Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο οικισμό του Κιλκίς

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στον ομώνυμο μικρό οικισμό πλησίον των Μουριών του Δήμου Κιλκίς.

Ευλαβείς πιστοί που τιμούν τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής προσήλθαν στη χάρη της για να προσκυνήσουν την ιερή της εικόνα και να εκζητήσουν τις πρεσβείες της σε έναν παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος μίλησε με θέρμη για τον βίο της Νύμφης του Χριστού Παρασκευής, η οποία κατηχήθηκε εν Χριστώ από τους ευλαβείς γονείς της και διακρίθηκε από την παιδική της ηλικία για την προσφορά της προς τον συνάνθρωπο. Ο ιεραποστολικός της ζήλος εδραιώθηκε επίσης από την μικρή της ηλικία και συνέχισε με αγάπη, πίστη και αυταπάρνηση το κήρυγμά της υπέρ Αναστάντος Χριστού στην πόλη της Ρώμης και της ευρύτερης περιοχής της Ιταλίας αλλά και στην Ελλάδα.
Τα βασανιστήρια που υπέστη δεν έκαμψαν την πίστη της στον Χριστό και τα πολλαπλά θαύματα που επιτέλεσε γίνονται αιτία κατηχήσεως και μαθητείας από τους διώκτες της, προσφέροντας την ίαση στους οφθαλμούς του Αυτοκράτορος Αντωνίνου, επικαλούμενη τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Υπογράμμισε ότι το μαρτυρικό της τέλος υπέρ Χριστού διαγράφεται εις τον αιώνα έως συντελείας του αιώνος διά στόματος και συμπεριφοράς της Αγίας Παρασκευής και ευχήθηκε καταλλήλως στους εορτάζοντες κατ’ όνομα και σε ολάκερο το εκκλησίασμα.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δύο ηρώων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Μουλλά και Περικλή Στεφανίδη, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Η νεκρώσιμη ακολουθία του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί στο Π. Αγιονέρι του Κιλκίς, από το οποίο καταγόταν.