Κεντρική εκδήλωση μνήμης και τιμής των Πολιούχων του Κιλκίς

Κεντρική εκδήλωση μνήμης και τιμής των Πολιούχων του Κιλκίς
Η αρετή της Ελευθερίας, κραυγή αγωνίας για τους επαναστατημένους Έλληνες και βαθιά λύτρωση από τα δεινά της μακροχρόνιας σκλαβιάς τους, αποδόθηκε με λόγο και μουσική στην εξαίρετη παράσταση που παρουσίασε χθες βράδυ, Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Δήμος Κιλκίς τιμώντας τη μνήμη των πολιούχων του Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων.
Η επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης διένυσε τη δραματική κλίμακα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με συνθέσεις Ελλήνων μουσικών, πλεγμένες στον ιστό της δημοτικής παράδοσης.
Η ορχήστρα εγχόρδων ΝΟΜΟS, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημοσθένη Φωτιάδη, με άρτιο και λιτό ύφος έδωσε παραστατικότητα στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ελληνικής παλιγγενεσίας, εκτελώντας μουσικά αποσπάσματα από δημοτικούς χορούς, νησιώτικους ρυθμούς και συμφωνική ορχήστρα. Το υφάδι του λόγου ξετύλιγε ταυτόχρονα ο Κιλκισιώτης λογοτέχνης και εκπαιδευτικός Γιάννης Τσιτσίμης  με δημώδη τραγούδια, ποιήματα, κείμενα και προκηρύξεις της επαναστατικής περιόδου που συνέγραψαν οι κορυφαίοι πρωταγωνιστές της, ανάμεσά τους ο Ρήγας Φεραίος, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και μεταγενέστεροι λογοτέχνες και ποιητές όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιάννης Ρίτσος, εμπνευσμένοι  από τον ηρωικό αγώνα για την κατάκτηση της Ελευθερίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Κυριακίδης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση- ύμνος στην Ελευθερία μεταφέρει το κοινό στο δοξαστικό απείκασμα της Ελληνικής Επανάστασης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος ο οποίος τόνισε ότι η ελευθερία είναι συνυφασμένη με αγώνες και θυσίες.

"Κάθε τι καλό και ανώτερο έχει ένα κόστος, το οποίο οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να το διαπραγματευτούμε με την ύπαρξη και τις αξίες μας. Σ' αυτήν την διεκδίκηση και κατοχύρωση της ελευθερίας της ζωής μας, έχουμε τους Αγίους Πέντεκαιδεκα Ιερομάρτυρες, τους οποίους μέσα από την συγκεκριμένη υψηλού επιπέδου εκδήλωση λόγου και μέλους, τιμά όλως ιδιαιτέρως ο Δήμος Κιλκίς. Μία εκδήλωση που τιμά παράλληλα και τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό. Οι Άγιοι μας, οι πρόγονοι ήρωες μας, όσο και οι Νεομάρτυρες σφράγισαν τη πορεία τους με αυτόν το ζήλο προς την ελευθερία" είπε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρόντες στην συναυλία ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Μπαλάσκας, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, εκπρόσωπος της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’.
Πριν την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Κυριακίδη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Θεμιστοκλή Κοσμίδη, στην έκθεση φωτογραφίας από τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας, με θέμα η πόλη του Κιλκίς και τα αξιοθέατα της.