Στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αναστάσεως του Χριστού και Παναγίας Αρβανιτίσσης της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Μανδρών ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, τιμώντας το ιερό πρόσωπο της Παναγίας.
Στο λόφο του οικισμού, οι κάτοικοι των Μανδρών που στην πλειοψηφία τους είναι Αρβανίτες, τιμούν την Παναγία Αρβανίτισσα κάθε χρόνο, καταθέτοντας τον σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους για την προστασία και την ευσπλαγχία της.
Ορμώμενος από την σημερινὴ Ευαγγελική Περικοπή, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς παρουσίασε τα δύο σημαντικότατα σωτηριολογικά ζητήματα που τέθηκαν. Το ζήτημα της κλήσης, του καλέσματος δηλαδή του Θεού στον άνθρωπο να Τον ακολουθήσει και το ζήτημα της ανταπόκρισης του ανθρώπου σ᾽ αυτό το θείο κάλεσμα. Και οι τέσσερεις καλεσμένοι, χωρίς δεύτερη σκέψη, εγκατέλειψαν πίσω τους τα πάντα και ακολούθησαν τον Ιησού. Ακολούθησαν έναν άγνωστο, ο οποίος ακόμα δεν είχε αποκτήσει τη φήμη του Δασκάλου, έναν άγνωστο, Του οποίου ο λόγος τους σαγήνεψε. “Ελάτε πίσω μου τους είπε και θα σας κάμω ψαράδες ανθρώπων. Την τέχνη, που είχατε, δεν θα την εγκαταλείψετε ολότελα. Και κοντά μου την ίδια περίπου ασχολία θα έχετε. Δίχτυα θα ρίχνετε μέσα στη νύχτα του κόσμου και θα ψαρεύετε στα νερά της αμαρτίας τις ψυχές των ανθρώπων”.
Τόνισε ότι σε αντίθεση με τους φαρισαίους, οι ψαράδες της Γενησαρέτ δεν είχαν εντρυφήσει στο Μωσαϊκό νόμο, δεν γνώριζαν πολλά για τις Γραφές. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι μπορεί να γνώριζαν το Νόμο, αλλά τους έλλειπε η αληθινή πίστη. Γι’ αυτό και ο Χριστός κάλεσε τους ταπεινούς και αγράμματους ψαράδες, οι οποίοι αν και δεν είχαν τα εφόδια των Φαρισαίων, διέθεταν όμως την απλότητα, την καθαρότητα, την ευθυκρισία και την ταπείνωση, στοιχεία απαραίτητα για να δεχτούν το μήνυμα του Ευαγγελίου. Δεν ήταν εύκολη και ανώδυνη αυτή η απόφαση των μαθητών, που στην ουσία σήμαινε ολοκληρωτική αποταγὴ των πραγμάτων τους και του εαυτού τους. Κι όμως, οι Απόστολοι τόλμησαν και είπαν το μεγάλο ναι στο κάλεσμα του Χριστού. Και παρά τις ποικίλες αδυναμίες τους, ένεκα της ατέλειάς τους, έζησαν μέχρι το μαρτυρικό τους τέλος μία ζωὴ θυσίας και μαρτυρίας Χριστού.
“Ευλογημένη η κλήση των αγίων Αποστόλων του Χριστού, των δώδεκα και των εβδομήκοντα και όλων των Αποστόλων και Ιεραποστόλων όλων των αιώνων. Χάρη σε αυτή την κλήση εμείς γίναμε Χριστιανοί, ακούσαμε τον λόγο του Ευαγγελίου, λάβαμε το Πνεύμα το Άγιο και ως μέλη του μυστικού σώματος του Χριστού, μετέχουμε των Αγίων και αχράντων μυστηρίων και ενωνόμαστε μαζί του.
Εμείς άραγε δείχνουμε τέτοια αυταπάρνηση και προθυμία στο κάλεσμα του Θεού; Σήμερα, οι άνθρωποι φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε την προσωπική μας άνεση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο πιστεύουμε. Γι’ αυτό και συχνά δεν είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ασκήσεως που η Εκκλησία ανέκαθεν υποδεικνύει σε κάθε πιστό. Αρκούμαστε στα λίγα, στην αποφυγή κάθε κόπου και πνευματικής προσπάθειας. Και λησμονούμε ότι αν θέλουμε να είμαστε και να λεγόμαστε αληθινοί μαθητές του Χριστού, τότε οφείλουμε να εγκαταλείψουμε τα πάντα και να Τον ακολουθήσουμε, στο δρόμο που οδηγεί από τη Σταύρωση στην Ανάσταση”.
Ολοκληρώνοντας τον λόγο του υπογράμμισε ότι σήμερα η Παναγία Αρβανίτισσα μας απευθύνει μία κλήση, να είμαστε κοντά της, να την προσκυνούμε, να την επιζητούμε και να την επικαλούμαστε. Και η Παναγία διά μέσου του Υιού της επιτελεί θαύματα και βρίσκεται πάντα κοντά μας, μεσιτεύοντας για εμάς στο Θεό.
Παναγίας Ἀρβανιτίσσης Ἦχος α΄ – Τῆς ἐρήμου πολίτης Τὴν τιμήν σου τὴν θείαν, Ἀρβανίτισσα Δέσποινα, Μάνδρες τοῦ Κιλκίς ἐξαιρέτως, μετὰ δόξης δοξάζουσι∙ λυτροῦσαι γὰρ κινδύνων χαλεπῶν, καὶ σώζεις ἐκ παντοίων πειρασμῶν, θεραπεύουσα τὰς νόσους τὰς ἀλγεινάς, τῶν πίστει μελῳδούντων σοι. Χαίροις τῆς εὐσπλαγχνίας ποταμέ, χαίροις λιμὴν γαλήνιε∙ χαίροις ἡ καταλάττουσα ἡμᾶς, Θεῷ τῷ πανοικτίρμονι.