Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς

Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς

Αγάλλεται ενθέως η Ιερά Μητρόπολη του Κιλκισίου για την πανήγυρη των Αγίων ΠέντεκαιΔεκα Ιερομαρτύρων, εφόρων και προστατών της πόλεως του Κιλκίς.

Μέσα σε ευφρόσυνο κλίμα πνευματικής χαράς τελέσθηκε απόψε, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό, ο Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί την ιερά μνήμη των Αγίων που μαρτύρησαν στην Τιβεριούπολη.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου καθώς και του οικείου Μητροπολίτη, Σεβασμιωτάτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

Η εορτή των Πολιούχων αποτελεί μία "άνοιξη" ελπίδας και χαράς στην έναρξη του χειμώνα για τους Κιλκισιώτες που τιμούν το Μαρτύριο της ομολογίας της πίστεώς τους και ιδιαίτερως για τους Στρωμνιτσιώτες που κατοικούν στην περιοχή πέριξ της Ενορίας και οι πρόγονοί τους κατά την μετεγκατάσταση τους στο Κιλκίς το 1913 μετέφεραν τα ιερά κειμήλια και την τιμή της μνήμης τους.
Της Ακολουθίας του Εσπερινού συμμετείχαν ακόμα Ιερείς και Ιεροδιάκονοι και πολλοί Κιλκισιώτες κάθε ηλικίας που έσπευσαν, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, να προσκυνήσουν την ιστορική Ιερή Εικόνα των Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων και το Ιερό Λείψανο της δεξιάς Χειρός του Πρεσβύτερου Πέτρου, που φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στον ι. Ναό.

"Σήμερα το Κιλκίς και ολόκληρη η Μητρόπολη μας λαμπροφορεί. Και η έλευση μου είχε την ιδιαίτερη ευλογία του Θεού να συμπέσει με την εορτή των Πολιούχων, των Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων, που θυσίασαν τη ζωή τους για την αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστό" τόνισε με συγκίνηση στην προσλαλιά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας του Χριστού που παροικεί στο Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος, ευχαριστώντας τους Σεβ. Μητροπολίτες για την λαμπρή τους παρουσία στους εορτασμούς της πόλεως.Το θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος τόνισε τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο Μητροπόλεις εξαιτίας των Προσφύγων τόσο του Πόντου, όσο και της Μ. Ασίας. Των ξεριζωμένων που κουβάλησαν τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας στην νέα πατρίδα τους, έχοντας εμπιστοσύνη στον Τριαδικό Θεό.

"Το αίμα των Μαρτύρων των τριών πρώτων αιώνων εδραίωσε την Εκκλησία και πότισε το "δέντρο" αυτής για να καρποφορήσει. Η Εκκλησία είναι χώρος μαρτυρίων και διωγμών και η πορεία του Χριστιανού σταυροαναστάσιμη" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Σήμερα δεν διαπιστώνεται ανάγκη για θυσίες για την ομολογία της πίστεως αλλά υπάρχουν ακόμη τα είδωλα που δημιουργεί ο άνθρωπος. Στη ζωή της Εκκλησίας δεν ακολουθούμε τα πρόσωπα αλλά τον ιδρυτή της, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Η Εκκλησία απέρριψε τα είδωλα και προβάλλει τη μία και μοναδική αλήθεια που είναι ο Χριστός, και η οποία ανανεώνεται κάθε φορά μέσα από το Ιερό Θυσιαστήριο". Αυτόν ακολούθησαν και οι Πολιούχοι σας και δοξάστηκαν και τιμώνται μέχρι και τις ημέρες μας!

Ευχήθηκε οι Άγιοι Προστάτες να πρεσβεύουν και να οδηγούν τους Κιλκισιώτες στον δρόμο της αληθείας και της σωτηρίας και όχι σ' αυτόν της πλάνης που οδηγεί σε αδιέξοδο. Απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη ευχήθηκε καταλλήλως για καρποφόρα ποιμαντορία, τονίζοντας ότι οι σελίδες του νέου κεφαλαίου που ανοίγεται στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως του Κιλκίς,  θα γραφούν με χρυσά γράμματα.
Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, οι Αντιδήμαρχοι κα Κατερίνα Ζιούτα και κ.κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Γεώργιος Μπαλάσκας και Ιωάννης Χατζηαποστόλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, εκπρόσωπος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας, κ.α.

"Πεντεκαίδεκα ἄνδρας πολυάθλους τιμήσωμεν, Τιβεριουπόλεως πάσης, τά ἀρχαία καυχήματα, ὁμού δέ καί προστάτας τοῦ Κιλκίς, τούς σκέποντας λαόν τόν εὐσεβῆ, τόν τιμώντα τήν ἐπέτειον καί ὀστᾶ, αὐτῶν καί ἀναμέλποντα, δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῶν ἐνεργούντι δί' ὑμῶν, πάσιν ἰάματα".

Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς
Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς
Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς
Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς
Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς
Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς