Ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, του Ασώτου, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, με τη συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, προσκληθέντες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο.

Προ της Απολύσεως και μέσα σε κλίμα βαθείας συγκινήσεως ετελέσθη το Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ.

Καθ΄όλη τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν συμφώνως προς τα προβλεπόμενα, εκ των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας, λόγῳ της πανδημίας covid-19, παρέστησαν συμπροσευχητικώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης, ο κατά σάρκα αδελφός του αοιδίμου Ιεράρχου κ. Ιωάννης Σιγάλας εξ Ερμουπόλεως Σύρου καθώς επίσης και οι παλαιοί συνεργάτες όπως και τα πνευματικά του παιδιά.

Ο Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην παραβολή του Ασώτου, τονίζοντας ότι είναι αφιερωμένη στον Πρεσβύτερο αδελφό, ο οποίος ζούσε στην αυταρέσκειά του και στον εγωισμό του ότι ήταν ο καλός και ο άγιος, ενώ ο μεν μικρότερος αδελφός, ο οποίος εγκατέλειψε την προστασία του πατέρα για να αναζητήσει κάτι καινούργιο στη ζωή του, γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ο παράδεισος ήταν το σπίτι του, στο οποίο επέστρεψε για να βρει την θετική ανταπόκριση του πατέρα!

Ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τον Ποιμενάρχη του Κιλκίς για την ευγενική πρόσκληση και φιλοξενία του, ώστε άπαντες να συνευχηθούν για την ψυχή του αιοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Εμμανουήλ, ο οποίος δεν διέσωσε την εκκλησιαστική παράδοση, όπως και οι προκάτοχοί του, αλλά υπήρξε και φύλακας του Έθνους, εδώ στην ευλογημένη γη της Μακεδονίας.

Αμέσως μετά οι Ιεράρχες μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, όπου τέλεσαν τρισάγιο επί του μνήματος του μακαριστού Ιεράρχου.