Προωθείται το έργο αναπαλαίωσης του ιστορικού επισκοπείου της Μητροπόλεως μας

Προωθείται το έργο αναπαλαίωσης του ιστορικού επισκοπείου της Μητροπόλεως μας

Η αναπαλαίωση-ανακαίνιση του ιστορικού επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου απετέλεσε αντικείμενο συνάντησης εργασίας του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.κ. Εμμανουήλ με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ.Απόστολο Τζιτζικώστα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1.2.19.

Ειδικότερα, την συνάντηση απασχόλησε η προοπτική της ένταξης του σχετικού έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μετά και από την έγκρισή του από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο (ΚΑΣ).
Το επισκοπείο είναι διατηρητέο κτίριο το οποίο ανεγέρθηκε περί τα μέσα της δεκαετίας του ’30 σε «γραμμή» νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και με πρωτότυπα αισθητικά στοιχεία για την εποχή του ενώ χρησιμοποιήθηκε έως το 2005. Μετά την μετακόμιση των υπηρεσιών της ΙΜΠΚ στο παρακείμενο νεοδόμητο επισκοπείο δρομολογήθηκε η διαδικασία αναπαλαίωσης-ανακαίνησης του κτιρίου, με την σύνταξη και της απαραίτητης μελέτης.
Η μελέτη επικαιροποιήθηκε με μέριμνα του σημερινού Μητροπολίτη, Σεβασμιωτάτου κκ Εμμανουήλ.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, προβλέπει την ριζική αναπαλαίωση του κτηρίου, με επαναδιαρύθμιση των χώρων και με επεμβάσεις και στον φέροντα οργανισμό αλλά και στα δομικά αισθητικά στοιχεία του κτιρίου. Προβλέπεται να δημιουργηθεί στον ισόγειο χώρο μουσείο εκκλησιαστικής ιστορίας και ένα μικρό αρχονταρίκι και στον πρώτο όροφο η κατοικία του Μητροπολίτη και ξενώνας.
Κατα την συνάντηση ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο πολιτισμού για να «ανάψει πράσινο φως» και εν συνεχεία να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ. Παρέστησαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Θωμαίδης, ο πρωτοσύγκελλος της ΙΜΠΚ αχίμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης και ο αρχιτέκτων μηχανικός Κωνσταντίνος Παχιαδάκης, το τεχνικό γραφείο του οποίου ανέλαβε την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της μελέτης