Η Εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Μητρόπολη Κιλκισίου

Την μνήμη των “Τριῶν μεγίστων φωστῆρων τῆς τρισηλίου Θεότητος” τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου με εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2024 και η οποία φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.
Την παρουσίαση ανέλαβε ο Αρχιδιάκονος π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης ο οποίος εν συντομία αναφέρθηκε στην καθιέρωση του κοινού εορτασμού των Τριών Ιεραρχών καθώς και στην
σύνδεσή τους με τον ακαδημαϊκό κόσμο και η θέσπισή τους ως «Προστατών των γραμμάτων και της παιδείας».
Η εκδήλωσή ξεκίνησε με την Χορωδία των Κατηχητικών Τμημάτων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, η οποία παρουσίασε Χριστιανικά – Κατηχητικά τραγούδια.
Στη συνέχεια ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Εκπαιδευτικός Μ.Ε. και αναπληρωτής προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Στιγμιότυπα από τη ζωή των Τριών Ιεραρχών», για να ακολουθήσει ένα Σύνολο Κλασικών Εγχόρδων του Πολυάνειου Ωδείου της Ι.Μ.Π.Κ. παρουσιάζοντας ρεπερτόριο ευρωπαϊκής, έθνικ και μουσικής από τον κινηματογράφο.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμής για την προσφορά τους στην εκπαίδευση και την παιδεία σε πέντε αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς, συγκεκριμένα στους δασκάλους π. Νικόλαο Πιλιτσόπουλο και κα Στεφανία Βασιλειάδου – Καρυπίδου, τους φιλολόγους κ. Βλαδίμηρο Λαλόπουλο και κα Αθανασία Παπαδοπούλου και τη Θεολόγο κα Βασιλεία Κυριακίδου.
Επίσης βραβεύτηκαν τρείς νέοι φοιτητές και φοιτήτριες, παιδιά κληρικών της Μητροπόλεως, για την επιτυχή εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Βασίλειος Σοφοτάσιος, υιός του Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Σταύρου Σοφοτάσιου (Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ), η κα. Χριστίνα Πουντζουκίδου, κόρη του ιερέως πατρός Χρυσοβαλάντη Πουντζουκίδη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.), η κα. Παρασκευή Ξενιτοπούλου, κόρη του Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Αθανασίου Ξενιτόπουλου, (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας).
Στα τιμώμενα πρόσωπα της εορτής αναφέρθηκε ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς, εξαίροντας την προσφορά του καθενός στην παιδεία και στα γράμματα,
Στη εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “ο Πόντος” καθώς και πλήθος κόσμου.
Το πρωί της εορτής ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο εκκλησιάστηκαν οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς καθώς και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους. Σχετική προς την ημέρα ομιλία ανέγνωσε η καθηγήτρια κα Μαρούλα Παπαδοπούλου.