Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη.

“Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καὶ γῆ, καὶ τὰ καταχθόνια”
 
Ο νικητήριος και ένδοξος παιάνας “Χριστός Ανέστη” ακούστηκε δυνατά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο και έγινε δεκτός με χαρά και ενθουσιασμό από τους ευλαβείς Κιλκισιώτες που προσήλθαν μαζικά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.
Το πανηγύρι της χαράς, η Ανάσταση του Θεανθρώπου ανανεώνει, αναγεννά και σκορπίζει παντού το φως της ελπίδας και της αισιοδοξίας, δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι ο θάνατος νικήθηκε!
Στην τελετή της Αναστάσεως τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού και οι Ιεροδιάκονοι της Ι. Μητροπόλεως, παρόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Παύλου Θωμαίδη, των Αντιδημάρχων Κιλκίς κ. Θεμιστοκλή Κοσμίδη και Γεωργίου Μπαλάσκα, του Προέδρου της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανασίου Καριοφύλλη, του Ταξίαρχου κ. Αναστασίου Κυριακίδη, του Αστυν. Διευθυντού κ. Δημητρίου Μικρού, του Διοικητού της Π.Υ. Κιλκίς κ. Ιωάννη Πολιτίδη και εκπροσώπων Φορέων.
Ευθύς αμέσως τελέστηκε με λαμπρότητα η Θεία Λειτουργία, “ενδεδυμένη” με τη χαρά της Αναστάσεως του Χριστού!

Στο μήνυμά του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος τόνισε χαρακτηριστικά:

“Ο Θεός δεν καθοδηγείται, αλλά οδηγεί. Ο Θεός δεν πεθαίνει, αλλά ζει. Αυτές τις αλήθειες είναι που δεν μπόρεσε ποτέ του να συλλάβει ο λαός του Ισραήλ. Γι’ αυτό και αποπειράθηκε να σκλαβώσει τον Θεό και να Τον θανατώσει. Γιατί προσέγγισε τον Κύριό μας με ανθρώπινο τρόπο: με λογική και υστεροβουλία, όχι με πνευματικότητα. Γιατί θέλησε να γίνει μαθητής του Χριστού από ανάγκη και όχι με πίστη. Αυτήν ακριβώς τη θέση του ανθρώπινου νου βιώσαμε στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος, συζώντας με τον Σωτήρα του κόσμου, την ανομία και την αδικία του κόσμου.

Όσοι, όμως, αδελφοί μου, περπατήσαμε στα Ιεροσόλυμα, ταπεινωθήκαμε και συσταυρωθήκαμε με τον Κύριό μας στη διάρκεια αυτής της Μεγάλης Εβδομάδος, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να πιστέψουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ανέστη και ζει Κύριος ο Θεός! Συνέτριψε τον θάνατο και καλεί όλους μας να νικήσουμε τον εσωτερικό μας Άδη, ακολουθώντας τη διδασκαλία Του.

Τούτη η πορεία είναι, ωστόσο, μαρτυρική. Απαιτεί μία ακατάβλητη προσπάθεια, που συνοψίζεται στην ουσία της προσευχής και στην πράξη της νηστείας. Νηστεία από την κακία, από τον πειρασμό, από την υλική εξάρτηση, από τον ίδιο τον εαυτό μας ως ανθρώπινο ον. Αυτή η εσωτερική κάθαρση, είναι ο δικός μας Γολγοθάς, που κατάληξή του είναι όχι ο σταυρός, όπως νόμιζαν οι Ρωμαίοι, αλλά η Ανάσταση. Ο σταυρός είναι απλώς η απαραίτητη δοκιμασία, ούτως ώστε να είναι η πίστη και η αγάπη μας προς τον Θεό αληθινή.

Εύχομαι, αδελφοί μου, να έχουμε ευλογία Κυρίου στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Εύχομαι στον φανοστάτη του βίου μας να καίει, ακοίμητο, το Άγιο Φως του Χριστού μας. Γιατί μόνο αυτό, σκορπά πραγματική ζωή, αρετή και ελπίδα. Σας καλώ, λοιπόν, όλους, να μεταδώσουμε με παρρησία αυτή την αλήθεια, μέσα από το ζωοδόχο μήνυμα τούτης της λαμπρής ημέρας. Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!”.