Η Β’ Κυριακή των Νηστειών: Μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

Στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης ιερούργησε σήμερα, Β’ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος. Ημέρα κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία προβάλλει την ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διακρίθηκε για τον θεολογικό του λόγο.

Πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτ. π. Σταύρο Σοφοτάσιο και τους Ιεροδιακόνους της Ι. Μητροπόλεως π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη και π. Σάββα Αμοιρίδη, ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ακουσθείσα Ευαγγελική περικοπή τονίζοντας ότι στο σημερινό θαύμα ο Κύριος θεράπευσε  τον παραλυτικό, αφού προηγουμένως συγχώρησε τις αμαρτίες του. Από αυτό  συμπεραίνεται ότι ο Κύριός μας ως Θεός, μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες και να θεραπεύει ασθένειες. Είναι ο γιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας. Ταυτόχρονα όμως μας επιβεβαιώνεται και η συναλληλία που υπάρχει ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα, ανάμεσα δηλαδή στην ύλη και το πνεύμα, αφού ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα. Ο φυσικότατος αυτός δεσμός ψυχής και σώματος απαρτίζουν το μυστήριο της ζωής, ενώ ο χωρισμός τους συνιστούν το μυστήριο του θανάτου. Και τα δύο αυτά, η ψυχή και το σώμα, δημιουργήθηκαν από τον Πλάστη Θεό να είναι υγιή και αθάνατα. Ήλθε όμως η πτώση μας και τα έφθειρε. Συνέπεια τούτου ήταν η ασθένεια της ψυχής που οδήγησε το σώμα στη φθορά και τον θάνατο.

“Είναι αλήθεια, ότι συχνά παρακαλούμε τον Θεό να μας βοηθήσει και να μας απαλλάξει από τις ασθένειες του σώματος. Σπάνια όμως Τον παρακαλούμε να μας θεραπεύσει την ασθένεια της ψυχής, που γεννά η αμαρτία. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή δεν μπήκε τυχαία να διαβάζεται την Β΄ Κυριακή των νηστειών, που ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του αγώνα της Μεγάλης Σαρακοστής. Μπήκε για να μας τονίσει τη σπουδαιότητα της ψυχικής μας υγείας, που είναι έχει μεγαλύτερη αξία από την σωματική μας υγεία” είπε ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς.

Περαίνοντας τον λόγο του υπενθύμισε ότι όλοι σήμερα είμαστε παραλυτικοί, αν όχι στο σώμα, σίγουρα όμως στην ψυχή. Μέσα στο μυστήριο της ζωής στο οποίο όλοι βρισκόμαστε, ας έχουμε μόνιμη κραυγή προσευχής την προσευχή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του οποίου τη μνήμη τιμά και γεραίρει σήμερα η του Χριστού Εκκλησία «Κύριε, φώτισόν μου το σκότος»! Και τούτο θα γίνει, μόνο αν αποστεγάσουμε την οροφή της ψυχής μας και επιτρέψουμε το φως του Χριστού να μας φωτίσει!” προτρέποντας το πυκνό εκκλησίασμα να εξομολογείται για την καλύτερη προετοιμασία του καθώς οδεύει προς τη συνάντηση με τον Αναστάντα Χριστό!