Λαμπρά τα “Ελευθέρια” του Κιλκίς

“…Παιδιά μου, όσοι, προφήτες μου, στρατιώτες, αρχηγοί,
σαν τα λιοντάρια στήσατε κορμιά και σαν τα κάστρα,
και μες στη μακεδονική ματοθρεμμένη γη
βάλατε την εικόνα μου φερτή σαν από τ’ άστρα
στου Λαχανά και στου Κιλκίς την εκκλησιά την πλάστρα,
πνοές κι αν πλανάστε σ’ άλλη ζωή, λείψανα κι αν κοιμάστε,
σας λειτουργώ στη δόξα μου. Μακαρισμένοι να ’στε! …” Κ. Παλαμάς

 
Σήμερα το Κιλκίς γιορτάζει τη Μητέρα Ημέρα και τιμά την 111η επέτειο της Μητέρας των Μαχών, της φονικότερης μάχης επί ελληνικού εδάφους εδώ και πολλούς αιώνες.
Σήμερα τραγουδάμε τον ύμνο που η πατρίδα έφερε στο μνημόσυνο των ηρώων, με τους στίχους του Κωστή Παλαμά, στίχους που ο ίδιος απήγγειλε στα αποκαλυπτήρια του Ηρώου, το 1929, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου:
“Βάγια, τρισάγια, Λαχανά, Κιλκίς, προσκυνητάρια…
Στου Χάρου την ολονυχτιά σας φώτιζα, αγιοκέρι,
θυσιαστήρια, Λαχανά, Κιλκίς,
στη νύχτα του δαρμού σας ήμουν της αυγής το αστέρι·
για σας είν’ ο ύμνος μου πλατύς…”.
Ο Δήμος Κιλκίς και οι πολίτες του γιόρτασαν τα εκατόν έντεκα χρόνια ελευθερίας από την πολύνεκρη Μάχη του Κιλκίς, τιμώντας τους απελευθερωτές της πόλης που την υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Βουλγάρων, το 1913, στον σύντομο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Η επική Μάχη ήταν κομβικής σημασίας για τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου, έχοντας μάλιστα χαρακτηριστεί ως πολεμικό μεγαλούργημα, ωστόσο οι απώλειές της ήταν βαρύτατες για τον ελληνικό όσο και τον βουλγαρικό στρατό.
Του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, ως εκπρόσωποι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, πλαισιουμένων από Ιερείς και Διακόνους.
Προ της Δοξολογίας ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς εξήρε το μεγαλείο θυσίας των πεσόντων για να κερδίσουν και να προσφέρουν το πολύτιμο δώρο της ελευθερίας και αναφερόμενος στη σημερινή μεγάλη ημέρα τιμής και μνήμης τόνισε την αξία της ενότητας, της ομόνοιας και της σύμπνοιας εν Αγίω Πνεύματι και κάτω από τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού, παροτρύνοντας το πυκνό εκκλησίασμα να ψάλλουν τον εθνικό μας ύμνο.
Την απαράμιλλη γενναιότητα του ελληνικού στρατού στην τριήμερη μάχη εκθείασε στον Πανηγυρικό Λόγο της Ημέρας η δικηγόρος κα Μέλα Στράντζαλη.
Στην κεντρική εκδήλωση των Ελευθερίων την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Η αντιπροσωπεία από τον αδελφό Δήμο Λατσιών με επικεφαλής της τον Αντιδήμαρχο κ. Κυπριανό Φιλίππου προσέδωσε επίσης, ξεχωριστή τιμή στην εορταστική επέτειο.
Μετά τον Πανηγυρικό της Ημέρας μετέβησαν στο Ηρώο της Μάχης, λίγο έξω από την πόλη, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου. Ακολούθησε, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, προσκλητήριο των νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Οι επισκέπτες και οι πολίτες περιηγήθηκαν και στους χώρους του Πολεμικού Μουσείου Κιλκίς στο οποίο εκτίθενται ιστορικά ντοκουμέντα, πολεμικό υλικό από τους Βαλκανικούς Πολέμους και προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που έλαβαν μέρος στη Μάχη του Κιλκίς.
Η επετειακή εκδήλωση των Ελευθερίων ολοκληρώθηκε με εορταστική παρέλαση μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, Πολιτιστικών Συλλόγων, κοινωνικών φορέων και τμημάτων του στρατού επί της κεντρικής οδούς της 21ης Ιουνίου με τους Κιλκισιώτες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες να χειροκροτούν με θέρμη τα νιάτα του ακριτικού Κιλκίς.
Στο μήνυμά του για την 111η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Κιλκίς ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης τόνισε τα εξής:
“Εκατόν έντεκα χρόνια από την τιτανομαχία του Κιλκίς, μνημονεύουμε στη σκέψη και στην προσευχή μας τους απελευθερωτές μας και αποθέτουμε ευλαβικά στη μνήμη τους στεφάνι δάφνης, σύμβολο αιώνιας δόξας και αθανασίας.
Το Κιλκίς είναι η πόλη των Ηρώων, των χιλιάδων γενναίων αξιωματικών και στρατιωτών, με την ατρόμητη καρδιά και το ακατάβλητο σθένος, που διέσχισαν ως θριαμβευτές μια κόλαση φωτιάς και οβίδων προσεγγίζοντας τα βουλγαρικά χαρακώματα, αποφασισμένο να υπερασπιστούν με τη ζωή τους αυτή τη γη, την αγιασμένη από το αίμα τους.
Αυτός ο τόπος στην αυγή του Β’ Βαλκανικού Πολέμου έγινε θυσιαστήριο ιερό για να μας θυμίζει ότι η ελευθερία είναι η πρώτη και ύψιστη συνθήκη της ανθρώπινης ύπαρξης και η αγάπη για την Πατρίδα η πιο μεγάλη αρετή.
Γι’ αυτό και η Μάχη του Κιλκίς πάντοτε θα μας εμπνέει και θα μας δίνει δύναμη να αγωνιστούμε και να ανταποδώσουμε την αγάπη μας για το Κιλκίς με έργα δημιουργίας και προόδου.
Χρόνια Πολλά στο Κιλκίς!”.
 
Τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού – Πατριωτικού Κινήματος “ΝΙΚΗ” κ. Δημήτριος Νατσιός, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Γεωργαντάς, οι Βουλευτές ν. Κιλκίς κ.κ. Πέτρος Παππάς και Στέφανος Παραστατίδης, Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου. ο Δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο Υποδιοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Δημήτριος Κεσόπουλος, ο Ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Χαράλαμπος Στραβοπόδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Δημόκριτος Δεμερτζίδης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νικόλαος Παλαμούτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Ιωάννης Χατζηαποστόλου, ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Θεόδωρος Κουρουκλίδης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων, κ.α.