Η Πρωτοχρονιάτικη Θ. Λειτουργία και η Δοξολογία για το νέο έτος 

Με λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την πρώτη του έτους, Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023, στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, του Ουρανοφάντορος.

Παραμονή της εορτής του Αγίου Βασιλείου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, μετέβη στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό Ν. Αγιονερίου Κιλκίς όπου και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, εστιάζοντας στο κήρυγμά του στην μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Βασιλείου που συνδύασε την ορθοδοξία με την ορθοπραξία, δοξάζοντας το πάντιμον όνομα του Τριαδικού Θεού.

Προ της απολύσεως χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον δραστήριο Εφημέριο του Ναού π. Ανδρέα Τζελέπη, αναφωνόντας μαζί με το εκκλησίασμα “Άξιος”!

Ανήμερα, επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου και Αγίου Νικολάου Κιλκίς, τον οποίο ύψωσαν οι Κιλκισιώτες πιστοί, στην νότια άκρη της πόλεως, προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και τιμήν των δύο μεγάλων Αγίων της Ορθοδοξίας μας, με πρωτεργάτες τον αείμνηστο Κιλκισιώτη Βασίλειο Χειμωνίδη και την κα Νίκη Χειμωνίδου.

Του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε και της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου προέστη ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, τον Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Κουτρή, τους Εφημερίους του Ναού Παν. Αρχιμ. Ραφαήλ Ιωάννου και Πρωτ. Διογένη Λαζαρίδη, τον Αρχιδιάκονο π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη και τον Ιεροδιάκονο π. Σάββα Αμοιρίδη, με τη συμμετοχή ευσεβών πιστών και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Νομού Κιλκίς.

Προ της απολύσεως, ο Πρωτοσυγκελλεύων π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ανέγνωσε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Κατά το έτος 2022, ο άνθρωπος πάσχισε να υπερβεί τις δοκιμασίες που συνάντησε τους περασμένους χρόνους. Ο πειρασμός, όμως, δεν υποχώρησε. Βυσσοδομεί και καρπώνεται τις αδυναμίες μας, ούτως ώστε να εμφανιστεί με πολλούς και διαφορετικούς μανδύες: πόλεμος, ανέχεια, δημογραφική συρρίκνωση, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, αδιαφορία για τον πλησίον. Επρόκειτο, βεβαίως, για μια υγιέστερη χρονιά, κατά την οποία προσπαθήσαμε να ανασυνταχθούμε, να αναστοχασθούμε από τα διδάγματα και τα παθήματα, ιδίως των δύο τελευταίων και μεγαλύτερων κρίσεων που προέκυψαν: της ασθένειας και της σύρραξης.

Η εύλογη απόληξη αυτής της εσωτερικής αναζήτησης μπορεί να έχει δύο παραμέτρους. Η πρώτη συνίσταται στην απόδειξη, ότι όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους, αδυνατούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά την κρισιμότερη αποστολή που τους εμπιστεύονται τα έθνη: την επικράτηση της ευημερίας, με θεμέλιο τη δικαιοσύνη, την αδελφοσύνη και την ισότητα. Αντιθέτως, τα ιδανικά αυτά πραγματώνει η κοινωνία με τον Θεό, το άφημα της ψυχής στη Χάρη Του. Η δεύτερη παράμετρος είναι η εσωτερική, θεωρητική κατασκευή του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε και τα ιδανικά στα οποία αυτός θα στηρίζεται. Η αιώνια διαπάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, φανερώνει τη σπουδαιότητα των βασικών μας αξιών, στις οποίες και θα θέλαμε να εδράζεται αυτός ο κόσμος, αλλά που συχνά κι εμείς οι ίδιοι λησμονούμε. Πρόκειται για την αλάνθαστη ηθική πυξίδα του Χριστού, που οικοδομείται στην αγάπη και αναλύεται στη σημασία της οικογένειας, στον σεβασμό της ετερότητας, στην αναγκαιότητα της αλληλεγγύης και στη μοναδική σύνδεση του «εγώ» με το «εμείς». Αδελφοί μου, η τελευταία αυτή αναφορά στη σύνδεση του προσώπου με το περιβάλλον του, έχει πολλές ερμηνείες. Σημαίνει την ενσυναίσθηση, την εθνική ενότητα, την οικολογική συνείδηση και την αίσθηση του «συνανήκειν». Προγευόμενοι παιδαγωγικά όσα βιώσαμε στο εγγύς και απώτερο παρελθόν, έχουμε χρέος να πορευόμαστε ενωμένοι. Την ενότητα αυτή, διασφαλίζει πρώτα και κύρια ο λόγος του Ευαγγελίου και η ευχαριστιακή μας διάδραση στο Άγιο Ποτήριο. Ας έχουμε, λοιπόν, στο νέο έτος ως πρωταρχικό στόχο την ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προσέγγισης του μυστηρίου του Θεού, ούτως ώστε να μας αποκαλυφθεί η κοινωνική και πνευματική ενότητα, ως εναρκτήριο λάκτισμα κάθε άλλης προσωπικής, πνευματικής και υλικής κατάκτησης.

Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος, ο Κύριος μεθ’ ημών!».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ετελέσθη η επίσημη Δοξολογία επί τη εισόδω εις τον νέον Ενιαυτόν της Χρηστότητος  Κυρίου έτος 2023, με τη συμμετοχή των Ιερέων της πόλης και παρουσία των εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου, του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και άλλων Φορέων.

Μεταξύ αυτών παρέστησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Βουλευτής του Νομού κ. Γιώργιος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, κα Κατερίνα Ζιούτα και κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “ο Πόντος” Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Τσάμης, ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Ασημάκης Χριστοδουλίδης, ο Αστυν. Διευθυντής ν. Κιλκίς κ. Δημήτριος Μικρός, ο Διοικητής της Π.Υ. Κιλκίς κ. Ιωάννης Πολιτίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, Αξιωματικοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Κομμάτων και Φορέων, κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε και έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλειόπιτα, ευχόμενος καταλλήλως για τη νέα χρονιά με υγεία και ειρήνη προς τους άρχοντες, τον ιερό κλήρο και το εκκλησίασμα. Το φλουρί έτυχε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς και α’ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη στο Δημαρχιακό Μέγαρο προκειμένου να του ευχηθεί για το νέο έτος για δημιουργικά έργα προς όφελος όλων των κατοίκων.