Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ι.Μ. Κιλκισίου

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά την Γενεθλίο ημέρα της, τιμήθηκε με κάθε λαμπρότητα και εορτάσθηκε μεγαλοπρεπώς, στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Το πρωί της 4ης  Ιουνίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτηρος Κιλκίς και εν συνεχεία προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού αναγιγνώσκοντας κατά την τάξιν τις Ευχές της Γονυκλισίας.

Στην ομιλία του προς τους ευλαβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Αποστολικότητα της Αγίας μας Εκκλησίας και στο Σωτηριώδες γεγονός της Επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η σημερινή ημέρα είναι ένδοξη, χαρούμενη και αγία. Σήμερα το Πνεύμα το Άγιο, καλώντας τους ανθρώπους σε ενότητα, τους έκανε για πρώτη φορά, αδελφούς. Τους έβγαλε από το σκοτάδι. Τους απάλλαξε από τα δεσμά του θανάτου. Τούς πολιτογράφησε στη βασιλεία του Θεού. Η αλήθεια κατασκήνωσε στο ανθρώπινο γένος.
Ξανάγιναν οι απόγονοι του παλαιού Αδάμ αγαπημένα και διαλεχτά παιδιά του Θεού. Σήμερα το σκάφος της Εκκλησίας ξεκίνησε για το μεγάλο του ταξίδι, με πλήρωμα τους Αποστόλους και επιβάτες τις τρείς πρώτες χιλιάδες, που άκουσαν το αποστολικό κήρυγμα και πίστεψαν στον Χριστό. Σήμερα η γη, από έρημος και τόπος εξορίας, έγινε προαύλιο του Παραδείσου».

«Η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μία φορά μονάχα. Δεν είναι ένα γεγονός, που απλά ξαναθυμόμαστε σήμερα και το τιμάμε. Είναι η ίδια η ζωή της Εκκλησίας. Γιατί, τί άλλο είναι αυτή η ζωή παρά μία αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Σε κάθε θεία Λειτουργία στην Εκκλησία έχουμε Πεντηκοστή. Πώς ο άρτος και ο οίνος γίνονται Σώμα και Αίμα Χριστού; Δεν γίνονται με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος; Σε κάθε Βάπτιση και Χρίσμα Πεντηκοστὴ δεν έχουμε; Με την χάρη του Αγίου Πνεύματος ο άνθρωπος γίνεται χριστιανὸς και ενσωματώνεται στο Σώμα του Χριστού. Κάθε χειροτονία Διακόνου, Ιερέως και μάλιστα Αρχιερέως είναι μία νέα Πεντηκοστή. Το Άγιο Πνεύμα κατεβαίνει και κάνει τον λαϊκό κληρικό, λειτουργὸ των Αγίων Μυστηρίων του Τριαδικού Θεού. Κάθε σύναξη στις ακολουθίες και τα μυστήρια της Εκκλησίας είναι συνέχεια της Πεντηκοστής, διότι όλα τελούνται εν Αγίω Πνεύματι. Γι᾿ αυτό και όλες σχεδὸν οι τελετές και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας αρχίζουν με την προσευχή «Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας…ελθέ και σκήνωσον εν ημίν..». Να λοιπόν, γιατί η Εκκλησία μας ζει και βιώνει διαρκώς την Πεντηκοστή!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας την Κυριακάτικη ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς επεσήμανε ότι «Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός ή ως φιλανθρωπικός οργανισμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο!».

Ανάμεσα στο πυκνό εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ναό ήταν και ο υπ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ν. Κιλκίς κ. Πέτρος Παππάς.

Αμέσως μετά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού όπου συνάντησε και έπαιξε με τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων του Ναού.