Εγκαίνια του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σ.Σ. Μουριών

Στην πνευματική χαρά της εορτής της ιεράς μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, οι ευσεβείς πιστοί της περιοχής του Σ.Σ. Μουριών πρόσθεσαν χθες και σήμερα, Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 και τη χαρά των εγκαινίων του ιστορικού Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σ.Σ. Μουριών.

Ενός Ναού που είναι άμεσα συνεδεμένος με την ιστορία του τόπου και βρίσκεται στους πρόποδες του Μπέλλες, σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Χτισμένος το 1930 και ανακαινισμένος εκ βάθρων το 1965, ο μικρός Ναός της Μεταμόρφωσης κάποτε αποτελούσε τον κεντρικό Ναό των τότε οικισμών αλλά μετά την καταστροφή τους και τη μετέπεια δημιουργία της Κοινότητας του Σ.Σ. Μουριών που αποτελείται από πέντε οικισμούς, λειτουργεί ως Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού και είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής.

Αυτήν την ημέρα επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος για να τελέσει τα πρώτα εγκαίνια Ναού στην Μητροπολιτική του περιφέρεια και να μοιραστεί τη χαρά αυτού του ιδιαίτερου και σημαντικού γεγονότος για την τοπική Εκκλησία με τους ευλαβείς πιστούς. Άλλωστε ο Σεβασμιώτατος έχει συνδεθεί με τη μεγάλη αυτή Δεσποτική Εορτή, αφού υπηρετούσε επί 27 και πλέον έτη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η ενθρόνισή του έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.

Αφ’ εσπέρας, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος απέθεσε, κατά την εκκλησιαστική τάξη, τα τίμια και μαρτυρικά ιερά λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού και της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας της αθληφόρου, επί της Αγ. Τραπέζης του προς εγκαινισμόν του Ιερού Ναού. Ακολούθως, τελέσθηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων, με τη συμμετοχή Ιερέων της περιοχής και των ευλαβών πιστών. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη μεγάλη ευλογία που δέχεται ο τόπος με τον εγκαινισμό του Ιερού Ναού, τονίζοντας ότι όσες δυσκολίες και προβλήματα και αν αντιμετωπίζει κανείς, δεν είναι αρκετά για να μη βιώνουμε τη χαρά στη ζωή μας, πορευθέντες όλοι στο Φως του Χριστού!

Σήμερα, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθως, εκκίνησε η τελετή των Εγκαινίων, με συμμετοχή του λαού του Θεού, ακολουθούντος πιστώς τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, συμπροσευχομένων των Αρχών του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη και των ευλαβών προσκυνητών, από την ευρύτερη περιοχή των Σ.Σ. Μουριών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ακολουθία με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως και εν Χριστώ ευγνωμοσύνης, για τα όσα θαυμάσια και εξαίσια, επεφύλαξε για την Εκκλησία Του η χάρις του Μεταμορφωθέντος Χριστού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ερμηνεύτηκε μάλιστα στους πιστούς τα τελούμενα και ο θεολογικός συμβολισμός τους. Μετά την ολοκλήρωση του καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης, τελέσθηκε η πρώτη θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι Παν. Αρχιμ. π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης και π. Ισίδωρος Μπαϊρακτάρης και οι Ιεροδιάκονοι π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης και π. Σάββας Αμοιρίδης.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε δικαίως τόσο τον Εφημέριο του Ναού Παν. Αρχιμ. π. Ευσέβιο Κλώπα και τους καλούς του συνεργάτες και τον Παν. Αρχιμ. π. Ευγένιο Ιωάννου για την άριστη προετοιμασία των εγκαινίων, όσο και τους ευλαβείς πιστούς, και για την προσευχητική τους παρουσία, αλλά και για την ενεργό συμμετοχή τους στο ιδιαίτερο αυτό γεγονός, στηρίζοντας πάντοτε τα έργα ευπρεπείας του οίκου του Θεού. Ευχήθηκε ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Πολύκαρπος αλλά και οι Άγιοι Παντελεήμων, Χαράλαμπος και Βαρβάρα να σκέπουν τα διαβήματα όλων!

Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε καταλλήλως ο Αρχιμ. π. Ευσέβιος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπό του για την πατρική αγάπη του αλλά και για την ενθάρρυνσή και πνευματική καθοδήγησή του. Εις ανάμνηση μάλιστα της ημέρας των Εγκαινίων του πρόσφερε εκ μέρους όλου του εκκλησιάσματος μία αγιογραφημένη Εικόνα του Αγίου Παϊσίου.

Ανάμεσά στους πιστούς παρέστησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτριος Δημητρίου και Χρήστος Σαρβανίδης, Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μουριών, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σ.Σ. Μουριών “Το Μπέλλες” κ. Ελευθέριος Αργυρόπουλος μαζί με αντιπροσωπεία Μελών του Συλλόγου ενδεδυμένα με ποντιακές φορεσιές, κ.α.

Πριν την έναρξη του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε την ευγενική επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου στο Επισκοπείο του Κιλκίς.