Ένα ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερους συμβολισμούς έλαβε χώρα σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Δεσποτική εορτή της Μεσοπεντηκοστής, αλλά έχει καθιερωθεί να τιμάται και ως Διεθνή ημέρα Μουσείων.
Με αφορμή τις δύο αυτές εορτές, τελέστηκε υπαίθρια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία δίπλα από την παλαιοχριστιανική Βασιλική του 6ου αιώνα μ.Χ., που βρίσκεται στον οικισμό Κορομηλιά του Δήμου Κιλκίς.
Της ιστορικής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελείται μετά από εκατοντάδες χρόνια παύσης της Λατρείας του Θεού στον ιερό αυτό χώρο, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Ιεροδιακόνους του, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, του Δημάρχου Κιλκίς κ. Δημητρίου Κυριακίδη, Αντιδημάρχων, του Προέδρου της τοπικής Κοινότητας κ. Γεώργιου Χουρσεΐδη, Δημοτικών Συμβούλων καθώς και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς κας Γεωργίας Στρατούλη και στελεχών της Υπηρεσίας της.
Στην Λατρευτική Σύναξη συμμετείχαν επίσης κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και της πόλης του Κιλκίς.
«Μας δίδεται η ευκαιρία σήμερα να λειτουργήσουμε και να θυμηθούμε μέσα στην ευλογία της προσευχής τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτήν την περιοχή, διακόνησαν σε αυτόν τον Ναό και δημιούργησαν μέσα στο διάβα των αιώνων ιστορία και πολιτισμό» είπε στην αρχή του λόγου του ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:
«Η Βασιλική της Κορομηλιάς μαρτυρά την ευλάβεια και την ευγένεια των πνευματικών μας προγόνων που με τη ζωή τους έδωσαν πνοή σ’ ολόκληρη την περιοχή και στον συγκεκριμένο Ναό…που αποτελούσε το κέντρο της πνευματικής ζωής…Οι Ναοί αποτελούν ζωντανούς πνεύμονες της πνευματικής μας ζωής».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην εορτή της Μεσοπεντηκοστής τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα: «Ο άνθρωπος είναι ένας έμψυχος ναός και ως τέτοιος ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να αναζητά την πνευματική του τροφή και την πνευματική του υπόσταση. Μέσα σε αυτήν την αναζήτηση βρίσκουμε τον ίδιο τον Χριστό που μας προσφέρει την απαραίτητή ώθηση να αντλήσουμε ζωή από το κήρυγμα Του, από την φωτισμένη παρουσία του Αγίου Πνεύματος και από τη χάρη που αναβλύζει από τα Ιερά Μυστήρια μας. Ξεδιψάμε από τον Μεσσία Χριστό και γευόμαστε την ευεργετική παρουσία του Αγίου Πνεύματος!»
Και κατέληξε ο Επίσκοπος: «Αδελφοί μου, η σημερινή εορτή μας οδηγεί σε μια αναστατική διεργασία, σε μία προοπτική εμψυχώσεως και εξυψώσεως, μας δημιουργεί μία προοπτική αφύπνιση της ψυχής μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας προτρέπω να δικαιώνουμε τη ζωή στη λεπτομέρεια και στη μορφή που μας προσφέρει το Άγιο Πνεύμα και σήμερα ζούμε τα προγενέστερα, ζούμε όμως και τα σύγχρονα! Ας είμαστε ενωμένοι, ούτως ώστε με τη Χάρη του Θεού να πορευόμαστε και να δημιουργούμε στη ζωή μας, να δημιουργούμε εστίες πολιτισμού, πνευματικής αναψυχής και ομορφιάς».
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο για τους κτήτορες του Ναού αλλά και για όσους διακόνησαν σε αυτόν. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει όσους εργάστηκαν για την διοργάνωση και την ετοιμασία της Θείας Λειτουργίας στην Βασιλίκη της Κορομηλιάς αφού πρόκειται για ένα αξιόλογο μνημείο, σημαντικό χώρο λατρείας, που εντοπίστηκε το 1983, και ο τρίκλιτος Ναός βρίσκεται στη θέση αρχαίου χώρου λατρείας. Η τρίκλιτη Βασιλική έχει διαστάσεις μαζί με τον νάρθηκα 13,65χ23,75μ., με τους τοίχους να σώζονται σε ύψος περισσότερο από 1μ. Ο χώρος του Ιερού Βήματος έχει υπερυψωμένο δάπεδο και έφρασσε μαρμάρινο τέμπλο. Τα δάπεδα όλων των χώρων κοσμούνται με χοντρές ψηφίδες κατασκευασμένες, μεταξύ άλλων, και από αρχαιότητες ρωμαϊκών χρόνων.
Τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής περιλαμβάνουν μονόλιθους κίονες, θωράκια, κιονόκρανα, έργα μικροτεχνίας και καθημερινής χρήσης, όπως θραύσματα λύχνου, καντήλα, κ.α.
Η σημερινή διπλή εορτή αποτελεί και τη σηματοδότηση από πλευράς Αρχαιολογίας, της επανέναρξης των διαδικασιών ανασκαφής, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους πολίτες, όπως ανέφερε η κα Στρατούλη, την οποία ευχαρίστησε καθηκόντως ο Σεβασμιώτατος για την άριστη συνεργασία που έχουν.
άς οφείλει να αναζητά την πνευματική του τροφή και την πνευματική του υπόσταση. Μέσα σε αυτήν την αναζήτηση βρίσκουμε τον ίδιο τον Χριστό που μας προσφέρει την απαραίτητή ώθηση να αντλήσουμε ζωή από το κήρυγμα Του, από την φωτισμένη παρουσία του Αγίου Πνεύματος και από τη χάρη που αναβλύζει από τα Ιερά Μυστήρια μας. Ξεδιψάμε από τον Μεσσία Χριστό και γευόμαστε την ευεργετική παρουσία του Αγίου Πνεύματος!»