100 χρόνια από την ανύψωση της Επισκοπής Πολυανής σε Μητρόπολη Κιλκισίου

o 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, καθώς συμπληρώνονται 100 έτη από την ίδρυση της, αφού τον Οκτώβριο του 1924 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ανύψωσε την μέχρι τότε Επισκοπή Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη.

Την μεγάλη αυτή επέτειο της εκατονταετηρίδος της Ιεράς Μητροπόλεώς αποφάσισε να τιμήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος μέσα στο ανύστακτο ενδιαφέρον του για την τοπική Εκκλησία με διάφορες θρησκευτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και άλλες εκδηλώσεις κατά το τρέχον επετειακό έτος.

Προς τούτο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς, σχετική ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία ο Μητροπολίτης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασαν στους τοπικούς εκπροσώπους των πολιτικών αρχών, της στρατιωτικής ηγεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Πολιτιστικών, Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών Μ.Μ.Ε. το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του εορτασμού που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του έτους.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο πρόγραμμα εορτασμού παρουσιάζει η επίσκεψη τόσο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τον Σεπτέμβριο, όσο και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου τον Ιούνιο, προσδίδοντας ξεχωριστή τιμή και αίγλη στον εορτασμό.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για την συμμετοχή τους, τόνισε ότι η Μητρόπολη προσβλέπει και προσδοκά στην συνεργασία της με όλους τους φορείς για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδος διότι το κύριο έργο της Εκκλησίας είναι πάντοτε η ενότητα, η κοινωνία μεταξύ των προσώπων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ενότητος απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας με όλους τους φορείς ώστε να συνδιοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις που θα αναδείξουν το ιστορικό αυτό γεγονός των 100 χρόνων.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ιδιαίτερα “για 100 χρόνια εννέα Μητροπολίτες δαπάνησαν την ζωή τους για την σωτηρία του ποιμνίου τους, για την πνευματική του ωφέλεια, για την ελευθερία του, για την εκπαίδευση του, για την στήριξη των ποικίλων αναγκών του μέσα στο διάβα των αιώνων και των κοινωνικών αλλαγών. 100 χρόνια η Ιερά μας Μητρόπολη δίνει την μαρτυρία της μέσα σε έναν εναλλασσόμενο κόσμο. Μαρτυρία  Αγάπης, Πίστεως και Ελευθερίας. Με προσήλωση στα Δόγματα και της Παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με σεβασμό και υπακοή στο μαρτυρικό Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος. Με προσήλωση στην παράδοση και της ρίζες της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού. Με θυσία για τα προσφυγικά παιδιά της.

100 χρόνια ελεεί, στηρίζει, βοηθά, αγωνίζεται, πρωτοπορεί.

100 χρόνια στέκεται ως φάρος ακτίστου φωτός και λιμάνι σωτηρίας στου βίου την φουρτουνιασμένη θάλασσα”.

Παρουσίασε επίσης το  λογότυτο της Εκατονταετηρίδος και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς του: α) Ο Τρούλος: πρόκειται για αντιγραφή του σχεδίου του τρούλου της Αγίας Σοφίας. Με την επιλογή αυτή συμβολίζεται η σύνδεση μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο ανύψωσε την Επισκοπή Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη. β) Το στεφάνι αποτελείται από 100 φύλλα όσα δηλαδή και τα χρόνια της Μητροπόλεως. Η αρχή βρίσκεται στον τρούλο δηλαδή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ, παρόλο το κυκλικό του σχήμα, δεν κλείνει διότι η ιστορία ανοίγεται στην αιωνιότητα. γ) Τα άνθη που υπάρχουν στο στεφάνι συμβολίζουν τους εννέα Μητροπολίτες της εκατονταετηρίδας. Έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο αριθμός των φύλλων ανάμεσά τους, να συμβολίζει τα έτη της αρχιερατείας του κάθε Μητροπολίτη. δ) Στο κέντρο βλέπουμε την αριθμητική απεικόνιση των 100 χρόνων, στην οποία περιέχονται το λογότυπο της Μητροπόλεως και οι χρονολογίες 1924-2024 που περικλείουν την εκατονταετηρίδα.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς ανέφερε ακόμη ότι “Η Ιερά  Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου ιδρύθηκε μετά από την τραγωδία του 1922 και την προσφυγοποίηση 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Είχαν προηγηθεί οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η χάραξη των συνόρων με τα γειτονικά κράτη το 1913.

Έτσι στον ευλογημένο αυτό τόπο συγκεντρώθηκαν Έλληνες που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν αρχαίες κοιτίδες του Γένους μας. Έχουμε Μικρασιάτες, Ποντίους, Ανατολικοθρακιώτες, Στρωμνιτσιώτες, Ανατολοκορωμυλιώτες. Είμαστε μία κατ’ εξοχήν προσφυγική Μητρόπολη και χαιρόμαστε διότι η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία όλων αυτών των κομματιών του Ελληνισμού οδηγεί σήμερα σε μία δημιουργική σύνθεση και στην ανάδειξη της Ελληνορθόδοξης παράδοσης του λαού μας σε πολλούς τομείς”.

  Ακολούθως ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία της Επισκοπής Πολυανής και την ανύψωσή της σε Μητρόπολη, προβάλλοντας ταυτόχρονα σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίο ως Πρόεδρο αυτής, και μέλη της τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ι. Μητροπόλεως, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη  π. Αρσένιο Ιωάννου, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Λόφου, τον  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευγένιο Ιωάννου, Αρχιερατικό Επίτροπο Πικρολίμνης, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Εκαπιδευτικό και Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη, Εφημέριο του Ιερού Ναού των Πολιούχων Κιλκίς και τον Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη ώστε να αναλάβει να οργανώσει αυτή όλες τις τιμητικές για το μεγάλο  γεγονός  της εκατονταετηρίδος εκδηλώσεις.

Την ενημερωτική εκδήλωση συντόνισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο οποίος με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου συντονίζει το σύνολο των δράσεων και εκδηλώσεων εορτασμού της Εκατονταετηρίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής Κιλκισίου.