Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2022

 «Χριστός γεννάται, δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε. Χριστός επί της γης, υψώθητε».
Τούτο το σωτήριο σάλπισμα της ημέρας θάλπει τις καρδιές όλων μας. Σήμερα, ο Λόγος του Θεού σαρκώνεται για να λάβει υπόσταση αληθείας η ελπίδα. Ελπίδα, σ’ έναν κόσμο στενάζουσας αβεβαιότητας, σ’ έναν κόσμο παρατεταμένης ηθικής φθοράς, σ’ έναν κόσμο αποδιοργάνωσης και πνευματικής ύπνωσης.
Σ’ αυτόν τον κόσμο, αδελφοί μου, ένας ταπεινός αγγελικός ύμνος από τη μακρινή Βηθλεέμ διαλαλεί σ’ ολόκληρη την οικουμένη ότι υπάρχει Σωτήρας, “ὅς ἐστι Χριστός Κύριος”. Το άστρο της Βηθλεέμ είναι το φως της εν Χριστώ σωτηρίας. Διαλύει το σκοτάδι της νυκτός και καθοδηγεί σταθερά τους όντως πιστεύοντες, στο μεγάλο, στο σταυρικό ταξίδι προς τη λύτρωση. Το φως των Χριστουγέννων, πηγάζει απ’ αυτό το λαμπερό αστέρι και έχει ακριβώς αυτό το νόημα: τη γλυκύτερη δαπάνη της υπάρξεώς μας, αφού τούτη έχει σκοπό την ένωση με το Φως του κόσμου, τον Λόγο του Θεού.
Πρόκειται, μ’ άλλα λόγια, για ένα φως αληθινό, πνευματικό, αυθεντικό. Δεν είναι η οφθαλμαπάτη των επίγειων φωτισμών, της υλικής ευωχίας, των δώρων και των τυπικών ευχών, που δυστυχώς έχουν κυριαρχήσει στις Άγιες αυτές ημέρες. Τα Χριστούγεννα είναι επέτειος ζωής, όχι εκτόνωση υλισμού!
Είναι η στιγμή να συγκεντρωθούμε όλοι οι προσκυνητές στη φάτνη του Κυρίου μας και να του προσφέρουμε με αταλάντευτη πίστη την ψυχή μας, ούτως ώστε Εκείνος να την θεραπεύσει, να της απαλύνει κάθε τραύμα και να την οδηγήσει στη Βασιλεία Του. Η απονενοημένη μας παρουσία γίνεται, έτσι, πρόσωπο, στοχοθετημένη ύπαρξη και ειρηνική φύση. Αυτές είναι οι αξίες του Χριστού, αυτή είναι η πιο σπουδαία εντολή Του. Και κάθε άνθρωπος μπορεί να την ακολουθήσει, εφόσον συνειδητά το επιλέξει, με πολυτιμότερη σκαπάνη του τη θυσιαστική αγάπη. Ας φανούμε αντάξιοι αυτής μας της επιλογής!”.
Ο Μητροπολίτης
Ο Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος