Κιλκισίου: Με ταπείνωση η Παναγία μας οδηγεί στον Χριστό

Στην Ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον κατάμεστο από ευσεβείς πιστούς Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, το εσπέρας της Παρασκευής 6 Μαρτίου 2026.

Ευρισκόμενοι στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία εμπλουτίζεται με τη μορφή και την παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου, οι πιστοί προσήλθαν να αποδώσουν τα «χαίρε» στη Μητέρα του Θεού και Μητέρα πάντων των Χριστιανών.

Η αγία μας Εκκλησίας, όπως χαρακτηριστικά είπε στην αρχή της ομιλίας του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς, αυτή την περίοδο μας καλεί να πραγματοποιήσουμε έναν πνευματικό αγώνα, να ασκηθούμε, να συσταυρωθούμε με τον Χριστό, έτσι ώστε μέσα από την άσκηση, τη νηστεία, πνευματική και τροφική και την προσευχή να αντλήσουμε δυνάμεις και χάρη Θεού, για να φωτιστεί η ζωή μας από την παρουσία του Παναγίου Πνεύματος.

“Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε, δι’ ης κατέβη ο Θεός. Χαίρε, γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν”

«Σήμερα επικοινωνήσαμε μέσα από την ταπεινή μας προσευχή με την Υπεραγία Θεοτόκο, λέγοντας της ότι είναι μια επουράνια κλίμακα, από την οποία κατέβηκε ο Θεός στη γη και μια γέφυρα η οποία ενώνει όλους εμάς που κατοικούμε στη γη με την ουράνια πραγματικότητα στην οποία κυριαρχεί η παρουσία του Τριαδικού Θεού.

Αυτό το σημείο της συναντήσεως είναι η μορφή της Παναγίας διότι μνημονεύοντας την καθημερινά στην προσευχή, είναι Αυτή που μας ενώνει με τον Θεό, όπως το έκανε μέσα στο Σχέδιο της Θείας Ενανθρωπήσεως. Έδωσε τον εαυτό της μέσα από την ταπείνωση και την άσκηση και έγινε δοχείο της Χάριτος του Αγίου Θεού στην ανθρωπότητα.

Σε δύο ημέρες η Εκκλησία μας, θα μας καλέσει να εορτάσουμε και να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος έχει μιλήσει διεξοδικώς για το Πανάγιο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς την ονομάζει “μεθόριον ἐστὶ κτιστῆς καὶ ἀκτίστου φύσεως”. Η Παναγία μας υπάρχει ως όριο μεταξύ του κτιστού και του ακτίστου, και ως «θησαυρός πάσης θείας χάριτος» έγινε «ταμείο» της θείας χάριτος του Θεού. Προετοιμάστηκε με την καθαρότητα και την ταπείνωση της, ελκύοντας τον Θεό, έτσι ώστε η ζωή της να είναι πλήρης της θείας Χάριτος.

Γέννησε το Φως του κόσμου, το οποίο δεν αποτελεί μια γνώση ή μια ιδέα, αλλά είναι η άκτιστη χάρη του Θεού για την οποία μας μίλησε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Η Εκκλησία τιμώντας τους Χαιρετισμούς, οι οποίοι συμπληρώνουν φέτος 1400 χρόνια από την πρώτη ανάγνωση, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εορτάζει με πολλές πνευματικές εκδηλώσεις στη Βασιλίδα των Πόλεων αυτό το μεγάλο γεγονός, μας καλεί να πλησιάσουμε με πίστη την Παναγία για να οδηγηθούμε στον Χριστό.

Είναι μια εσωτερική φώτιση, η οποία χαριτώνει την ύπαρξη μας, όταν μνημονεύουμε το όνομα της Παναγίας, καθώς η ίδια πλούσια από την παρουσία του Παναγίου Πνεύματος, τη διοχετεύει σε όλους εμάς τους αδύναμους, ώστε να λάβουμε δύναμη στον πνευματικό μας αγώνα αυτή την περίοδο αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

«Όπου Θεοτόκος, εκεί και του Χριστού η Χάρις» μας λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, γι’ αυτό και η Εκκλησία μέσα στη διάρκεια της Τεσσαρακοστής προβάλλει το ιερό πρόσωπο της.

Όπου Εκείνη, εκεί και η χάρη του Υιού Της και Κυρίου μας. Όπου Εκείνη και εμείς μνημονεύουμε το όνομα Της και προσκυνούμε την Ιερή της Εικόνα, εκεί και η παρουσία του Χριστού που ενώνεται μαζί μας. Αυτό το βίωμα θέλει να μας ενισχύσει η Εκκλησία, γι’ αυτό και κυριαρχεί η μορφή της την περίοδο αυτή, στην οποία καλούμαστε να εγκύψουμε στην ύπαρξη μας, να την καθαρίσουμε από οποιασδήποτε μολύνσεις αμαρτωλές και μέσα σε μια αγωνιστική εγρήγορση να οδηγηθούμε στο δρόμο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, να προσκυνήσουμε τα πάθη του Σωτήρος Χριστού και να συναστηθούμε μαζί Του!

Διά Αυτής ο ουρανός και η γη ενώθησαν, μας λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, και αυτόν τον χαιρετισμό της απευθύναμε. Αυτή την ένωση ας σεβαστούμε και ας σκεφτόμαστε καθημερινά σε μια εποχή ταραγμένη, θερμοί στην προσευχή μας, να ελκύσουμε τη Χάρη του Θεού και να προσφέρει την Ειρήνη Του.

Ας προσευχόμαστε αυτή την περίοδο έντονα για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και για την προσωπική μας εσωτερική ειρήνη, η οποία είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος. Έχουμε μεσίτρια και γέφυρα που μας ενώνει με τον Χριστό την Παναγία μας και ας ζήσουμε όπως κι’ Εκείνη με ταπείνωση, έτσι ώστε μέσα σε αυτήν να αναδειχθεί ο χρηστότερος εαυτός μας και ας την παρακαλέσουμε να μας δώσει χάρη και ευλογία Χριστού στη ζωή μας».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ