Η πρώτη Θεία Λειτουργία του Κιλκισίου Βαρθολομαίου στη Μητρόπολη του

Λίγες ώρες πέρασαν από τότε που η ιερή γη της ακριτικής Μητροπολιτικής Επαρχίας του Κιλκίς υποδέχθηκε αγάλλουσα το νέο Ποιμενάρχη της, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο.
Χαρμόσυνο άγγελμα, υψίστη ευλογία για τον ευσεβή και  φιλόθεο Λαό του Κιλκίς!
Τα αισθήματα αγάπης και τιμής άλλωστε εκφράστηκαν από άρχοντες, κλήρο και ευσεβείς πιστούς αναφωνόντας συχνά με συγκίνηση “Άξιος”!
Γαλήνιος, πράος, ειρηνικός, ταπεινός με ξεκάθαρο, απλό και εμπνευσμένο λόγο ο νέος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος άγγιξε τις ψυχές όσων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον ενθρονιστήριο λόγο του, που είχε βασικούς πυλώνες την αγάπη και την ταπεινότητα.
Μέσα απ’ αυτόν κατά γενική ομολογία, με γλυκύτητα,  έδωσε  χαρά,  παρηγοριά, κουράγιο και ελπίδα για καρποφόρα πνευματική ποιμαντορία σε έναν ακριτικό τόπο, στα βόρεια σύνορα της πατρίδος μας, που οι κάτοικοι του επιμένουν να “φυλάττουν Θερμοπύλες” και έχουν ανάγκη ενός στοργικού αλλά και δυναμικού πνευματικού Πατέρα που στην αγκαλιά και στην καρδιά του θα χωρέσουν οι πάντες!
Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου τ.έ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, τελέστηκε σεμνομεγαλόπρεπα η πρώτη Θεία Λειτουργία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Βαρθολομαίου, οποίος χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως. Με τον νέο Ποιμενάρχη του Κιλκίς συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Λαγκαδά κ. Πλάτωνας ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Ιεροδιάκονοι.
Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, όπως εξήγησε ο Σεβ. Δημητριάδος τελέστηκε ουσιαστικά η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου στον θρόνο του, αναφωνόντας το “Άξιος”!
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα τόσο της ενθρονίσεως, όσο και των Πολιούχων του Κιλκίς Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων που πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στις 28 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στον σήμερα τιμώμενο Άγιο Δαμασκηνό τον Στουδίτη, Επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος ανέλαβε Πρόεδρος Πολυανής, μετά την ένταξη της Επισκοπής Λητής στην Επισκοπή Πολυανής. Ο Δαμασκηνός Στουδίτης χαρακτηρίσθηκε ως ο πιο λόγιος και ενάρετος κληρικός του καιρού του. Επίγραμμα αναφερόμενο στον Άγιο, πλέκει τον έπαινό του, χαρακτηρίζοντας τον Δαμασκηνό ως «σοφία τῶν Ἑλλήνων» και τον θάνατό του ως κακή στιγμή, η οποία άφησε τους φιλέλληνες ορφανούς: «Ἑλλήνων μὲν τὴν σοφίαν βαρὺς ὤλεσεν αἰών. Ὃς δὲ φιλέλληνας πάντας ἀπωρφάνισεν».
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας έναν έναν τους Αρχιερείς που συλλειτούργησαν στην πρώτη Θεία Λειτουργία ενώ ξεχωριστά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο για την τοποτηρητεία της Ιεράς Μητροπόλεως επί εννέα μήνες και σε ένδειξη τιμής του πρόσφερε ένα αρχιερατικό εγκόλπιο. Ευχαρίστησε δε τόσο τους ευσεβείς πιστούς που προσήλθαν, όσο και τους εκπροσώπους των Αρχών.