό στην αμαρτωλή κατάσταση των παθών και των επιθυμιών. Ο Θεός τη δημιούργησε «κατ’ εικόνα δική Του», καθαρή, φωτεινή και ελεύθερη σε κοινωνία μαζί Του. Την φθορά της την προκάλεσε η αμαρτία, η οποία απέκοψε τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Συνέπεια αυτής της φθοράς ήταν η υποταγή του υλικού σώματος στο θάνατο. Όταν η ψυχή χωρισθεί από τον Θεό, έχουμε την πτώση της ψυχής. Όταν η ψυχή χωρίσει από το σώμα, έχουμε τότε την πτώση του σώματος, γι’ αυτό και το νεκρό σώμα, λέγεται πτώμα, από το ρήμα πίπτω. Άρα σωτηρία είναι η επανόρθωση και η επανασύνδεση του «είναι» της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρώτα θα γίνει η επανασύνδεση της ψυχής και του σώματος και κατόπιν η επανασύνδεσή μας με τον Θεό.
Όταν η ψυχή ελευθερωθεί από τα πάθη και την αμαρτωλότητα, τότε και το σώμα ελευθερώνεται από τα δεσμά του θανάτου διά της Αναστάσεως. Τα λείψανα των Αγίων μαρτυρούν αυτή την ελευθερία των σωμάτων, με αποτέλεσμα τη νίκη της φθοράς, σαν συνέπεια της ελευθερίας της ψυχής που κατοικούσε μέσα σ’ αυτά. Οι άγιοι αγωνίστηκαν για να ελευθερωθούν από τα πάθη και την αμαρτία της ψυχής, γι’ αυτό και τα σώματα τους μένουν ελεύθερα από τη φθορά, ευωδιάζοντα και θαυματουργώντας εν Αγίω Πνεύματι. Κατανοούμε αδελφοί μου, πως σωτηρία και Χριστός είναι ταυτόσημα.
Όλα αυτά που μας τονίστηκαν με το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, η Εκκλησία μάς τα υπενθυμίζει την χρονική αυτή περίοδο, για να γνωρίζουμε το λόγο που αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε μαζί με το Χριστό, για τη σωτηρία μας. Μόνος του κανείς δεν μπορεί να σωθεί. Μόνο με τον Χριστό νικιέται η αμαρτία και ο διάβολος, γιατί ο Χριστός είναι ο μοναδικός γιατρός ψυχών και σωμάτων.
Στην ανθρωπολογία του Αγίου Γρηγορίου, ο οποίος εορτάζει σήμερα, όπως προαναφέραμε στην αρχή, ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη, ψυχή και σώμα, είναι άγια και «ναός του Αγίου Πνεύματος» (Α΄ Κορ. στ΄ 19). Όσο λοιπόν ο πιστός καθαρίζεται και φωτίζεται, τόσο ανακαλύπτει το άκτιστο και ανέσπερο θαβώρειο φως, μέσα από την αγιασμένη του ύπαρξη. Γίνεται «κοινωνός θείας φύσεως» (Β΄ Πέτρ. α΄ 4) και θεώνεται κατά χάρη. Ζει από τώρα στη Βασιλεία του Θεού και σώζεται. Υποδεικνύει δε ο άγιος, ότι οι τέσσερεις κουβαλητές της παράλυτης ψυχής μας προς τον Χριστό, παραλληλίζοντάς τους με τους φίλους του παραλυτικού του ευαγγελικού αναγνώσματος, είναι η επίγνωση των αμαρτιών, η εξομολόγησή τους, η απόφαση για κατά Χριστόν ζωὴ και η διαρκής προσευχὴ προς τον Θεό.
Έχοντας λοιπόν κι εμείς κατά νου, αυτούς τους τέσσερις πυλώνες, ας αγωνιστούμε για τη σωτηρία μας, η οποία αποτελεί τον σκοπό της ύπαρξής μας και ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να την ανορθώσει σωματικά και πνευματικά, όπως συγχώρησε και ανόρθωσε και τον παραλυτικό της ευαγγελικής περικοπής. Αμήν!».