Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Γεύση αθανασίας και βίωση της αιωνιότητας αποτελεί για όλους μας η Μεταμόρφωση του Σωτήρος”

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε σήμερα, Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.


Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από Ιερείς και τους Εφημερίους του Ναού καθώς και τους Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.    

Πλήθος πιστών προσήλθε και σήμερα, μεταξύ αυτών ο Βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Πέτρος Παππάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, για να τιμήσει τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως, την οποία εορτάζει και τιμά η Εκκλησία μας. Η Μεταμόρφωση του Χριστού έγινε 40 ημέρες πριν από το Πάθος Του, για να μη νομίσουν οι μαθητές ότι ο Χριστός πάσχει από αδυναμία, αλλά πάσχει εκούσια, όπως άλλωστε μαρτυρά και το κοντάκιο της εορτής. Οι θεοφόροι όμως Πατέρες μετέθεσαν την εορτή την 6η Αυγούστου,  δηλαδή σαράντα ήμερες πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, γιατί δεν ταίριαζε ο πανηγυρικός της χαρακτήρας με την πένθιμη περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, καθότι η εορτή περιλαμβάνει προεόρτιες και μεθέορτες ημέρες.


“Ο Χριστός με τη μεταμόρφωση έδειξε στον κόσμο το αληθινό του πρόσωπο και το μυστήριο της παρουσίας Του. Δεν είναι μόνο τέλειος άνθρωπος, είναι ταυτόχρονα και τέλειος Θεός. Προσέλαβε την κτιστή ανθρώπινη φύση. Όμως στη μεταμόρφωση φάνηκε και η άκτιστη θεία λαμπρότητα και δόξα Του. Στον κόσμο μας παρουσιάσθηκε ως ανθρώπινη και θεία παρουσία” είπε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, τονίζοντας ότι αυτό ακριβώς είναι που μας δίνει τη δυνατότητα της σωτηρίας, ότι δηλαδή ο Χριστός θέωσε την ανθρώπινη φύση μας. Ανέλαβε να κάνει ό,τι δεν κατόρθωσε ο παλαιός Αδάμ, να κάνει τον άνθρωπο υιό του Θεού με τη θέωση της φύσεώς Του. 


Σε άλλο σημείο του λόγου του υπογράμμισε ότι το φως της Μεταμορφώσεως είναι το Άκτιστο Φως της Βασιλείας του Θεού, που ήρθε στον κόσμο με την έλευση του Χριστού. Βέβαια η Βασιλεία του Θεού, δεν περιορίζεται στον χρόνο, αλλά τον υπερκαλύπτει και τον μεταμορφώνει. Ο ίδιος ο Κύριος είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι από τον κύκλο των μαθητών Του κάποιοι θα έβλεπαν τη Βασιλεία του Θεού να έρχεται «εν δυνάμει» (Ματθ. 16,28). Ο προφητικός αυτός λόγος του Σωτήρος πραγματώθηκε κατά τη Μεταμόρφωση, όταν οι τρεις μαθητές αξιώθηκαν να δουν το φως της θεότητας Του. Ήταν το ίδιο το φως της Αναστάσεως που γέμισε το κενό μνημείο τη σκοτεινή εκείνη νύχτα. Το φως, που έκανε τις μυροφόρες γυναίκες να διακρίνουν τους αγγέλους και να συνομιλήσουν μαζί τους. Η θέα αυτή του ακτίστου φωτός ήταν η ανώτερη εμπειρία του Θεού που μπορούσαν να λάβουν οι άνθρωποι. 


Η μεταμόρφωση, πέρα από ιστορικό γεγονός, είναι και μια εμπειρία ζωής. Η εμπειρία αυτή δεν συσχετίζεται μόνο με το πρόσωπο του μεταμορφωθέντος Χριστού, αλλά αναφέρεται και στην προσωπική ζωή όλων μας. Ξεκινά από τον Κύριο, συνεπαίρνει στη συνέχεια τους τρεις μαθητές, προεκτείνεται  στους Δώδεκα και δι’ αυτών φτάνει σε όλο τον κόσμο και σε όλη την κτίση. Επομένως, δικαιούμαστε να ομιλούμε για τη μεταμόρφωση του ανθρώπου και του κόσμου, της φύσης και της κτίσης, για τη μεταμόρφωση ολόκληρης της δημιουργίας.

Και κατέληξε ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς: “Γεύση αθανασίας και βίωση της αιωνιότητας αποτελεί για όλους μας η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η θεολογία της θεοπτίας, δηλαδή της θέας της θείας δόξας, καθώς σηματοδοτήθηκε στη Θεία Μεταμόρφωση, είναι η μεγάλη αλήθεια στη θεολογία της Ορθοδοξίας μας. Διότι κατά τούς αγίους Πατέρες η Βασιλεία του Θεού είναι η Δόξα Του, είναι το Άκτιστο Φως, είναι η θέα του Προσώπου του Κυρίου! Ένα λοιπόν είναι το μήνυμα της σημερινής εορτής. Όχι να συμμορφωθούμε ηθικιστικά, όχι να αναμορφωθούμε παρελθοντολογικά, όχι να διαμορφωθούμε πολιτισμικά, όχι να παραμορφωθούμε δαιμονικά, αλλά να μεταμορφωθούμε εν Χριστώ και κατά Χριστόν, λουσμένοι από το άκτιστο φως της θείας Του Μεταμόρφωσης!” και ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα, ιδιαιτέρως δε σε όσους εορτάζουν κατ’ όνομα, διανέμοντας τους καρπούς της αμπέλου κατά το έθος σε όλο το εκκλησίασμα.