Η Πρωτοχρονιάτικη Θ. Λειτουργία και η Δοξολογία για το νέο έτος στην Ι.Μ. Κιλκισίου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την πρώτη του έτους, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026, στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της κατά σάρκαν περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, του Ουρανοφάντορος.

Επίκεντρο εορτασμού ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός των Αγίων Βασιλείου και Νικολάου Κιλκίς, τον οποίο ύψωσαν ευσεβείς Κιλκισιώτες, στην νότια άκρη της πόλεως, προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και προς τιμήν των δύο μεγάλων Αγίων της Ορθοδοξίας μας, με πρωτεργάτες τον αείμνηστο Κιλκισιώτη Βασίλειο Χειμωνίδη και την σύζυγό του κα Νίκη Χειμωνίδου.

Του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε και της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου προέστη ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, τον Παν. Αρχιμ. π. Αγαθάγγελο Αλευρά, προϊστάμενο του Ναού, τον πολιό Πρωτοπρεσβύτερο π. Διογένη Λαζαρίδη, κτήτορα του Ναού, τον Αρχιδιάκονο π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη και τον Ιεροδιάκονο π. Εφραίμ Αλεξανδρίδη.

Μετείχε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Νομού Κιλκίς.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ανέγνωσε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Αδέλφια και παιδιά μου εν Χριστώ,

Με την ανατολή του νέου έτους 2026, στεκόμαστε για ακόμη μία φορά στο μεταίχμιο του χρόνου. Εκεί, όπου η μνήμη συναντά την ελπίδα και ο απολογισμός γεννά την προσδοκία. Το έτος που παρήλθε μας δίδαξε για μια ακόμη φορά ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο: ούτε η ειρήνη, ούτε η κοινωνική συνοχή, ούτε η προσωπική μας αρτιότητα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, μέσα από συλλογικές και ατομικές προκλήσεις, μέσα από ανατροπές και αβεβαιότητες, παραμένει ακόμα σταθερή η παρουσία του Θεού, ως άγκυρα ζωής και νόημα πορείας, για κάθε άνθρωπο που Τον εμπιστεύεται.

Ο σύγχρονος κόσμος εξακολουθεί να ταλανίζεται από πολέμους, κοινωνικές ανισότητες, περιβαλλοντικές μεταβολές και πνευματική κόπωση. Ο κίνδυνος, όμως, αδελφοί μου, δεν βρίσκεται μόνο στα μεγάλα γεγονότα, που συχνά μάλιστα μας υπερβαίνουν, αλλά και στη σταδιακή οικειοποίηση της αδιαφορίας, της απομόνωσης και της ανευθυνότητας. Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από το «εμείς» και εγκλωβίζεται στο αυτάρεσκο «εγώ», τότε ο χρόνος χάνει τον σωτηριολογικό του χαρακτήρα και μετατρέπεται σε απλή διαδοχή ημερών, σε σπατάλη ψυχής και σώματος. Αντιθέτως, ο χρόνος που προσφέρεται στον Θεό και στον πλησίον, είναι ευλογία και καρποφορία, θυσία και αναγέννηση, ευδοκία και λύτρωση.

Η πρώτη ημέρα του έτους, φωτισμένη από το παράδειγμα του Μεγάλου Βασιλείου, μας καλεί σε εγρήγορση και δημιουργική ευθύνη. Μέσα από το λαμπρό παράδειγμα του Αγίου, η παιδεία, η φιλανθρωπία, η κοινωνική συμμετοχή, η μυστηριακή μέθεξη και ο σεβασμός προς την κτίση δεν αποτελούν παράλληλες επιλογές, αλλά ενιαία έκφραση της κατά Χριστόν ζωής. Το νέο έτος μάς προσφέρεται ως πεδίο άσκησης, ως ευκαιρία να μετατρέψουμε την πίστη σε πράξη και την προσευχή σε στάση ζωής. Ιδίως στη σύγχρονη, διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, καλούμαστε να εργαστούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες για την ενότητά μας. Και τούτο είναι εφικτό αν ζήσουμε και αγαπήσουμε τις παραδόσεις μας, αν έχουμε ως πυρήνα της καθημερινότητάς μας την μόνη, ιστορικά αποδεδειγμένη ενοποιητική δύναμη του Γένους μας, την ορθόδοξη εκκλησία.

Εύχομαι ολόψυχα το 2026 να είναι χρόνος ειρήνης, σύνεσης, υγείας και πνευματικής προόδου για όλους. Ας πορευθούμε με εμπιστοσύνη στον Θεό, με αγάπη προς τον συνάνθρωπο και με σεβασμό προς τον κόσμο που μας αφιέρωσε.

Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλες και όλους!

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ετελέσθη η επίσημη Δοξολογία επί τη εισόδω εις τον νέον Ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου, δηλαδή το έτος 2026.

Μεταξύ των εκπροσώπων των Αρχών παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κες Κατερίνα Ζιούτα και Ελένη Πατλάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σταμάτης Παπουλίδης, ο εορτάζων Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “ο Πόντος” Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Αστυν. Διευθυντής κα Μαγνήσαλη, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Κιλκίς κ. Χρήστος Γκαντίδης, αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, ο Γεν. Διευθυντής της ΑΝΚΙ κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Παραρτήματος Κιλκίς Αντ/γος ε.α. Σπυρίδων Τσερτσίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Κομμάτων και Φορέων, κ.α..

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε και έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλειόπιτα, ευχόμενος καταλλήλως για τη νέα χρονιά με υγεία και ειρήνη προς τους άρχοντες, τον ιερό κλήρο και το εκκλησίασμα ενώ το φλουρί έπεσε στην Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Κιλκίς κα Πατλάκη.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Βεργίδη και τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Κυριακίδη στις έδρες τους προκειμένου να τους ευχηθεί με την ευκαιρία του νέου έτους για δημιουργικά έργα προς όφελος όλων των πολιτών ενώ τους δώρισε τον επετειακό τόμο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ανύψωση της Επισκοπής Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη με τίτλο «Φιλόθεος Πορεία. Ιστορία και μαρτυρία της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου (1924 – 2024)».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΦΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ