Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος για τον μακαριστό Ποιμενάρχη του Κιλκίς

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος για τον μακαριστό Ποιμενάρχη του Κιλκίς

Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, αφού ομίλησε θεολογικώτατα περι του μυστηρίου του θανάτου, και της αναστάσεως των σωμάτων των << αγίων>>, και για τον αοίδιμο Ιεράρχη Εμμανουήλ, έδωσε το λόγο στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄, ως Μητροπολίτη της γενετείρας του Ερμουπόλεως, ο οποίος είπε τα εξής:
«.... Κομίζουμε εδώ σήμερα τον ύστατο ασπασμό στη δεξιά του αποιχομένου Ιεράρχου, κατά πρώτον των δύο γειτόνων και Αγίων Αρχιερέων, Θήρας κ. Επιφανίου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου, μετά των οποίων ο αδελφός μας Εμμανουήλ διετήρει πολυετή και αδιατάρακτη πνευματική φιλία, αλλά και του ιερού Κλήρου και του λαού της ιστορικής πόλεως του Ερμού, από τη νήσο Σύρα, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη γενέτειρα του αδελφού μας.
Ήδη στις δέλτους του Ναού του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου Ερμουπόλεως, στη στήλη των κεκοιμημένων έχει αναγραφεί το όνομα του αδελφού μας Εμμανουήλ, για να μνημονεύεται κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στο ιερό Βήμα του οποίου ανετράφη ως ιερόπαις και πνευματικώς ηνδρώθη πλησίον των δύο Αγίων Αρχιμανδριτών Γρηγορίου Μαραγκού και Τιμοθέου Δράγαση.
Κομίζω, όμως, και την συμπάθεια και τα συλλυπητήρια εμού, του ιερού Κλήρου και του λαού της Σύρου προς τον αγαπητό μας κατά σάρκα αδελφό του Ιωάννη.
Ήδη, ο μακαριστός Ιεράρχης, συναυλιζόμενος στον Παράδεισο μαζί με τους γονείς του, Σεβασμιώτατε Τοποτηρητά, Σεβασμιώτατοι Αδελφοί συνευχόμενοι, είναι βέβαιο ότι θα εύχεται πάντοτε υπέρ του ιερού Κλήρου και του λαού αυτής της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως της αιματοπότιστης και ηρωικής Μακεδονίας, Πολυανής και Κιλκισίου, την οποία διηκόνησε με εκκλησιαστικό ήθος αλλά και με πατριωτικό φρόνημα!
Εύχεσθε, Σεβασμιώτατε Γέροντα, ο αδελφός μας να είναι αιώνια στη μνήμη του Θεού! Αμήν!»