Ο Γ' Κατανυκτικός Εσπερινός στoν 'Αγιο Δημήτριο Κιλκίς

Ο Γ' Κατανυκτικός Εσπερινός στoν 'Αγιο Δημήτριο Κιλκίς

Στον κατάμεστο ναό του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς μίλησε στον 3ο κατανυκτικό εσπερινό ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου, Θεολόγος, ιεροκήρυκας και προϊστάμενος της αδελφότητος Θεολόγων «ο Σωτήρ». Το θέμα που ανέπτυξε βασίστηκε στον ψαλμικό στίχο «μη αποστρέψεις το πρόσωπόν Σου από του παιδός Σου, ότι θλίβομαι…», ο οποίος αποτελεί και το προκείμενο του κατανυκτικού εσπερινού.
Ο π. Αστέριος τόνισε την αξία της παρουσίας του προσώπου του Θεού στη ζωή των πιστών και το αίσθημα της πληρότητας που έχει ο πιστός όταν βρίσκεται μέσα στο βλέμμα του ουράνιου πατέρα του, όπως ακριβώς και το μικρό παιδί στη σχέση του με τον κατά σάρκα πατέρα του. Στη συνέχεια ανέφερε το γεγονός πως η θέα του προσώπου του Θεού είναι για τους αμαρτωλούς κάτι που δεν μπορούν να το σηκώσουν, θυμίζοντάς μας πως και ο Αδάμ κρύφτηκε όταν άκουσε τα βήματα του Θεού που ερχόταν στον παράδεισο το δειλινό της μεγάλης πτώσης.

Την αίσθηση της απουσίας του προσώπου του Θεού Πατέρα τη γεύτηκε και ο Κύριός μας επάνω στο σταυρό, όταν ο Θεός απέστρεψε το πρόσωπό Του από τον Υιό Του, λόγω φυσικά του βάρους των αμαρτιών όλης της ανθρωπότητας που σήκωνε τότε ο Κύριός μας. Ο Θεός όπως είναι φυσικό αποστρέφει το πρόσωπό Του από την αμαρτία.
Τέλος, ο π. Αστέριος ανέφερε πως το πρόσωπο του Θεού είναι το πρώτο που θ’ αντικρύσουν οι δίκαιοι φεύγοντας από τη ζωή αυτή και πως εκεί ακριβώς έγκειται η ατελεύτητη χαρά των κατοίκων του παραδείσου: στη θέα του προσώπου του Θεού.