«Ω πώς η πηγή της ζωής προς την ζωήν δια μέσου θανάτου μετάγεται»
Η μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί μία ευκαιρία για όλους μας (τους πιστούς), να αναλογισθούμε την άβυσσο του μυστηρίου που καλύπτει το πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας, αλλά και την υπέρτατη ευεργεσία της προς το ανθρώπινο γένος. Να φέρουμε στο νου μας τις υπέρλογες αλήθειες, έστω και αν αδυνατούμε να τις κατανοήσουμε, για να δοξάσουμε τον Θεό της αγάπης, ο Οποίος μας απολύτρωσε (και) δια της υπέρτατης συμβολής της Θεομήτορος. Να συλλογιστούμε το δικό της ουσιαστικό ρόλο στο έργο της Θείας Οικονομίας και να την τιμήσουμε δεόντως.
Και αυτή η τιμή, η αγάπη, ο σεβασμός εκφράζεται και αποδίδεται στο πάντιμο πρόσωπό Της ιδιαιτέρως τον Δεκαπενταύγουστο με την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και της μεταστάσεώς Της εις τους ουρανούς, με τις Εκκλησίες να γεμίζουν από τους ευλαβείς πιστούς για να προσευχηθούν στη χάρη Της.
Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε του πανηγυρικού Όρθρου και προέστη της λαμπρής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη του Κιλκίς, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Παν. Αρχιμ. π. Νικόλαο Ταλζίγιε, τον Παν. π. Αρχιμ. Ευστάθιο Κοντοζίδη, τον Αρχιδιάκονο π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη και τον Διάκονο π. Σάββα Αμοιρίδη.
Ευλαβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτρη Κυριακίδη, προσήλθαν μαζικά, τόσο την παραμονή, όσο και ανήμερα για ανάψουν το κερί της πίστεως, να εκζητήσουν τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και να καταθέσουν τα αιτήματα και τους καημούς τους στη χάρη Της.
Στην λατρευτική σύναξη μετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς κ. Γεώργιος Μπαλάσκας, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Βαφειάδης, ο Αστυν. Διευθυντής ν. Κιλκίς κ. Δημήτριος Μικρός, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Κιλκίς Πύραρχος κ. Νικόλαος Παλαμούτης, Αντιπροσωπεία Αξιωματικών της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος”, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Κατσιάνος, κ.α.
Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος τόνισε ανάμεσα στα άλλα: “Η συνείδηση όλων μας, οδηγεί τα βήματά μας στη Γεθσημανή και γινόμαστε συνοδοιπόροι στο κατευόδιο των Αγίων Αποστόλων ώστε με αισθήματα χαρμολύπης να κηδεύσουμε το Πανάγιο Σώμα της Θεοτόκου.
Η ψυχή όλων μας μπορεί να γίνει μικρή Γεθσημανή, μέσα στην οποία θα φυλάξουμε πάντοτε την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον γλυκασμό του προσώπου της, την αγάπη των οφθαλμών της, την γλυκύτητα της όψης της και τη δύναμη του Θεού, η οποία την χαρίτωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής της. Η Εκκλησία μας, ονόμασε την Παναγία μας Θεοτόκο και μέσα σε αυτόν τον τίτλο εκπροσωπείται όλο το μυστήριο της σωτηρίας και της ευσέβειας. Η Παναγία μας, γέννησε τον ενανθρωπίσαντα Θεό. Η Παναγία μας, έγινε το δοχείο της ενώσεως των δύο φύσεων, της θείας και της ανθρώπινης γι’ αυτόν το λόγο η Εκκλησία δοξάζει και το πάντιμο πρόσωπο της Παναγίας μας, το οποίο είναι η απαντοχή όλων μας”.
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: “Ενωμένοι όλοι μέσα στη χάρη της προσευχής και της δοξολογίας του ονόματος του Τριαδικού Θεού, ας σηκώσουμε τα χέρια μας δοξολογικά και ικετευτικά και ας ζητήσουμε η χάρη της Παναγίας μας να ενισχύει την πνευματική μας ζωή. Ας δηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας και ας παρακαλέσουμε να μας φωτίσει, είμαστε άξιοι μαθητές του Υιού Της, ώστε με ταπεινό και θυσιαστικό φρόνημα να απολαμβάνουμε τις πνευματικές δωρεές Του στη ζωή μας”.
Τέλος ευχήθηκε πατρικά σε όλους χρόνια πολλά, παναγιοσκέπαστα και ευλογημένα, και ιδιαιτέρως σε όσους εορτάζουν και κατ’ όνομα!