Η πανήγυρις του Αγίου Χαραλάμπους στο Μαυρονέρι Κιλκίς

Στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους του οικισμού Μαυρονερίου του Δήμου Κιλκίς ιερούργησε σήμερα, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, επί την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπου του θαυματουργού.
Ευλαβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές προσήλθαν στη χάρη του Αγίου να προσευχηθούν, να προσκυνήσουν την Ιερή του Εικόνα και το τεμάχιο του Ιερού του Λειψάνου και να εκζητήσουν την πρεσβεία του, καταθέτοντας τον σεβασμό, την τιμή και την αγάπη τους.
Άλλωστε ο Άγιος κέρδισε στο διάβα της ιερατικής του πορείας δύο αθάνατα στεφάνια. Το πρώτο, αυτό της Ιερωσύνης που σημαίνει σταυρός και ανάσταση, και το δεύτερο αυτό του Μαρτυρίου που υπέστη χάριν της αγάπης στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό! Και αιώνες τώρα η Εκκλησία προβάλλει και πανηγυρίζει την ιερά του μνήμη και ο λαός του Θεού αγάλλεται και νιώθει την ασφάλεια και την σκέπη του Αγίου.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς τόνισε μεταξύ των άλλων:
“Αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα σε αυτόν τον περικαλλέστατο Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Μαυρονέρι, θαυμάζουμε την καλλιτεχνία και την καλλιέπεια που διέπει το κτίσμα του Ιερού Ναού και αντανακλά το κάλλος και την ομορφιά της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας!
Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι εμείς, τα μέλη του Σώματος του Χριστού, πάντοτε επιτελούσε έργα πολιτισμού, έργα ευποιΐας, έργα ομορφιάς, τα οποία καταδεικνύουν την ομορφιά που προσφέρει ο ενανθρωπισμένος Ιησούς στη ζωή των ανθρώπων, όταν οι άνθρωποι αναζητούν τον ζωογόνο λόγο του και την αποκάλυψή Του εντός του Μυστηρίου της Εκκλησίας…
Ο Άγιος Χαράλαμπος υπήρξε ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο στην Εκκλησία της Μαγνησίας της Μ. Ασίας, ο οποίος για πολλές δεκαετίες  ποίμενε το λογικό του ποίμνιο με αγάπη και με ευλογία Θεού. Ο Άγιος Χαράλαμπος μέχρι το βαθύ του γήρας ως και τη στιγμή του Μαρτυρίου του πιστοποιούσε στο ποίμνιό του την αλήθεια του Χριστού και του Ευαγγελίου. Αυτό πάντοτε αγαπητοί μου αδελφοί κάνει η Εκκλησία, μας καθοδηγεί στην αλήθεια του Χριστού και μας προσφέρει έναν τρόπο ζωής ο οποίος αγκαλιάζεται από την αγάπη του Χριστού. Αυτό η Εκκλησία κάνει και τη σημερινή εποχή με νηφάλια φωνή υπευθυνότητας και χρέους. 
Το Νομοσχέδιο το οποίο επιθυμεί να ψηφίσει η παρούσα Κυβέρνηση και το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη είναι ένα Νομοσχέδιο για το οποίο η Εκκλησία εκφράστηκε επισήμως με το εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και αυτή την εποχή η Εκκλησία με αγάπη απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία και τονίζει ότι δεν υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια διότι το ομόφυλο σημαίνει από την ίδια φυλή. Υπάρχουν ομοφυλόφιλα ζευγάρια, των οποίων ο πολιτικός γάμος όπως και των ετερόφυλων ζευγαριών δεν γίνεται αποδεκτός από την Εκκλησία. Το κυριότερο όμως και το κρισιμότερο είναι η τεκνοθεσία η οποία επιχειρείται μέσα από αυτό το Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η Εκκλησία με το μαρτυρικό σθένος του Αγίου Χαραλάμπους διακηρύσσει το δικαίωμα του αγέννητου παιδιού, το οποίο στερείται τη στοργική αγκαλιά της μητέρας και την εμβληματική παρουσία της αγάπης του πατέρα. Η Εκκλησία αγκαλιάζει αυτό το παιδί, όπως αγκαλιάζει με μητρική ευαισθησία κάθε ομοφυλόφιλο άνθρωπο, ο οποίος επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πάθος του με μία πνευματική στοχοθεσία. 
Η Εκκλησία και σήμερα μιλά για τα δικαιώματα του παιδιού, το οποίο θα στερηθεί την αλληλοσυμπληρωματική εικόνα του πατέρα και της μητέρας…
Σήμερα, λοιπόν, ο Άγιος Χαράλαμπος με τη μαρτυρική του ομολογία καταθέτει σε όλους μας μία πραγματικότητα: την ομορφιά και τη χάρη του Θεού ακόμη και μέσα σ’ αυτό το Μαρτύριο. Ας ακούσουμε τη φωνή του Μαρτυρίου του και ας αγαπήσουμε το παράδειγμά του ως δικό μας!”.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Ιεροψάλτη του Ναού κ. Νικόλαο Μουρατίδη και συνεχάρη τον Εφημέριο Παν. Αρχιμ. Ευγένιο Ιωάννου για τον συνεχή ευπρεπισμό του Ναού, με τη συνδρομή των πιστών και τη χάρη του Αγίου Θεού.